Forumul Vehiculelor Forum Index Forumul Vehiculelor
Forumul pasionatilor de trenuri, de masini si de alte vehicule!
 
FAQFAQ  SearchSearch   MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Join! (free) Join! (free)  
ProfileProfile  Log in to check your private messagesLog in to check your private messages  Log inLog in 

Cum se face practica la Facultatea de Transporturi?

 
Post new topic   Reply to topic    Forumul Vehiculelor Forum Index -> Calatorii si Reportaje
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mishu88
FV Moderator


Joined: 17 Mar 2008
Posts: 1585


Location: Falticeni, jud. Suceava

PostPosted: Sat Jul 06, 2013 5:13 pm    Post subject: Cum se face practica la Facultatea de Transporturi?  Reply with quote

Cum se strunjeste roata de tren, Grivita Bucuresti (Wheel lathe) - ARHIVA, [Iulie, 2009]Eram în a doua zi de practică la Revizia de Vagoane Grivița București. Am fost îndrumați de profesorii coordonatori de la Facultatea de Transporturi să asistăm la explicațiile unui operator aparat strunjire roți de vagoane de călători, automotoare sau locomotive.

Iată câteva dintre operațiile care se realizează atunci când un vagon sau locomotivă vine cu rotile la strunjit, un material video realizat în cadrul celor două săptămâni de practică de la Facultatea de Transporturi, Universitatea POLITEHNICA din București:

"Se ridică rolele auxiliare ca să nu fugă în stânga în dreapta, după care pleacă la măsurat; se lipește un timbru pe fanta laserului din stânga care citește ambele diametre și care face prima măsurătoare. Avem un tabel cu variante de grosimea si inaltimea buzei, qR; noi alegem varianta corecta, introducem in memorie, apoi dam START sa mergem la strunjit. Dupa ce se strunjeste, el revine pentru a fi curatat si apoi se da masuratoarea finala, dupa care se scoate rezultatul actiunii la imprimanta.

Mai este o osie etalon care se pune la cateva luni sa vedem daca mai e in parametri masina. Sunt mai multe feluri de prinderi, de exemplu unde avem generator, folosim un fel de prindere; la locomotive, la fel; la Sageata are cardan sau la LDH trebuie sa suspendam osia cealalta pe cricuri ca sa putem strunji; osiile sunt toate patru antrenate de acelasi ax cardanic."

Vă mulțumesc pentru atenție!

http://www.youtube.com/watch?v=-vFVjuidW8o***

Va urma!!
_________________


Last edited by mishu88 on Mon Jul 08, 2013 8:16 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
Dr2005Joined: 22 Nov 2007
Posts: 2433


Location: Bucuresti, sector 6, Drumul Taberei

PostPosted: Mon Jul 08, 2013 8:09 am    Post subject: Reply with quote

De fapt, corect era ,,cum se făcea". Pentru că după seria ta, s-a schimbat metoda... în loc de 2 săptămâni în anii I (Griviţa), II (metrou) şi III (depoul BC), acum se fac 2 luni jumate în anul III, acolo unde îşi găseşte fiecare.
_________________
www.transport-in-comun.ro/trenuri
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
mishu88
FV Moderator


Joined: 17 Mar 2008
Posts: 1585


Location: Falticeni, jud. Suceava

PostPosted: Mon Jul 08, 2013 8:24 am    Post subject: Reply with quote

Corect, Dragoș. Am avut șansa să prind ambele metode, am făcut și în anul I, dar și în anul III. Acum depinde de fiecare cât interes are, eu unul am ales să fac la Revizia de Vagoane Ploiești Sud și am avut multe, foarte multe de învățat de la oamenii de acolo.

Acum, Dragoș, practica asta este cu dus și întors. E încă după sistemul ”să-ți bată cineva la ușă: unde vrei să muncești?”, sistem care NU mai este recomandat zilelor de astăzi. Bați și la 100 de uși și tot nu te angajezi.

