Archive for Forumul Vehiculelor Forumul pasionatilor de trenuri, de masini si de alte vehicule!
 


       Forumul Vehiculelor Forum Index -> Calatorii si Reportaje
mishu88

Fotografii/Reportaje FeRoviaRe cu/din judetul Suceava

5 aprilie -=- Punte de legatura între Itcani si Burdujeni

Dacă am ales să particip la Cursurile de Excelenţă de la Limba şi literatura română… a fost o decizie înţeleaptă luată prin noiembrie. Iniţial adoptată cu scopuri nebănuite de unii dintre voi. A fi la Suceava înseamnă obligatoriu şi o plimbare prin gările bucovinene. Asta nu înseamnă că aş fi demn pe deplin de Cursurile de Excelenţă… sunt alţii mult mai buni ca mine!
Mărăşeşti
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6536.jpg9:48
Ziua de 5 aprilie începe cu o ploaie mocănească, dimineaţă în care i-am întârziat Mihaelei vreo 10 minute (Mihaela e colega mea de clasă cu care merg la cursurile organizate o dată la două săptămâni la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava). Am avut norocul şi am prins locuri pe scaunele din faţă ale microbuzului – având astfel o privelişte frumoasă încă de la început în drumul spre Suceava. Se zice că e bine să nu stai în locurile din faţa ale unui autobuz… microbuz.

Catedrala din Mărăşeşti
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6538.jpg9:56
În aşteptarea începerii orelor, am văzut câteva fotografii mai vechi cu vechea gară a Burdujenilor, iar apoi am descoperit nişte afişe realizate de elevii Colegiului pe tema operei lui Mircea Eliade, alături de o colecţie interesantă a bibliografiei autorului. Îmi rămâne în minte un citat: „Te voi iubi cum niciodată n-a fost iubit vreun muritor…”, preluat din „Domnişoara Christina”, operă a lui Mircea Eliade.
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6543.jpg
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6544.jpg
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6550.jpg
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6557.jpg13:05
Cursurile au fost foarte interesante, ni s-a descoperit o nouă metodă de a învăţa pentru BAC, am mai aflat de la d-l profesor Bogdan Feştilă că „Povestea lui Harap Alb” poate fi interpretată ca o transpunere a Bibliei în basm pentru copiii de toate vârstele (şi nu numai). Apoi a venit un domn profesor, pe nume Octavian Nestor, de la Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare", care a vorbit de mecanici de locomotivă, jurnalişti şi psihologi laolaltă. Stăteam şi mă gândeam… câţi oameni de valoare are acest pământ. Mă bucur că alături de Mihaela am aflat de la profesorul de română că Ion Barbu nu este deloc un poet ermetic… Discutăm în particular dacă doriţi informaţii suplimentare.

Autorii români pe care îi avem de pregătit pentru BAC
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_65662.jpg
Interpretarea realizată de prof. Octavian Nestor vis-a-vis de poezia "Din ceas, dedus..." a lui Ion Barbu
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6568.jpg
Mihaela alături de prof. Octavian Nestor
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6569.jpgPe la ora 13 şi 50, Mihaela pleca spre casă, iar eu spre „Uvedenrodele” mele. Cobor uşor pe lângă Baia Publică a Sucevei, trec pe lângă Hotel Continental şi Dealerul Kia al Sucevei. Ajung pe la autogară, mă uit înspre Parcul Şipote să văd doar codrii cum vor să înverzească, însă maroniul încă mai tronează. Trec pe lângă biserica „Sfântul Dumitru” şi o iau repejor către Gara Burdujeni. Aşa cum sunt obişnuit, am ignorat orice formă de transport public şi am purces spre Inspectorat, Podul peste Suceava şi în final – Gara Burdujeni. Am trecut pe lângă casa pe care am fotografiat-o şi acum un an, pe 1 februarie. Marea de clădiri şi de industrii părăsite sau active m-a fascinat mereu când coboram Calea Unirii.

Biserica Sfântul Dumitru
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6573.jpg
Gara Burdujeni - panoramă
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6574.jpg
Casa cu DigiTV
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6576.jpg
Burdujeni - panoramă
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6578.jpg14:13
Sălciile din faţa Inspectoratului Judeţean Suceava au căpătat un verde atrăgător, iar câinele casei de vis-a-vis m-a speriat de cât de mare şi de bine dezvoltat era. O ambulanţă a făcut un viraj periculos la intersecţia semaforizată. Trecând peste râul Suceava, am văzut cât de învolburat era, semn că la munte au fost precipitaţii serioase de ploaie. Îmi aduc aminte când eram mic copil şi aveam o înălţime mai mică decât gardul de protecţie al podului, având grijă să nu mă împiedic pentru a nu carecumva să cad în apă… Amintirea e dulce, gândirea a fost… prostuţă, ca a oricărui copil. Aşa cum zicea Ela… când spunea că o miră specia umană: „când eşti mic, vrei să fii mare şi atunci când eşti mare vrei să fii mic.” Aşa este în genomica umană… să-ţi fie mai tare dor de ceva/cineva abia după ce îl pierzi/nu îl mai ai.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6580.jpg
Big doggy
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6581.jpg
Ambulanţa în acţiune
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6583.jpg
Drum bun!
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6584.jpg


Oricum, teama de apă o am şi acum, mai ales atunci când sunt deasupra acesteia şi/sau de-a lungul unui pod feroviar. Suceava… bazarul – în special – mereu se va păstra în mintea mea ca un loc de vis, ca un loc în care evadam din Fălticeni. Mergeam cu maşina - Oltcitul cu număr de înmatriculare SV 4084 – împreună cu tata şi cu mama şi îmi cumpărau cadouri - joc pe televizor (Terminator, Rambo), iniţial o bicicletă BMX, apoi una mai mare - Mountain-Bike şi tot aşa mai departe. Ca mai apoi să reprezinte (Gara Suceava adică), aşa cum spunea Alexandru Radion, un bun prieten din Fălticeni, staţia tuturor plecărilor în taberele organizate de CRLR din România. Şi mai apoi… un timp nu departe de prezent, când cunoşteam gustul aventurilor uvedenrodiste (a se citi poezia de Ion Barbu pentru a înţelege aluzia). Urbea din Suceava e accesibilă, e drăgăstoasă, e frumoasă când este plouată/ninsă/arsă de soare, e frumoasă oricând şi de oricâte ori intri pe E85, fie cu bicicleta, pe jos sau cu maşina/autocarul. Suceava e unul dintre acele „puncte cheie” cu care poţi să învârţi cu „o cheie” în „grad retrograd” pentru a poposi minute bune în sufletul meu.


