Archive for Forumul Vehiculelor Forumul pasionatilor de trenuri, de masini si de alte vehicule!
 


       Forumul Vehiculelor Forum Index -> Calatorii si Reportaje
ABucin

Capalna Pe Somes

Pentru cei care merg spre Baia Mare sau Jibou, CăpÔlna pe Someş este primul sat din judetul Salaj, la iesirea din judetul Cluj. Ca infrastructura, statia nu sta prea bine, cladirea fiind abandonata la inceputul secolului 21. Astfel, biletele se iau din tren (cine are noroc, merge pana la Dej gratis ). Pe vremuri (inainte de razboi, cred) existau 3 linii in statie, una fiind folosita pentru gararea vagoanelor. Din pacate, nu am reusit sa pozez "gara" ci doar imprejrimile, deoarece halta se afla la 1,5 km de sat (probabil pentru a se respecta o distanta minima intre statii).

Spre cantonCantonul a devenit, ca multe altele, gospodarie. Langa canton, eterna si fascinanta placuta feroviara.

Spre Baia MareDesi linia e dubla, se circula destul de rar, in principiu sageti si marfare.

Spre DejGratarul de la cantonSomesulAvand destul timp la indeamana, ne-am dus pana la Somes sa vedem cat a scazut. Contrar mitului conform caruia Somesul e poluat din cauza fabricilor de la Dej, apa arata destul de limpede si avea pesti.

PodetInapoi in domeniul feroviar... un podet care trece peste ce a fost, candva, un canal colector.

TerasamentulUm... un terasament... este bine sa te afli in varf cand inunda Somesul

Spre DejSpre Baia MareUrmand cursul sinuos al Somesului, linia trece destul de aproape de rau (parca prin anii '90 au fost ceva probleme cu revarsarea raului Somes).

Satul vazut de pe calea ferataVedere generalaSatul vazut de pe dealLocatia unde am fost se poate distinge in mijlocul pozei.

Mai jos urmeaza partea a 2-a a reportajului, realizata in alta zi:

Spre halta Capalna pe Somes calea ferata se inalta destul de tare, in trecut fiind probleme cu revarsarea Somesului.Spre deosebire de data trecuta, aici vegetatia s-a dovedit a fi o problema, deoarece era prea multa, calea ferata fiind destul de greu de urmarit.

100 de metri...Inepe dealulCalea ferata ocoleste un deal destul de mare, dupa care intra in sat si ajunge la cantonul mai sus mentionat. Motivul pentru care halta a fost construita in afara satului este unul foarte misterios, intrucat spatiul in care se afla cantonul este ideal ca localizare.

Inspre Jibou (respectiv Baia-Mare)Inspre DejSomesulAici Somesul vine foarte aproape de calea ferata, de aceea accesul este dificil.Undeva e calea ferata...Intr-un final am ajuns inapoi pe sine si am pornit mai departe spre haltaSpre Baia-MareSpre Dej

Halta Capalna pe SomesHalta functiona prin 1999 iar spatiul era foarte frumos, fiind plin de verdeata (arata cam ca si un parc). Astazi, cladirea este in paragina (dar avem DIGI ). Biletele se cumpara, evident, din tren iar cine are noroc, poate merge pana la Dej mokaFata in fata cu halta e SomesulCalatoria fiind spre sfarsite, am inceput sa urcam dealul pe cararea ce duce la "gara"In varful dealuluiSatul vazut de susPentru a vedea zona mai bine, am urcat pe un platou.

Somesul vazut de susUn marfar GFRSpre ClujIn departare se vede calea ferata (una din dungile verzi din dreapta soselei)

Cam atat a fost reportajul
Electrica675

Superbe fotografii Abucin! Felicitari pentru reportaj!

       Forumul Vehiculelor Forum Index -> Calatorii si Reportaje
Page 1 of 1
Create your own free forum | Buy a domain to use with your forum
SITE-UL FORUMULUI VEHICULELOR