Am făcut sute de ore de practică alături de mecanici de locomotivă, revizori, ingineri etc. O vorbă este sfântă în acest domeniu, chiar dacă unii nu sunt de acord cu ea: (numai!!) dacă-ți place, faci Transporturile!

Și chiar și așa, grupul didactic de la Transporturi oferă sprijin și acelora care nu știu și nici n-au unde să știe unde se termină calea ferată, aducându-i pe linia de plutire să se poată angaja, măcar în domeniul Ingineriei, dacă nu în cel al Transporturilor.

Deși cei de pe r a i l n e t au ceva cu Facultatea de Transporturi și duc o campanie negativă profesorilor și studenților de acolo, vreau să afirm că timpul petrecut la cursuri, seminarii, laboratoare, practică etc. te face alt om, te face să gândești în perspectivă, să anticipezi, să gândești, să evaluezi. Sunt și oameni care știu să facă toate astea fără să urmeze un ciclu de licență, dar acei oameni au în spate ceea ce se cheamă experiență.

Și știi și tu, Dragoș, că pentru a rămâne în sistem, trebuie să muncești 300% mai mult decât îți cer temele, proiectele și cursurile învățate propuse de la facultate...
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
mishu88
FV Moderator


Joined: 17 Mar 2008
Posts: 1585


Location: Falticeni, jud. Suceava

PostPosted: Sun Aug 04, 2013 9:07 am    Post subject: Reply with quote

Practica la Facultatea de Transporturi, Specializarea ”Vehicule pentru Transport Feroviar”
Jurnal de student – ziua I: 7 iulie 2009


După un an de studiu în cadrul Facultăţii de Transporturi, secţia „Material Rulant pentru Calea Ferată”, iată că am participat şi la orele de practică susţinute atât în catedră, cât şi în cadrul Reviziei de Vagoane Bucureşti - Griviţa.

Împreună cu as. drd. ing. Camil Crăciun şi cu d-na as. drd. ing. Mădălina Dumitriu, am învăţat despre reviziile tehnice la trenuri, despre clasificarea şi descrierea boghiurilor, am vizitat interiorul ultimelor tipuri de vagoane modernizate şi am învăţat despre notarea marcajelor de pe vagoanele de călători.


Locomotiva diesel-hidraulică manevrând vagoane de călători în GrivițaPersonal am fost uimit şi am înregistrat orice informaţie primită, atât pe suport fotografic şi scris, cât şi în bagajul de cunoştinţe. Mi-a plăcut foarte mult să stau printre oameni care lucrează cu trenuri şi, în cazul de faţă, care au grijă ca orice detaliu de siguranţă al circulaţiei să fie respectat şi astfel încât călătorii să poată ajunge la destinaţie în bună regulă.

Că tot vorbim de destinaţie, pentru mine, drumul însuşi a însemnat destinaţia mea, astfel că ori de câte ori când mergeam în tabere şcolare spre Brăila, Constanţa, Braşov, Bucureşti sau Paşcani, eram interesat de trenuri, de vagoane, de locomotive…


6 dintre cele 8 linii de revizie pentru vagoanele de călătoriToate aceste curiozităţi au fost, în mare parte, desluşite în cadrul practicii. De îndată ce am găsit Instrucţia 250 privind revizia tehnică şi întreţinerea vagoanelor în exploatare, am citit-o şi am încercat să corelez informaţia din documentaţie cu realitatea. Astfel, am reuşit să disting marcajul unificat al vehiculelor FeRoviaRe, înţelegând proprietăţile fiecărui semn inscripţionat pe cutia vagonului.