Râul Suceava
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6585.jpg
Podul rutier peste râul Suceava
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6588.jpg


Murdărindu-mă şi călcând pe nisipul trotuarului de la Carrefour, am văzut vreo trei modele Honda Accord, maşină care începe să-mi facă din ce în ce mai mult cu ochiul. Chiar şi când am ajuns în Fălticeni, după excursia feroviară, aveam să văd un Accord care pleca spre Suceava. Se spune că este cea mai fiabilă maşină din lume… Şi costă doar 23.000 de Euro. Sună tentant, nu?14:33
Ajuns în triajul Suceava, la 300 de metri de gară – locul unde mă aştepta Ela, mi-am tras sufletul după o fugă sprintenă şi am zărit o electrică… 40-0886-8 (mă amuzam când Andrei, alias Irisbus pe majoritatea forumurilor feroviare, îmi spunea toate locomotivele parcului feroviar din Suceava. Cred că în câteva luni o să învăţ şi eu toate aceste numere…). Eram bucuros că am fost întâmpinat în acest fel, cu semnalele vizuale şi acustice activate, taga-tang-ul trenului simţindu-se din ce în ce mai pronunţat. Mecanicul m-a salutat scurt, ca după el să tragă şaisprezece vagoane, între care un vagon platformă, douăsprezece vagoane ruseşti cu boghiuri româneşti şi având cupla lui Stalin, pe care scria „отруйно хлор”, denumire care nu mi-a dat niciun răspuns sugestiv pe Google, apoi din nou un vagon platformă de transbordare, după care un Zes intern şi terminându-se cu un RILNS de toată frumuseţea. Convoiul se deplasa spre linia 7, urmând ca mai apoi electrica 886 să se ducă spre Triajul Suceava pe parcursul liniei 5.

http://www.youtube.com/watch?v=74Qw6H09DWo

Trecere la nivel în Triajul Suceava
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6591-1.jpg
Vedere spre Triajul Suceava
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6592.jpg
Gara Burdujeni
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6596.jpg
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6597.jpg

Locomotiva a fost văzută alături de Ela, cu care, după ora 14:40 am purces în expediţia feroviară. Suntem colegi din tabăra Muncel 2007 (vezi aici clipul Muncel 2006, cel din 2007 va apărea cât de curând posibil!) şi mă bucur că încă mai are-n suflet pasiunea pentru trenuri şi sper şi ca în viitor să-i aducă zâmbetul pe buze oridecâteori aude de trenuri, căi ferate, gări, vagoane. Am înţeles, atât eu, cât şi ea, cum e să-ţi sacrifici pielea uscată şi confortabilă a corpului în numele… trenurilor. Sună umpic a fanatism, dar când un mecanic dintr-o locomotivă LDH clasa 89 trece lângă tine şi-ţi zâmbeşte, dându-ţi un semnal de „Salut!”, face cât… face mult.
EA 886 CFR Marfă
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6599.jpg14:45
Afară plouă… este aproape 15… trenurile nu se anunţă să mai vină, dar pornim spre Iţcani. Ne punem glugile şi păşim agale (ca nişte oameni în stare de ebrietate… ştiţi cum e când păşeşti pe terasamentul căii ferate… te dezechilibrezi des) spre Iţcani. Aş fi vrut să aflu numărul vagoanelor prezente acolo… dar nu reuşesc să ajung la o cifră exactă. Cu aproximare… ar fi fost vorba de vreo 20 de vagoane de platformă, unul cargo şi cam 20-25 de Eacs-u-uri, două dintre ele fiind albastre, deci în total aproximativ 45. Locomotiva care a tras cele 16 vagoane de mai devreme se perindă uşor pe o linia a gării, mecanicul chiar salutându-ne atât cu un semnal, cât şi din mână. Mecanicii şi angajaţii CFR-ului sper să nu vadă în noi, cei care îi filmăm, nişte… oameni care caută cusur în activitatea lor, ci pur şi simplu… e pasiunea. Ori cel puţin aşa gândesc şi procedez eu.

http://www.youtube.com/watch?v=GId95agV2uI

Spre Iţcani...
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6601.jpg14:50
Dar până atunci, mergem mai departe (nu înainte de a ne „ruga” insistent de rama electrică să oprească în Burdujeni) şi vedem ce-s cu cele două convoaie de marfă… unul lângă altul, unul mai lung, altul mai scurt.

http://www.youtube.com/watch?v=4bzLMA_HiWk

Ela şi liniile spre Iţcani
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6604r.jpg
Mihai şi liniile spre Iţcani
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_66052.jpg
P5735, Suceava – Cacica, cu rama electrică [b]Z6100, 58-1003-1[/b]
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_66092.jpg
Cele 2 mărfare de pe liniile 6 şi 7 ale Gării Burdujeni
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_66102.jpg14:55
După o scurtă şedinţă foto cu tampoanele vagonului de platformă, suntem remarcaţi de nişte persoane de la mişcare şi ne furişăm pîş-pîş înspre Iţcani. Facem o fotografie de grup a liniilor şi a semnalelor de ieşire din gară, după care suntem atraşi de vagonul de poştă de care mi s-a atras atenţia să-l fotografiez. Zis şi făcut: am tras câteva cadre cu… ce-a mai rămas din acel vagon… urât. Urât cât de urât, dar la câte scrisori şi colete s-au transporat cu el, merită să-l expun şi în povestirea noastră. Alte patru, cinci (astfel a învăţat să numere şi Ela ) convoaie cu vagoane staţionau în curtea Sucursalei de Suceava a Reviziei de Vagoane.

Vagon platformă-transbordor
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6615r.jpg
Triajul Gării Suceava Burdujeni
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6616r.jpg
Toate semnalele de ieşire din gară, pe roşu
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6617r.jpg
Vagon de poştă PKP aflat pe linie rece
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6618r.jpg
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6619r.jpg
Se văd în depărtare celelalte patru convoaie de vagoane de persoane
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6622r.jpg15:00
Apoi ne întoarcem şi fotografiem semnalul de marfă – aflat pe oprit (culoarea albastră). Cocoaşa de triere… sau cum se numeşte ridicătura respectivă de pământ, oferă o imagine interesantă a căii ferate – asemenea unei trambuline… eventual trebuie să rugăm pe cei de la SOFTRONIC (firmă care activează în domeniul FeRoviaRelor) să ne echipăm locomotivele cu aripi şi… zburăm. Cert este că verdele ierbii conferă o senzaţie de prospeţime şi în acelaşi timp le dă fotografiilor o coloristică interesantă. I-am spus Elei de întâmplarea din 22 martie, când m-au asaltat nişte câini după ce am trecut podul peste Suceava, tot ea zicându-mi că vara… oamenii circulă des pe acel pod. Interesant… eu dacă trec de două ori într-o zi pe acele structuri trebuie să beau vreo cinci ceşti de ceai de urzică să-mi treacă tensiunea…

Vedere spre Iţcani
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6624r.jpg
Semnal pe oprire marfă
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6625r.jpg
O mare de fire de înaltă tensiune
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6626r.jpg
Cocoaşa de triere
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6628r.jpg


Am găsit o cărare pe care să putem merge în deplină siguranţă, o dată cu noi stând Dimitroave şi alte astfel de vagoane. Ne întâlnim cu un smile care are rolul de a ne spune că e „Pericol de moarte”… Vorba Elei… dacă oamenii te avertizează de pericol de moarte printr-un smile… e interesant!