În continuare, voi prezenta câteva dintre fotografiile şi informaţiile pe care le-am cules în timpul zilelor de practică. În viitor mi-aş dori ca, în timpul anului universitar, să se pună mai mult accent pe partea practică a orelor de studiu şi mai puţin pe teorie.[/b][/color][/color]

Prezentați legitimațiile la control pentru că intram în Revizia de Vagoane Grivița
7 iulie 2009
O cruce a Sfântului Andrei şi un indicator de limitare a vitezei m-au întâmpinat la intrarea în curtea societăţii, în timp ce o hală mare cu 8 linii de garare a vagoanelor ne aşteptau să descoperim secrete. Secrete, care, poate pentru alţii nu înseamnă nimic, dar care pentru mine reprezintă un stil de viaţă, un mijloc de relaxare.

Vagon de călători rămas singur lângă Magistrala 800, București – Constanța


Revizia de Vagoane Grivița BucurestiAm mers toţi şi am semnat protecţia muncii într-o sală dedicată instruirii personalului din societate, personal care depăşeşte cifra de 800 de persoane.

Convoi de vagoane de călători care aștepta revizia


Panouri descriptive pentru vagoanele de călătoriLa scurt timp am poposit pe liniile de garare ale societăţii şi am urcat în vagoanele de călători parcate garate aici. Numărul de linii sunt numerotate cu L x, unde x este numărul de ordine al liniilor, în timp ce în dreptul canalului dedicat pentru reparaţii erau montate pe deasupra becuri roşii care atenţionau punerea sub tensiunea a garniturilor de vagoane.

Vagoane de călători pentru revizieM-am bucurat când am văzut că vagoanele cu viteze sporite de circulaţie (160 km/h) au fost proiectate încă din anii 90’. Am intrat, alături de un inginer foarte bine documentat şi de d-nul profesor şi ni s-a făcut o trecere în revistă a principalelor caracteristici constructive şi de confort oferite. Majoritatea siguranţelor de pe tabloul de control sunt siguranţe bipolare, însă cele care sunt conectate la reţeaua de înaltă tensiune au rămas fuzibile.

Vagon de dormit 71-70 construit în 2006 la Atelierele Grivița București


Panou de control al vagonului de călători


Panou siguranțe vagon de călătoriAm urcat în trenul internaţional Bucureşti Nord – Viena, unde proporţia de vagoane-cuşetă în tren este de peste 50%. Am intrat în vagoane de dormit de tip 71-70 cu 11 compartimente şi capabile să circule cu viteză maximă de 160 km/h. Confortul era excepţional, se oferea baie cu WC şi duş incorporat, oglindă, cuier şi două paturi per compartiment. Fiecare pat avea o lenjerie proaspăt schimbată. D-nul inginer ne-a atras atenţia că acest vagon de dormit a fost pus la dispoziţie regelui Mihai în timpul deplasărilor sale prin Europa. Nu am uitat să spun nici de faptul că tot în compartiment era un LCD de 7 inci care putea afişa programe TV, filme DVD şi aşa mai departe.

Luăm Internaționalul până la Viena


Compartiment vagon de dormit 71-70


WC CFR Călători de vagon de dormit


Patul de la etaj


Sleeping car de Romania


Plăcuțe de identificare a vagoanelor din Trenurile CFR-uluiButoanele pentru acţionarea luminilor şi pentru chemarea însoţitorului de vagon sunt plasate lateral, lângă paturile de dormit, facilitând astfel accesul la funcţiile primare ale vagonului.

Mai apoi, am lăsat trenul internaţional în urmă şi am urcat pe acceleratul 1641, cu vagoane de dormit, de clasa a II-a şi de clasa I. Cuşeta era un 71-31, 11 compartimente şi viteză de circulaţie de 140 km/h.

Mergem cu Acceleratul la Piatra Olt?


Butoane de închidere și deschidere a ușilor


Panou de control al unui vagon 21-90


Vagoane Astra Arad cu licență Alstom


Marcajul numeric pe un vagon CFR Călători


Vagonul unui Tren Rapid de Constanța


Marcaj numeral și literal al unui vagon de dormit 71-31


WC al unui vagon de dormit 71-31


Traseul unui vagon de călători pe Trenul Accelerat Baia Mare – București NordDiferenţele de rang de tren s-au făcut văzute prin prisma aranjării paturilor în compartimente, a WC-ului şi a opţiunilor pe care le oferă. În schimb, grija pe care oamenii de la Romprest o ofera spaţiilor de călătorit este aceeaşi, deoarece am văzut prin toate vagoanele muncitori care spălau şi aşezau pilote noi în compartimente.

Vagon de dormit 71-31


O locomotivă diesel-hidraulică manevra vagoane de călători


Niciun vagon nu scăpa de revizie


Plăcuță de vagon construit sub licență 50 53 20-76 021-6


Suspensia principală la un vagon 20-76
După ce am părăsit acceleratul, ne-am îndreptat în afara halei de reviziei şi am făcut cunoştinţă cu un rapid care abia venise din tranzit. Felul în care arată un vagon lăsat de pasageri este de nedescris, iar munca celor de la salubrizare şi ordine interioară ar trebui să fie apreciată pentru că găsim vagoane cât de cât îngrijite. Totul ţine de nivelul de educaţie al călătorilor şi nu de modul cum CFR are grijă de vagoane.

Elemente de suspensie și timonerie la un vagon de călători de clasa a II-a


Capacul cutiei de osie la un vagon de călători


Articulația elastică de tip silent-bloc a bielei de legătură cu lonjeronii boghiului


O osie montată cu discuri de frână pe un boghiu Y32 al unui vagon cu licență Alstom


Terminațiile conductelor de aer cu furtune de aer și robineți AkermannAfară, d-nul profesor şi d-na profesoară ne-au explicat detalii tehnice despre boghiul Y32RS, care transporta cutia de vagon în stare deplorabilă.

Suspensia primară a unui boghiu Y32R


Saboți de frână pentru vagoane de călătoriÎmi place mult atunci când mi se vorbeşte despre transportul feroviar, despre elemente de teorie care să se lege strict de acest domeniu. Mi s-a spus că în anul I voi studia mai mult materii generale, şi mai apoi, în anii mai mari, voi intra în pâine.

Afișaj electronic al unui vagon de călători clasa a II-a


Sursa de alimentare pentru un vagon de călători


Vagon de călători aflat în Revizia de Vagoane Grivița


Sediul CFR Gevaro


Vidanja portabilă Vogelsang


Vagoane de călători trase la gard din cauza expirării Reviziei Tehnice Periodice


Capăt de vagon etajat de călători


Vagon etajat 26-16 modernizat de Remar PașcaniAm intrat în scurt timp în atelierul de strunjit roţi, unde ne-au aşteptat doi tehnicieni care ne-au explicat, în linii mari, ce se face când, cum, de ce şi pentru ce se strunjeşte o roată de tren. Tot atunci, am putut observa pe îndelete un boghiu Y32RS.

http://www.youtube.com/watch?v=-vFVjuidW8o


Suspensia primară a unui boghiu Y32R


Aparatura cu tehnologie Siemens pentru strunjirea osiilor


Un operator de strung ne prezenta etapele operației de strunjire a bandajelor de vagoane


Discul de frână, plăcuțele de frână, cilindrul de frână și suporții plăcuțelor de frână


Cilindri de frână pentru timoneria de frână a vagonului dotat cu frâna pe disc


Vagon de călători cu boghiu Y32


Cote admise la ieșirea din reparația de la strungul subteran pentru circulația in condiții de siguranța circulațieiLa plecare, am fost plăcut surprins că avizierul societăţii era compus dintr-o secţiune longitudinală a unui vagon de călători de clasa I cu 4 osii. Am aşteptat cu nerăbdare a doua zi de practică. Dorind să aflu mai multe despre codificarea numărului de înmatriculare şi despre inscripţiile şi semnele de pe vagoane, am accesat site-ul www.fml.ro şi am răsfoit instrucţia 250.