Revizia de vagoane Suceava
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6629r.jpg
Vagoane de pasageri de-a lungul liniei
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6631r.jpg
Nu zâmbi că-i pericol de moarte!
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6632r.jpg15:05
După care… auzim un sunet de ramă electrică… P5724, Câmpulung Moldovenesc – Suceava Nord, cu sosire pe linia 1 în gara Iţcani, la ora 15 şi 11 minute. Bineînţeles că îl filmăm, ploaia ne udă tot, incluzand totodata si aparatul de fotografiat, iar picurii apă se simt/aud foarte clar în filmare. Nu am ştiut pe unde o ia, speram să vină în Burdujeni să-l filmez îndeaproape, dar ne-a „fentat” şi a luat-o spre Iţcani, aşa cum era şi firesc.

http://www.youtube.com/watch?v=vWCgDhjCc1c15:10
Mai mergem noi ce mergem până ce dăm de un vagon de dormit pe care scrie Suceava Nord – Bucureşti, din care ieşeau nişte sunete ciudate.. cred că era pornita încălzirea.. nu ştiu. Nu am călătorit niciodată cu un vagon de dormit, deşi mi-aş dori… Aşa e omul, să experimenteze cât mai multe. După câţiva metri, am văzut şi stâlpul care alimentează cu energie electrică reţeaua de înaltă tensiune. Bineînţeles că ale oamenilor case sunt păzite de dulăi/căţei care ne salută cam grav cu ale lor glasuri… Atrăgându-ne atenţia să ne uităm spre ei, am observat şi casa cu nr. 1 cu gard verde, demnă de o fotografie.

Cărarea spre Iţcani
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6633r.jpg
Un vagon de dormit, pregătit pentru un Rapid sau IC de Bucureşti
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6637r.jpg
Voiture Lite du Bucharest
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6638r.jpg
Casa cu nr. 1 şi cu căţeii răguşiţi
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6639r.jpg
Stâlpul de alimentare cu 27.000 de volţi al catenerei
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6643r.jpg


Discutam cu Ela… ce groază pe cei care locuiesc lângă calea ferată. Eu unul nu m-aş plictisi nicicând… Poate o să mă contrazic mai târziu – dar de câţiva ani nu m-am săturat de… FeRoviaRe. La început a fost ceva bizar (pentru că m-am speriat şi-am început să plâng când aveam 3 ani, aceasta fiind vârsta când m-am urcat într-o locomotivă pe care lucra tata), însă mai apoi a început să-mi placă tot mai mult.

O locuinţă de lângă calea ferată Suceava Iţcani şi Suceava Burdujeni
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6644r.jpg15:15
Apoi am zărit un semnal cu inscripţia „XRCП”, Ela fiind interesată de semnificaţia acestuia. Nici până acum nu ştiu ce reprezintă, chiar şi după un control sumar al indicatoarelor feroviare, însă când voi afla, îi voi transmite. Dacă ştiţi, aţi face bine să-mi spuneţi… Dacă tot vorbim de indicatoare feroviare, am mai zărit o pancartă cu un A mare pe fond galben. De asemenea… încă nu ştiu ce reprezintă. Am ajuns la intersecţia străzii Plaiului cu magistrala 500, Ela spunând că seamănă cu trecerea la nivel de la Muncel (Mogoşeşti). Seamănă… şi amintirile trenurilor care fugeau prin faţa noastră au început să curgă la vale…

Semnalul XRCП
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_66402.jpg
Pancarta de la intrarea în Revizia de Vagoane Suceava Burdujeni
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6645r.jpg
Strada Plaiului
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_66472.jpg
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_66482.jpg
...să curgă la vale... când... apare o chestie!
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6650r.jpg


...când… apare o chestie! O chestie pe care am pozat-o fără să vreau… Chestia prindea viteză… da… Era chiar LDH 141 care ne-a amuzat foarte tare… a apărut rapid din spatele vagoanelor din Staţia de Revizie Vagoane şi a fugit rapid prin dreptul nostru. Stăteam cu spatele la acel A şi unde Ela îmi zice: „Mihai… vine o chestie…” Când mă întorc, mă sperii când văd locomotiva şi ne aşezăm la o distanţă rezonabilă de axul căii ferate. Mecanicul ne salută, zâmbind, apoi îşi duce maşina spre Iţcani. Totodată am surprins comutarea semnalului pe liber de culoare albă pe oprire – de culoare albastră.

http://www.youtube.com/watch?v=wB7F6tNtGj4

Locomotiva Diesel-hidraulică 141
http://i270.photobucket.com/album.../mishu88/80-0141-2--05042008.jpg]

http://i270.photobucket.com/album...ishu88/80-0141-2--05042008-3-.jpg
Emanuela!
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_66542.jpg
Spre Burdujeni, iar în stânga - Staţia de Revizie a Vagoanelor
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_66552.jpg
Spre Iţcani
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_66562.jpg
Spre Iţcani, observându-se în dreapta un capăt de linie
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_66572.jpg15:25
Tot mergând… telefonul Elei sună… şi sună… Eu întreb: „Cine te sună?” şi ea-mi răspunde „Tu mă suni!”, şi eu de colo: „Cum să te sun eu? Am telefonul în buzunar!”. Dar m-am uitat imediat la telefon şi... într-adevăr... eu sunam pe Ela, dar nu ştiu de ce. Banală întâmplare, aşa-i? Pe cât de banală, pe atât de tristă, deoarece în timpul efectuării manevrei de scoatere a telefonului din buzunar, am scăpat Canonul pe jos. Prima lui căzătură. S-a ciuntit în trei părţi, iar după aceea pozele au ieşit cu un soi de „aură”… Mă rog, acum, când scriu, 6 aprilie, ora 19, funcţionează bine…

O elephantzyk pe Podul de peste "Dunărea învolburată"!
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6658r.jpg
Un elephantzel pe Podul de peste "Dunărea învolburată"!
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6660r.jpg


După câteva fotografii de pe podul feroviar, care trece peste… „Dunărea învolburată”, ne întâlnim cu locomotiva electrică EA1  403 cu Personalul 5602, Putna–Iaşi, cu plecare de la 15.22, având în spate o garnitură de cinci vagoane – impresionant pentru un personal sucevean. Mecanicul ne salută scurt, ca urmare a intrării în activitate a asistentului meu „cu mâna” - Ela. Mulţumesc, Ela.

http://www.youtube.com/watch?v=uTJ2KRZnlpY

Locomotiva electrica EA1  403, cu P5602 de Putna-Iaşi
http://i270.photobucket.com/album...2/mishu88/41-0403-0--05042008.jpg


Tot în această parte, Ela a observat, pe viu, cum se schimbă automat un macaz; cred că era vorba de cel între Suceava Burdujeni – Suceava Vest. Şi chiar o întrebasem înainte dacă a văzut vreodată cum se schimbă macazul unei căi ferate. Mulţi folosesc expresia de „a schimba macazul”, dar puţini ştiu practic cum se execută acest lucru. Ela ştia, nu spun de ea, dar am avut surpriza, când mă uitam în clasă la nişte clipuri filmate cu trenuri, să mă întrebe colegii… „Cum reuşesc mecanicii de locomotive să schimbe macazurile la viteze atât de mari?” Le-am explicat… Ori se face automat (cu 3, 4 minute înainte de a trece trenul) ori se face manual, cu acei operatori manevranţi, care merg lângă locomotivă (asta în cazul secţiilor fără bloc automat) şi se dau jos şi trag de acel macaz. Niciodată să nu vă pună necuratul să schimbaţi macazuri… Pentru că aţi comis din start o crimă împotriva… oamenilor.