Vagoane de călători modernizate și colorate în Revizia Grivița


Vagon de clasa I pus pe boghiu Minden-Deutz modernizat


Vagon de călători modernizat la Ateliere CFR Grivița seria 20-83


Studenți de la Facultatea de Transporturi primind explicații cu privire la sistemul de frânare al vagoanelor de călători


Cel mai special vagon cu boghiuri Minden-Deutz din lume

Urmează episodul II. Vă mulțumesc!!
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
mishu88
FV Moderator


Joined: 17 Mar 2008
Posts: 1585


Location: Falticeni, jud. Suceava

PostPosted: Sun Aug 11, 2013 1:16 pm    Post subject: Reply with quote

Practica la Facultatea de Transporturi, Specializarea ”Vehicule pentru Transport Feroviar”
Jurnal de student – ziua II: 8 iulie 2009

În această zi de practică aveam să intru în cele mai moderne vagoane de călători care circulă pe rutele României. Am vizitat un vagon-salon ce aparţinea de Intercity 531 de Bucureşti – Târgu Mureş, timp în care am avut timp să remarcăm confortul deosebit şi dotările avansate tehnologic. Am aflat despre acest vagon că este supravegheat video, este dotat cu aer condiţionat, priză la fiecare măsuţă, scaune deosebit de confortabile şi o ambianţă plăcută. Conform standardelor europene, constructorul de vagoane a proiectat WC-ul astfel încât să nu polueze natura, acesta fiind dotat cu vacuum.

Acceleratul Rodna Veche - București Nord la Revizia Grivița


Vagoane CFR Călători pentru trafic intern


Marcaj numeral și literal al vagonului 21-76 033


Vagonul 10-70 008


Boghiu GP 200 S al unui vagon de dormit 71-70


Marcaj numeral și literal al unui vagon 21-76 de clasa a II-a și construit la Astra Vagoane Arad


Așezarea scaunelor vagonului de clasa a II-a 21-76


Afișaj electronic și camera de luat vederi în vagonul 21-76Panoul de control al vagonului este aproximativ identic cu panourile văzute şi la vagoanele cuşetă/vagoane de dormit, el fiind uşor de manipulat pentru conductorul trenului.

Panou de control al serviciilor auxiliare de pe vagonul 21-76Vagoanele-salon de clasa I încep să se facă din ce în ce mai cunoscute prin rândurile românilor, datorită punerii lor în circulaţie pe trenuri lungi, unde timpul de călătorie depăşeşte 5-6 ore. Am avut ocazia să vizităm un vagon 10-70, capabil să atingă o viteză maximă de 160 km/h şi care circulă în traficul internaţional fără probleme. Aici, panoul de control este aproximativ acelaşi ca al vagoanelor vizitate ulterior, însă confortul creşte din ce în ce mai mult, oferindu-se, totodată, priză pentru conectarea laptopului, fotolii cu tapițerie roşie de înaltă calitate şi o ambianţă luminoasă de excepţie.

Marcaj numeral și literal al vagonului 10-70 007


Vagon 10-70 salon cu scaune de clasa I


Panou de control al vagonului 10-70


Confort de clasa IÎnaintând spre capătul trenului, am ajuns şi într-un vagon business ce oferă bar, locuri pentru clasa IA (Exclusive) şi pentru clasa IB (Standard). Constructorul de vagoane a exagerat cu măsura şi a montat scaune din piele, LCD-uri în tetierele scaunelor, control digital al poziţiei scaunelor, conectare audio jack pentru ascultarea propriilor posturi de muzică sau filme selectate de pe tastatura LCD-ului. Acest vagon a fost unul din seria 85-76 şi a făcut parte din trenul intercity Bucureşti Nord – Oradea.

Marcaj numeral al vagonului Business 85-76


Fotolii confortabile și acces la display LCD pentru călătorii clasei Business


Scaune pentru clasa 1B (Business standard)


Barul vagonului BusinessDe asemenea, am observat pe faţă laterală a unui vagon că scria tipul de vopsea folosit pentru interior este epoxidic, în timp ce pentru exterior s-a folosit vopsea poliuretanică.

Vagon de clasa a II-a cu bar-bistro 89-87 la Trenul InterCity București – Oradea


Treptele vagonului B6


Tipul de vopsea folosită pentru vagonul 89-87


Chiuveta din grupul sanitar al vagonului 89-87Următoarea noastră ţintă a fost un vagon bar-bistro. Aici spaţiul este dedicat special consumării de băuturi răcoritoare, cafele şi alte bunătăţuri, călătorii beneficiind de scaune individuale şi fotolii care oferă confort ridicat. Spaţiul călătorilor este dedicat unei călătorii plăcute şi, în cazul meu, poate de neuitat. Spun asta deoarece preţurile alimentelor şi băuturilor de aici sunt destul de mari, însă bănuiesc că cine îşi permite o călătorie de clasa I până la Cluj-Napoca, Baia Mare sau Viena, nu se va sfii să plătească 5 lei pentru o cafea, 10 lei pentru un baton de ciocolată sau 50 de lei pentru un whiskey de calitate. Să nu uităm că la fiecare bar se ofereau mai multe cărţi de ultimă oră, disponibile pentru călători în orice moment.

Nu cred că mai merită să menţionăm de uşi automate, aer condiţionat, becuri economice, scaune confortabile şi aşa mai departe.

Aş vrea să amintesc că, trenul, fiind pe punctul de plecare, dădea dovadă de o curăţenie fără cusur.

Însoțitorul de vagon salon cu bar-bistro


Lectură în tren - Tolkien sau Meyer


Fotoliile vagonului 89-87


Culoarul vagonului salon cu bar-bistro


Taburet din vagonul bar-bistro


Vagon 89-76 bar-bistro WRlee


Plăcuța de identificare a vagonului 89-76 reconstruit la Astra Vagoane Arad după licență Alstom


Cineva se ocupa să pună și flori în vagoanele de călători, nu?


Canapeaua portabila din vagonul 89-76Am ieşit pe rampa de revizii şi am zărit în depărtare trenul accelerat Bucureşti Nord – Rodna Veche. Era compus din vagoane roşii pe boghiuri Minden-Deutz.

Vagoane de călători ce compuneau Acceleratul Rodna Veche - București Nord din Revizia Grivița


Linii cu canal pentru revizia vagoanelor de călătoriAm ieşit din revizie şi am admirat sunetul unui motor Maybach cu 6 cilindri în linie, aparţinând locomotivei 80-0103-4, care completează lista de vehicule motoare de tracţiune din incinta societăţii. Ziua precedentă am văzut modelul 80-0100-0, iar astăzi am mai remarcat la manevră maşina 80-0620-7.

Vagon de călători la Trenul Rapid București Nord – Iași


Locomotiva LDH125 – 620


Aspect frontal al locomotivei diesel-hidraulice de 1250 de cai putere


Locomotiva diesel-hidraulică 80-0103-4


Cabina de conducere a locomotivei diesel-hidraulice de 1250 CPDupă un moment de recreație în sunetul cilindrilor uriaşi ai locomotivei, am poposit în atelierul pentru reparat şi probat distribuitoare de frână. Aici lucrau o mână de oameni care ne-au vorbit frumos despre sarcinile pe care le aveau de îndeplinit. Fiecare tehnician avea câte o menghină, pe care era plasat un distribuitor şi care era suflat, curăţat, uns şi aşa mai departe. Odată terminat, distribuitorul avea să fie probat într-o altă cameră unde exista un aparat de mari dimensiuni dotat cu robinet KD-2 şi care înregistra pe o bandă presiunile suportate. Mi-a plăcut, de asemenea, că spaţiul era amenajat cu scheme şi planşe de informare a sistemelor de frânare.