Spre Iţcani
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6663r.jpg
Spre Burdujeni, lângă un pod
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6665r.jpg


Poate că am uitat să vă spun… ploua… Nu torenţial, ci ploua. A plouat 3 ore la rând de a avut grijă să-mi aburească lentilele aparatului şi să ne ude hainele până la piele. Numai noi am ştiut cum ne-am furişat fiecare la casa lui (asta pe la ora 18, când ne-am despărţit) să ne ascundem hainele ude. Apropo… mâine am şcoală… Oare mi s-au uscat blugii şi geaca?

Spre Burdujeni
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6666r.jpg
Spre Burdujeni, dar mai aproape de Iţcani
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_66672.jpgCeasul arăta 15:30 şi ne apropiam încet-încetişor de Gara Iţcani. Fotografiile cu infrastructura mi-au plăcut cum au ieşit… Cu acele tente de „aburi” şi alături de iarba verde plus apă şi terasament gri, îndrăznesc să vă arăt şi vouă ce-am văzut şi noi la rândul nostru. Şi intrăm în Iţcani când… Zeci de stâlpi şi de „chestii” colorate… unele albastre, altele roşii şi celelalte albe… şi galbene. Podul rutier care trece peste linia magistrala 500 a creat un ecosistem mai uscat decât restul teritoriului, aşa că a fost un bun prilej de a ne odihni picioarele… 20 de secunde. Ne luau tare de urechi mai-marii CFR-ului sucevean dacă ar fi văzut pe unde umblam noi… însă… cu ocazia aceasta facem publicitate CFR-ului şi vă spunem că nu va mai exista niciodată un transport mai sigur decât cel feroviar - atât al mărfilor, cât şi cel al persoanelor.

Intrare în Gara Iţcani
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6669r.jpg
Podul rutier E85, deasupra magistralei 500[/i]
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6670r.jpg15:35
Înainte de a păşi prin gara propriu-zisă, am mai imortalizat şi plugul de culoare albastră, care stă de mult timp acolo. M-a cuprins o emoţie deosebită când am văzut – la început – trei locomotive, toate diferite: o electrică 40, o bobică electrică 46 (prima mea „mandarină” prinsă în fotografii) şi un Sulzer 60 cu fluier încântător.

Vagoane de drezină (cred...)
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6672r.jpg
Plugul cel abastru din Iţcani
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_66752.jpg
Electrica 40, 46 şi Diesel-electrica 60
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6677r.jpg


Trenurile care pot fi văzute în imagine reprezintă, după cum urmează: pe linia 4 se pregăteşte să plece P5570 Suceava Nord – Botoşani cu locomotiva diesel-electrică 60-0965-8, care urma să plece la ora 15.55. Pe linia 3 staţionează mandarina de care vă spuneam – 46-0113-4 - cu IC 554, Suceava Nord – Bucureşti Nord. Când am ajuns aproape de locomotivă, am observat cum mecanicul se îndrepta spre maşina sa pentru a-şi lua în primire slujba. P5703, Suceava Nord – Ilva Mică, trenul de care râdeam noi cu nesaţ de el… când ziceam că… „hai la Ilva Mică” – tractat de electrica 40-0871-0.

Cele trei vedete prezente la 15:40 în Gara Iţcani
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6678r.jpg
60-0965-8 cu P5570, Suceava Nord – Botoşani
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_66852.jpg
46-0113-4 cu IC 554, Suceava Nord – Bucureşti Nord
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6689r.jpg
40-0871-0 cu P5703, Suceava Nord – Ilva Mică
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6690r.jpg15:40
Eram atenţi la P5735, Suceava – Cacica, care intra pe la 15.40 şi urma să plece spre destinaţia finală - Cacica - la 15.43. Domnii CFR-işti controlau atent vagoanele lui P5570, pentru că ceasornicul arăta 15:42 şi diesel-electrica cu fluier (şi nu cu goarnă, cum găseşti din ce în ce mai des) urma să plece la 15.55. Până una alta, trenurile de pe liniile 1 şi 2 le-am prins surori cu iarbă verde şi roşu-n semnale, cu pantografe ridicate şi picuri de ploaie rece… La un moment dat… Ela îmi spunea, în mijlocul ploii fiind: „hai să ne aşezăm pe un scaun galben şi admirăm priveliştea”. Bineînţeles că a râde în hohote este o acţiune impetuos necesară şi din reflex venită în astfel de momente…  

http://www.youtube.com/watch?v=XlKPRteGDiQ

P5570 se pregătea să plece spre Botoşani cu domnu' Sulzer 965
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6679r.jpg
P5735 de Cacica && P5703 de Ilva Mică
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6686r.jpg
LE 40-871 cu P5703 de Ilva Mică && LE 46-113 cu IC 554 de Bucureşti Nord
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6687r.jpg


Apoi, spre Cacica a plecat franţuzoaica Z6100, urmând ca Intercity-le şi Personalul să se aşeze, mai aproape, în dreptul peronului. Cu trei trenuri rămase în gară, am mers cu Ela şi-am servit o cafea caldă de 120 de ml, pe care-am (eu) terminat-o în 2 minute (şi ea în 10)… Cea mai bună cafea din 2008, că la ce sete şi frig aveam în noi...15:45
Electrica 40-0871-0 garează lent şi mai aproape de peron pe P5703, iar Ela, făcându-şi datoria, salută cu respect mecanicul, după care acesta afişează o strâmbătură… de toată frumuseţea. Bineînţeles că ne zâmbeşte mai apoi şi mai-mai să ne mai întrebe „Ce mai faceţi?”

http://www.youtube.com/watch?v=igoIHP0AgP8

EA 871 garează cu P5703 de Ilva Mică
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6697r.jpg15:50
Înainte ca P5570 să plece spre Botoşani „nenea care ia vagoanele după el” (copyright ® Ela), o electrică se furişa pe o linie îndepărtată… pe nume 41-0443-6. Nu i-am ştiut intenţiile, dar cred că aştepta o "pupătură" cu altă locomotiva… o să vedeţi voi care. Oricum, situat pe linia 3, intercity-ele a fost fotografiat încontinuu, atât de mine, cât şi de un „nene cu uniformă” care ne sorbea din priviri. În timp ce pleca spre Botoşani, fluierul Sulzerului se auzea atât de frumos… dar, din păcate, doar pentru o scurtă perioadă de timp.

EA 443 pe linia 6 && DA 965 cu P 5570 de Botoşani
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6695r.jpg
Mandarina sau delfinara 113 cu IC 554 de Bucureşti
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6715r.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=dYDxyHDWx_s


EA 443 staţionează la ieşirea din Gara Iţcani către Burdujeni, alături de alte două trenuri rămase în gară, iar mai apoi se apropie o diesel-electrică, locomotiva cu nr. 8 pe ziua de 5 aprilie, pe numele ei propriu: 60-1318-9.

DA 1318 şi EA 443 aşteptau pe linia 6
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6720r.jpg16:20
Da… aşa cum preconizam, aproape că s-a pupat cu roşiatica, dar a mai sosit prin preajmă şi un 89-0113-4 ce aparţine de depoul Suceava Nord şi care întrerupe actul… narativ dintre "doamna" electrică şi "domnul" Sulzer. LDH 89 a garat P5506 pe linia a 4-a, în locul lui P5570 care a plecat la 15.55 spre Botoşani (şi că tot am pomenit de el, nouă ne-a părut rău că a plecat aşa repede… voiam să ne întoarcem cu el în Burdujeni, dar până ne-am „trezit” noi… a plecat… salutându-ne, cu voioşie, la ieşirea din Gara Iţcani), urmând ca LDH 89 să plece la locşorul ei din depou. Imediat după garare, apare o electrică cu o schemă de vopsire clasică şi care ventila frumos motoarele de tracţiune (locomotivă pe care nu am reuşit s-o identific, dar mi-am zis… „Poza ca poza… contează amintirea!”). Ea trece vioi pe linia 5, îndreptându-se – cred – spre depou.


Una bucată locomotivă electrică cu schemă de vopsire clasică
http://i270.photobucket.com/album...2/mishu88/40-xxxx-x--05042008.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=FOh5s8qh90I

LDH 113, DA 1318 şi EA 443
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6722r.jpg
LDH 89-0113-4 se duce spre depou după ce a garat P5506 de Paşcani
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6723r.jpg


Între timp, cu o întârziere de aproape 30 de minute, P5703 de Ilva Mică fuge de pe linia 2 cu LE 871. După această mişcare, ne îndreptăm şi noi spre ieşirea din Gara Iţcani.

http://www.youtube.com/watch?v=6GTVSfJavYU


Mai apoi, după o schimbare de macaz, LE 443 eliberează linia 6 şi se duce pe linia 4 pentru a lua în primire P5506 de Paşcani (cu care ne vom întâlni ulterior – în Burdujeni), ca mai apoi „domnul” DA 1318 să plece spre Burdujeni cu… treburi.

DA 1318 se pregătea să plece în Burdujeni
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6727r.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=eqeqMJ4YfXY16:30
După o fotografie de final a Gării Iţcani de la nivelul şinei, am prins două trenuri rămase în staţie: P5506 Suceava Nord – Paşcani şi IC-ele 554 de Suceava Nord - Bucureşti Nord. Aaa… era să uit. Am aflat, mai apoi, că doamna electrică 41-0443-6 avea să fie ataşată personalului de Paşcani, aşa cum aţi putut urmări în clipul precedent.

IC-ele 554 de Suceava Nord - Bucureşti Nord şi P5506 Suceava Nord – Paşcani
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6733r.jpg
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6739r.jpgAcum e 22:20, 6 aprilie, oboseala unei zile întregi de scris amintiri îşi spune cuvântul şi, sincer să vă spun, nu am mai scris de mult atât cât am scris în această duminică. Mă scuzaţi dacă m-am exprimat pe undeva mai mult sau mai puţin plastic, însă promit să nu mai stau mult şi să fug la culcărică.


Din nou la „postul de scriere”, acum e sâmbătă, 12 aprilie şi ora 15:04, acum o săptămână eram pe liniile Sucevei cu Ela, colega din tabăra de jurnalism – Muncel 2007, fotografiind infrastructura, vagoanele, trenurile şi… picurii de apă. Picuri de apă care nu mai cad acum (au căzut ieri destui), însă picuri de apă care merită să vi-i arăt şi vouă, dragii mei cititori.


Am rămas la ieşirea din gară, unde, mai mergând câţiva metri – distanţă suficientă ca Ela să se împiedice de terasamentul neprietenos, ne-am întâlnit cu IC 554 de Bucureşti, având la bord pe… delfinara electrică 113. Între timp, am făcut cunoştinţă (a avut grijă Ela să-mi facă să-mi sară inima din piept când mi-a dat să vorbesc cu prietena ei) cu Mia, care atunci era la un cantonament de handbal. M-am bucurat că am mai întâlnit (cu vocea, cel puţin) încă o persoană (de care vă spuneam eu la începutul reportajului) cu care să poţi schimba vorbe cu-nţeles şi care să creeze zâmbete. Asta-i tot ce contează!

http://www.youtube.com/watch?v=x7OebgCYCRw16:40
În continuare, am putut vedea şi latura Suceava Vest – Iţcani (ramura de cale ferată dintre pod şi magistrala feroviară 500, Bucureşti - Vicşani), latură pe care am evitat să o parcurg pe 22 martie, când am optat pentru Burdujeni. Detaliu nesemnificativ… aţi zice voi. Dar pe latura de Iţcani nu mai este altă linie suplimentară, deci este din start o plimbare puţin mai riscantă… în timp ce spre Burdujeni există o a doua linie pe care… din păcate… şi aici sunt… câini. Care cu siguranţă nu-ţi spun poezii, ci mai degrabă te fac pe tine să spui rugăciuni.

Tot înainte - spre Burdujeni sau la dreapta - Suceava Vest
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6742r.jpg


Fotografiem… încontinuu… vedem semnale de oprire, observăm stâlpi de catenară (catenara este sistemul de stâlpi şi fire care susţin linia de înaltă tensiune) care pe senzorul Canonului meu  - ciuntit în trei părţi - ies încovoiaţi (fiţi atenţi la poze).

Spre Iţcani...
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6743r.jpg
Spre Burdujeni...
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6746r.jpg
Spre Burdujeni...
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6747r.jpg
Spre Burdujeni...
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6748r.jpg
Spre Iţcani...
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6749r.jpg
Dimitroave în Secţia de Revizii Vagoane Burdujeni... Vedere spre Gara Suceava
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6750r.jpg


Un accelerat cu o diesel-hidraulică, [/b]DA 1378-3 (una dintre cele care au fost modernizate şi dotate cu suspensie pneumatică) ne-a întâmpinat în prima curbă dinspre Burdujeni spre Iţcani. Iniţial, nu ştiam despre cine era vorba, dar am aflat chiar astăzi, 12 aprilie, când vreau să închei prezentarea, că erau trei vagoane de Botoşani. Frumos a fost că în cadrul clipului filmat am prins şi felul cum s-a schimbat semnalul – de pe liber pe oprit. Am pornit mai departe.