Atelier de reparat distribuitoare de aer  pentru vagoane de călători


Ștand de probă pentru probarea robinetelor Knorr D2 (KD2 – robinetul mecanicului)


Ștand pentru probarea distribuitoarelor de aer
Distribuitoare de aer pentru probat

Aceasta a fost ziua de practică, urmând ca împreună cu doi colegi de-ai mei, pasionaţi şi ei la fel ca mine, să mergem în gară să admirăm bestiile feroviare de 2.100, peste 6.000 sau 8.000 de cai.

După terminarea zilei de practică, am purces către gară!

_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
mishu88
FV Moderator


Joined: 17 Mar 2008
Posts: 1585


Location: Falticeni, jud. Suceava

PostPosted: Thu Aug 29, 2013 5:41 pm    Post subject: Reply with quote

Practica la Facultatea de Transporturi, Specializarea ”Vehicule pentru Transport Feroviar”
Jurnal de student – ziua III: 9 iulie 2009


În această zi ne-am întâlnit cu toți studenții de la MR pe strada Dej, unde am avut acces într-o altă secţiune a reviziei de vagoane, care era dotată cu canale de reparaţii şi vinciuri pentru ridicarea vagoanelor de călători în vederea schimbării boghiurilor şi a remedierii defectelor apărute pe parcurs.

În drum spre locul unde aveam să poposim, am văzut osii montate care prezentau defecte, ca de exemplu: locuri plane, fusuri de osie stricate.


Cutia de osie și suspensia primară la osia unui boghiu Y32RS


Vagon de călători aflat pe canalul de revizie


Marcaj numeral al unui vagon de călători B11 21-86 036


Blee 20-76 060


19-76 015


Osie montată cu fusul de osie defect


Automotor seria 79-0002-0 construit de Uzinele 23 August București care a circulat pe ruta București - Snagov Plaje


Boghiu Y32RS capabil de 160 km/hDupă părerea mea, aici mi-a plăcut cel mai mult, deoarece am intrat pe sub vagoane şi d-nul profesor ne-a făcut să înţelegem anumite comportamente ale boghiurilor în timpul deplasării în curbel, ale frânei şi ale pieselor aparatului de tracţiune, legare și ciocnire.

Vagon CFR Călători dedicat transportului bicicletelor


Boghiu GP 200 S al vagonului DWAAm remarcat, de asemenea, că unele boghiuri de aici erau construite în Germania de către o fabrică de profil - Deutsche Waggonbau GmbH. Cutiile de osie erau vopsite cu tipul de ulei / unsoare care trebuia folosit, iar fusurile de osie erau notate corespunzător cu plachete şic şi număr galben. Am vorbit despre suspensia primară, cea care se ocupă de suspensia pe roată, apoi despre suspensia secundară, cea care atenuează şocurile mecanice apărute între cutia vagonului şi boghiu.

Plăcuța fabricantului Deutsche Waggonbau GmbH


Suspensia primară a osiei boghiului GP 200 S


Arcuri elicoidale duble la suspensia primară


Suspensia secundară a boghiului GP 200 S


Ansamblul pivot (vagon) și crapodină (traversa centrală)


Traversa frontală a boghiului GP 200 S


Pietrele de frecare dintre boghiu și cutia vagonului


Amortizor hidraulic din suspensia secundară a boghiului GP 200 S


Arcurile elicoidale ale suspensiei secundare de la boghiul GP 200 SNi s-a zis, totodată, despre amortizorul uscat şi amortizorul cu ulei, am discutat despre avantajele şi dezavantajele dintre ele, am învăţat cum să deosebim un boghiu GP-200 faţă de un Minden-Deutz. Ajunşi dedesubt, am identificat componentele boghiului, am vorbit despre frâna electromagnetică, cum şi când funcţionează ea, explicaţiile primite ajungând departe undeva, în adâncul sufletului meu. Mulţumesc, pe această ocazie, d-nului profesor şi d-nei profesoare, care au avut grijă ca fiecare imagine de boghiu sau de simbol înscris pe vagon să capete înţeles şi însemnătate pentru mine.

Patina electromagnetică de la boghiul GP 200 S


Patina electromagnetică cu bobinele aferente


Detaliu cu patina electromagneticăAm învăţat, de asemenea, cum se aşează tampoanele între vagoanele de călători şi cum se aşează tampoanele între vagoanele de marfă, cum se cuplează semiacuplările de aer şi ce rol au fiecare dintre ele (5 bar şi 10 bar). Am văzut unde se află priza electrică şi, de asemenea, am discutat despre avantajele şi dezavantajele procedeului de frânare pe disc contra procedeului de frânare prin saboţi.

Aparat de legare și tracțiune alături de semiacuplări de aer Akerman


Mufă electrică de conectare a conductei electrice de 1500 V


Osia propriu-zisă și timoneria de frână


Roata monobloc și arcurile elicoidale ale suspensiei primareLa mijlocul vagonului, pe dedesubt, se află inima sistemului de frânare la vagon, unde fiecare ţeavă a fost construită astfel încât vagonul să ştie să frâneze în timp util şi fără ca roata să se blocheze, ci să se rostogolească.

Discul de frână autoventilat


Cilindrul de frână, timoneria și discul cu garnitura (plăcuța) de frână


Suspendarea patinei electromagnetice la o distanță standard de ciuperca șinei


Vagon de călători 19-83 în Revizia Grivița


Boghiu Y32RS al vagonului 19-83 de clasa I


Rezervoare de aer din componența instalației de frână de pe un vagon de călători


Leviere de comandă ale regimului de frânare (P-G-R), precum și un robinet de izolare a frânei cu aer comprimat


Robinetul de izolare a frânei cu aer comprimatÎn timp ce alţi colegi de-ai mei au intrat sub vagon, am mers alături de d-na profesoară şi am înţeles rolul amortizoarelor, rolul suspensiei şi anumite considerente despre regimul de alimentare al vagoanelor şi posibilitatea circulării lor în străinătate.

Osie montată cu roți și discuri de frână


Date tehnice despre o sursă statică de tensiune la un vagon de călători


Detaliu cu boghiul Y 32 RS


Cutia de osie și suspensia primară la osia unui boghiu Y32RS


Plăci din arc cu rol de fixare pe direcție longitudinală a cutiei de osie a unui boghiu Minden-Deutz


Patină electromagnetică montată pe un boghiu Minden-Deutz


Bateriile de acumulatori la un vagon de călători


Ușa laterală de acces în vagonul de călători


Boghiu Y32R capabil de 200 km/hPe rampa de verificare a reviziei am văzut un vagon de culoare roşie cu seria 61 53 21 90 025 – 5, pus pe boghiuri Y32R cu frână electromagnetică şi cu o viteză maximă de 200 km/h. Am rămas plăcut surprins să aflu că boghiul a fost construit în 1998 la Arad, cu licenţă De Dietrich Franţa. Acest lucru mi-a dovedit, încă o dată, că România, deşi calea ferată românească este subfinanţată într-un mod nesimţit, totuşi firme ca Astra Vagoane Arad, Remarul Paşcani, Remarul Cluj-Napoca, Softronic Craiova şi multe alte firme reuşesc să se remarce prin produsele construite.

Vagon 21-90


Boghiu Y32R al unui vagon de călători


Baterii de acumulatori pentru vagoane de călători


Marcaj numeral și literal al unui vagon 89-87


Continuitate electrică, mecanică și pneumatică între două vagoane de călători


Vagon de călători 10-70


Vagon 19-83 cu diferite leviere de control


Mâner de acționare a ventilului de descărcare rapidă din camera de comandă a distribuitorului de aer


Vinci pentru ridicarea cutiei vagonului de călători


Osii montate cu cutii de osie pe ele_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forumul Vehiculelor Forum Index -> Calatorii si Reportaje All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Card File  Gallery  Forum Archive
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Style created by Mirzanet
Create your own free forum | Buy a domain to use with your forum
SITE-UL FORUMULUI VEHICULELOR