DA 1378 cu suspensie pneumatică, tractând A1555 de Botoşani
http://i270.photobucket.com/album...2/mishu88/60-1378-3--05042008.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=EtDAAsqh3Lw16:55
Am ajuns înapoi lângă cele două boghiuri singuratice. Priveliştea spre Gara Burdujeni ne-a oferit o imagine cu peste şapte convoaie. Unul dintre ele era cu capul roşu şi se numea A1765 de Iaşi – Timişoara Nord cu plecare din Gara Suceava la 16.55. De fapt este un tren care are vagoane din Botoşani provenite de la A1555, cu care ne-am întâlnit mai devreme. L-am prins plecând din staţie, însă nu ne-a salutat… DAR, a venit P5506 de Paşcani cu a lui EA 443, răspunzând prompt la salutul nostru!

Boghiurile singuratice...
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6751r.jpg
Vedere spre Burdujeni
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6752r.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=kpmveSk5qEY


Ne-am întors privirile umpic şi am fotografiat cocoaşa de triere alături de cele patru (atâtea s-au văzut în fotografie) convoaie de vagoane prezente în Secţia de Revizie Vagoane Burdujeni, imaginea conferindu-mi o viziune splendidă a… acestui tronson de cale ferată.

Cocoaşa de triere plus cele câteva trei-patru trenuri...
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6753r-1.jpg


Stăteam şi mă gândeam… de ce-mi place mie… acest domeniu „nebun”, al FeRoviaRelor? De ce într-o tabără mereu mergeam la trenuri, vorbeam despre trenuri? De ce, când eram mic… mă trezeam dimineaţa şi îmi extindeam calea-ferată dăruită cadou de Moş Crăciun… o întindeam pe covor şi stăteam întins… şi urmăream locomotiva albastră şi vagoanele portocalii de la PIKO… Le visam şi noaptea, era mai mare tragedia când se stricau. De ce când mă lua tata la manevră râdeam încontinuu pe sub mustăţi, fericit că am un tată care ştie şi poate să aibă asemenea responsabilităţi? De ce i-am plimbat mai mereu pe cei dragi mie de-a lungul gărilor sau a şinelor? De ce ignor orice altceva şi prefer să mă informez în legătură cu acest domeniu? De ce am curajul să cred că încă mai cred într-un infinit al dragostei? De ce am consumat timp şi emoţii pentru a… vedea un tren, a-l auzi, a-l atinge? De ce am plâns când nu am fost cu trenul undeva şi DE CE, Doamne, de ce mă simt în largul meu când sunt în preajma lor? E obsesie… zicea o colegă de cameră a Alexandrei…? E pasiune?


Tot atunci ne-am întâlnit şi cu un fost amic de-al meu, Cărămidă l-am numit, are blana cărămiziu-galbuie şi… de data aceasta s-a uitat la noi! Pe 24 februarie nu a vrut să mă privească…

Prietenul nostru şi al FeRoviaRelor, Cărămidă!
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6754r.jpg


17:00
Apoi am văzut ieşind din triajul secundar al Gării Burdujeni o electrică superbă, de care mie mi-a plăcut mult, cu cap galben şi corp albastru, imprimată cu Soarele Rompetrolului. Avea să plece la ora 17:05 cu garnitura „Eva” de… multe Z(a)es-uri, 12 la număr, spre direcţia Suceava Vest… neştiind destinaţia finală, din păcate. Mi-a plăcut cum s-a auzit când a traversat podul peste Suceava. Între timp, Ela a găsit nişte flori/frunze de potbal, în timp ce eu filmam cu camera plasată pe un tampon de vagon-container.

http://www.youtube.com/watch?v=KE3gVXLnkvU

Aproape de finalul excursiei şi de minutele despărţirii, am privit surprinşi că mai staţiona şi un al treilea mărfar… cu containere albastre, albe… şi aşa mai departe. Liniile 5, 6 şi 7 au fost ocupate de trei mărfare, unul mai frumos decât altul. Ne-am pozat cu vedeta EA 723 (prima de acest gen văzută de noi şi fotografiată), mie fiindu-mi frică de eventualul eşec al fotografiilor. Ceea ce am mai observat a fost că lentilele camerei erau aburite şi se vedea ca un cerc de cristal… La urma urmei, au ieşit câteva fotografii… acceptabile. „Contează să rămână amintirea!”

Arădeanca EA 723, cu o garnitură de cisterne "EVA"
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6756r.jpg
Trei mărfare... staţionate pe liniile 5, 6 şi 7
http://i270.photobucket.com/albums/jj92/mishu88/IMG_6757r.jpg
[b]Un pasionat alături de arăd
Oberleitung

Felicitari!!!

Mihaiule, asta da! Ai facut un reportaj foarte bun. Pacat, ca a plouat ca din galeata, dar si asa au iestit relativ faine pozele. Ai vazut si ai pozat trenuri, iar ai avut si companie (prietena sau colega?), deci ai avut o zi buna. Si eu-s pasionat (rau) de CF, dar din pacate nu prea am timp si loc unde sa merg... Aici la noi, la Oradea nu sunt catenare   , deci nici locomotive electrice nu sunt!   Succes in continuare si tine-i tot asa! Toate cele bune!

zOLi  
Gabry_Mafia

Si mie imi place acest reportaj .Ce de detalii .Urat timp ai prins.Poate mai faci candva cand o fii un timp mai bun.FELICITARI
mishu88

22 martie - Magistrala 500 si submagistrala 502, plimbare

22 martie -=- Singurătate printre liniile magistralei 500

09:30
…Şi era sâmbătă când Mihaela, colega mea de clasă, mă aştepta în centrul Fălticeniului pentru a merge, împreună, la Cursurile de Excelenţă de Limba şi literatura română, organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava. Dacă cu câteva luni în urmă – sâmbăta însemna doar o călătorie spre Suceava, iată că acum… înseamnă o plimbare FeRoviaRă. Cu sau fără însoţitor/i, asta a depins… de multe aspecte. Însă de data aceasta, 22 martie, a fost linişte, deoarece paşii nu mi-au fost urmaţi de nimeni. A fost linişte şi singurătate…

Traseul urmat pe 22 martie 2008, sursa hărţii: OraşulSuceava.ro


10:30
Ajungând în autogară cu un autocar de-al companiei Transmoldavia (cu care am mers din ce în ce mai des datorită unui orar care mie îmi convine: zilnic, plecări din Fălticeni de la 09:15, respectiv 12:15) împreună cu Mihaela m-am îndreptat spre Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Acolo am fost invitaţi în bibliotecă, de unde ni s-a povestit despre Limba şi literatura română, atât de către d-na prof. Eleonora Bulboacă, cât şi de d-nul profesor Bogdan Feştilă. Şi am avut de învăţat despre nişte elemente de care nici nu ne gândeam că există în domeniul literaturii.

Sala multimedia a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”


Analiza textului liric, împreună cu prof. Bogdan Feştilă şi colega mea, Mihaela Ţăranu13:00
După terminarea cursurilor, am pornit spre Gara Burdujeni. Însă, până acolo, a fost să fie multă cale de umblat. Străzile Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ştefan Ştefureac, Cernăuţi şi Traian Vuia au fost ramurile pe care m-am perindat. Locurile văzute… vi le împărtăşesc şi dumneavoastră. Şi nu fiţi trişti dacă încă nu v-am spus de trenuri, deoarece imediat ajungem şi la calea ferată, în locul unde pe 29 februarie am coborât de pe terasamentul submagistralei 502 şi am mers pe strada Traian Vuia, şi de asemenea, în locul unde pe 22 martie am urcat pe terasamentul liniei 502 şi m-am îndreptat spre Gara Burdujeni, gară care mă va reţine până la ora 15:30. A fost o operaţiune de crossing-over… că tot am terminat 12 clase.13:40
Aşa cum spuneam, am ieşit din şcoala care se află pe strada Zamca şi m-am îndreptat spre strada Mihai Eminescu, ca mai apoi să trec pe lângă autogara situată pe Vasile Alecsandri. Pe Strada Petru Rareş, acolo unde se află şi sediile Ministerului de Interne, există şi o străduţă mică, cu garaje de o parte şi de cealaltă.

Strada Mihai Eminescu


Biserica „Sfântul Nicolae”


Un supercar sucevean pe Strada Petru Rareş


Strada Ştefan ŞtefureacO dată ajuns la capătul străzii, se poate vedea toată valea râului Suceava, incluzând aici şi cartierul Burdujeni. Am descoperit „locul” în vara lui 2007, când am mers pe la nişte neamuri care locuiesc pe una din străzile din împrejurimi. Locul este superb, mai ales atunci când este senin şi se disting casele din depărtare. Dacă încă nu aţi mers prin aceste locuri, vă invit să vizionaţi câteva imagini.
13:50
Am continuat să cobor pe strada Ştefan Ştefureac, care se va uni după circa 500 de metri cu Strada Cernăuţi. Casele de pe această stradă sunt îngrijite şi… parcă locuiesc altfel de oameni ai localităţii Suceava. Este o linişte totală, case îngrijite… E interesant iarna de călătorit pe aici, deoarece se formează derdeluş şi în majoritatea cazurilor te opreşti de sau… mai rău… într-un gard.

Strada Ştefan Ştefureac


Gara Suceava – Burdujeni, văzută de pe Strada Ştefan Ştefureac


Pe Strada Cernăuţi se efectuau lucrări de schimbare a conductelor de apă, astfel că peisajul era unul tipic de şantier. Dintotdeauna mi-a plăcut să mă plimb pe această stradă… Prima amintire de aici o am în clasa a VI-a (2001), când tata ne-a dus cu Oltcitul alb, pe câţiva colegi de-ai mei şi împreună cu mine, la Gara Iţcani, de unde avea să plecăm în Tabăra de la Lacu Sărat, judeţul Brăila, organizată de Comunitatea de Ruşi-Lipoveni din România. Dintotdeauna au fost gropi aici, străzii nu i s-a acordat o atenţie deosebită, deşi ar putea reprezenta o variantă care ar decongestiona traficul din zonă.

Strada Cernăuţi
Gara Burdujeni (în stânga), alături de un frumos arbore conifer


Gara Burdujeni (dreapta), pe fondul Văii Sucevei


Strada Cernăuţi
14:10
La intersecţia dintre Strada Cernăuţi şi Strada Traian Vuia, găsim intrarea în pădurea Şcheia, un loc liniştit şi plin de verde, chiar şi pe timp de iarnă. Tot de aici se vede şi podul feroviar peste Strada Traian Vuia, pod de pe care am coborât pe 29 februarie, pod pe care mă voi sui pentru a merge de mână cu calea ferată până în Gara Burdujeni.

Pădurea Şcheia


Intersecţia dintre Strada Cernăuţi şi Strada Traian Vuia


Submagistrala 502 trece peste Strada Traian Vuia


Ajungând sus, am pornit pe marginea căii ferate, cu o emoţie intensă, continuând să mă îndrept spre podul peste râul Suceava. A fost pentru prima oară când am urmat acest traseu. Poate pare ciudat să ai emoţii să mergi pe o cale ferată… însă apariţia unui tren cu siguranţă ar schimba pulsul fiecărui om care l-ar vedea/auzi/simţi… Să-l simtă la depărtare, bineînţeles!
14:20
La ora menţionată mă aflam în faţa semnalului de intrare în… am putea spune atât Gara Burdujeni, cât şi Gara Iţcani, care indica semnificaţia OPRIRE. Totodată, se afla şi un semnal repetitor aflat pe catarg. Limitarea de viteză pe podul peste râul Suceava este de 40 km/h.
Iată podul feroviar peste râul Suceava!


2004 a fost anul când am câştigat o Tabăra la Delfin, Năvodari, judeţul Constanţa, când, circulând pe calea ferată, am trecut podul feroviar cu linie dublă peste Braţul fluvial Poartă Albă – Midia Năvodari. Emoţiile de atunci se situează la 8, pe o scară de la 1 la 10, unde 10 reprezintă şoc maxim, leşin. De data aceasta, nu am fost eu chiar atât de speriat încât să am Dunărea sub mine, însă paşii îmi erau grăbiţi. Am reuşit să fac câteva poze, iar aici puteţi vedea un clip realizat de colegul meu FeRoviar, Andrei de la Suceava, traversând podul Suceava… peste râul Suceava.  După ce am traversat podul, m-am oprit să admir construcţia feroviară, după care am dat să merg pe linia secundară spre Burdujeni.Linia spre Gara Suceava – Iţcani (stânga) şi linia spre Gara Suceava – Burdujeni (dreapta)


Spre Vatra Dornei


14:30
Semnalul de ieşire de pe linia care duce spre Gara Burdujeni era pe OPRIRE, semn că trebuia (dar ceea ce nu era şi obligatoriu) să vină un tren dinspre Suceava Vest. Tot într-o fotografie de mai jos se poate observa şi ramura spre Iţcani, distanţă pe care nu am călătorit niciodată. Din uzina apropiată, la un moment dat, au ieşit vreo patru câini care au început să latre agresiv la mine; dar mi-am văzut de traversele mirositoare de creozot, pe care călcam în drumul meu spre Gara Suceava – Burdujeni. Spiritele s-au calmat repede, cu toate că – recunosc – m-am speriat niţel. Uzina are cale ferată proprie, pe care se circulă… cu toate că eu nu am văzut niciodată acest lucru. Sper să am ocazia aceasta.

Linie secundară, electrificată, cu direcţia Burdujeni


Spre Iţcani


Vagoane în Revizia Tehnică de Vagoane din Suceava


Spre Burdujeni, pe firul principal


Spre Burdujeni, pe firul secundar


Linie ferată spre o uzină din apropiere


Două dimitroave şi un revizor de cale şi puncte periculoase


Linie dreaptă spre Burdujeni, aşa arăta peisajul pe care l-am văzut în acele momente. Iar la orizont, o locomotivă diesel-electrică Sulzer, care staţiona pe o porţiune mai înaltă a căii ferate. De remarcat cele două boghiuri care staţionează în dreptul unui opritor, iar în fundal cinci vagoane Dimitroave, clasa 29-22, care sunt din tablă tare şi care, din păcate, urmează să fie casate. Tot în fundal se regăseşte şi un vagon de poştă… care va fi vizitat împreună cu Ela pe 5 aprilie.DA 1233, (fostă) orădeancă modernizată recent, se pregătea să se ducă în Gara Burdujeni, pe linia 7
Boghiuri singuratice


14:40
Înainte de a ajunge în Gară, am fotografiat, mintal şi fizic, locuri cu multe linii, macazuri, vagoane, stâlpi, linii electrificate. În triajul secundar al Gării Suceava Burdujeni se aflau mai multe convoaie ce constau în vagoane Gbs, precum şi cele patru Faapps-uri, de la Poiana Ilvei venite. Pe la această oră, a garat P5735, care avea să plece spre Cacica la 15:35. În timpul manevrei, mecanicul de automotor m-a speriat puternic, dovada fiind prezentă în clipul postat aici.Mărfar pe linia 6 a Gării Burdujeni
 P5735 garează pe linia 1 şi urma să plece spre Cacica la 15:35


Mărfarul a fost compus din: 3 vagoane Zaes, 2 vagoane Eacs umplute cu rumeguş, 14 vagoane Tams, 6 vagoane Uagps, un Cargowagon, 2 Rils-uri acoperite, 3 Eacs-uri încărcate cu cherestea, un Eacs galben cu sare, un vagon verde (militar cred), o cisternă Antares, un vagon container şi două Ucs-uri pentru ciment, în total 37 de vagoane. 37 de vagoane care, vom vedea că vor fi duse spre direcţia Bucureşti cu două locomotive.

Vagon Zaes


Eacs


Tams-uri


Uagps-uri


Un vagon de tip Rils


Eacs-uri umplute cu prefabricate din lemn


Eacs cu sare, vagon verde şi cisternă Antares


Vagoane Ucs
14:50
Cărămiziul Gării Burdujeni, care, după unii străini, pare că e o gară nou-construită, se asortează bine cu galbenul ramei electrice 58-0007-9. Pe 22 martie a făcut serviciu pe Suceava – Cacica. Pe linia 7 se perinda LDE 60-1344-5, care s-a ascuns după nişte vagoane pentru cereale. Bestia FeRoviaRă a fost prima locomotivă de tracţiune a mărfarului aflat pe linia 6 din Gara Burdujeni. Cea de-a doua locomotivă de tracţiune, EA 473, se afla pe linia 4 în poziţie de repaus, cu patru-cinci mecanici aflaţi la bord.Rama electrică, 58-0007-9, cu P5735, Suceava – Cacica


EA 473 staţionează pe linia 4


Între ora 13:44, când pleacă Personalul 5633 spre Nisipitu, şi 15:28, sosirea în gară a lui P5502 de Putna – Iaşi, în Gara Suceava este plictiseală, în sensul că liniile sunt pustii, la fel şi peronul gării. În sâmbăta de 22 martie, însă, mărfarul de pe linia 6 a stârnit puţină agitaţie prin zonă.  

15:00
Am părăsit peronul Gării Burdujeni, ca mai apoi să mai staţionez câteva minute pe Calea Unirii, mai exact pe podul de peste magistrala 500. În drum spre pod am pozat un turn, construit din cărămidă, care se află aproape de peronul acoperit cu liniile 1S şi 2S.

Viziune FeRoviaRă


Turn de apă pentru o fostă fabrică de cărămidă


Linia 2s a Gării Burdujeni


Magistrala 5, spre Bucureşti


Magistrala 5, spre Vicşani


Fiind aproape de intrarea în triaj, am poposit câteva clipe şi m-am uitat spre gară. Peisajul a fost interesant: convoaie de vagoane în triaj, un Sulzer, o electrică, un automotor, o gară frumoasă şi mult, mult curent electric susţinut de mulţi, mulţi stâlpi.

Linie ferată dinspre triajul Suceava spre gara Burdujeni, semnal pitic pe OPRIRE


Un Sulzer, o electrică şi un automotor


Un turn înalt, foarte înalt


Semnalizare optică şi acustică la trecerea la nivel cu calea ferată a triajului secundar Suceava


Un Sulzer care se juca de-a v-aţi ascunsălea


Pasaj…


dreaming…
Urcând spre pod, am zărit câţiva copăcei de mică înălţime, stăteau stingheri şi prăfuiţi, având urechile aproape asurzite de zgomotul maşinilor de pe stradă. Din când în când, o goarnă sau un fluier de locomotivă şi chiar automotor, alături de primăvară, aveau să transforme copăceii în nişte zarzări minunaţi, cu flori rozii şi cu o mireasmă de neuitat!foto: 18 aprilie

15:10
Locomotiva diesel-electrică 1054, care aparţine de CFR Marfă, s-a deplasat către macazul care face cruce între linia de la triajul principal şi Gara Suceava Burdujeni. În acelaşi timp, DA 1344 care a fost văzută mai devreme, schimbă linia 7 cu linia 6, ducându-se agale către mărfar, pentru a face legătură cu cele 37 de vagoane. Totodată, electrica de la CFR Marfă, 40-0473-5, face şi ea schimb de linii (4 cu 6), urmând să se cupleze alături de mărfarul… din 22 martie 2008 al Gării Suceava Burdujeni.

DA 1054 urmează să intre pe linia 7 a Gării Burdujeni


DA 1054 aşteaptă sosirea DA 1344 la macazuri


DA 1344 soseşte la macazuri pentru a intra în componenţa mărfarului


DA 1344 aşteaptă plecarea DA 1054 spre triajul secundar


DA 1054 pleacă spre linia 7 a Gării Burdujeni


DA 1344 se îndreaptă spre mărfar


DA 1344 se ataşează mărfarului, iar EA 40-0473-5 pleacă de pe linia 4


EA 40-0473-5 se îndreaptă spre mărfar


EA 40-0473-5 se ataşează mărfarului


Fericire… Frumuseţe… FeRoviaRe!


15:25
Trenul Personal 5602 Putna – Iaşi, având o electrică roşie la tracţiune, avea să stea 18 minute până la plecare, în tren urcându-se atunci mulţi, mulţi oameni, aşa cum se poate observa şi în clipul dedicat acestei plimbări FeRoviaRe.

http://www.youtube.com/watch?v=OVSsSmm8heE

Nu mi-a rămas decât să salut, în gândul meu, cu respect, toţi mecanicii pe care i-am întâlnit în acea zi, şi apoi să mă despart de drumul de fier sucevean, doi paznici în patru labe urmărindu-mă, la plecare, atent, cu ochii lor.

Mi-ar fi plăcut, şi mie, să urmăresc niscaiva paşi făcuţi de cineva apropiat, cunoscut, însă… nici umbra nu m-a urmărit, deoarece a fost o zi înnorată. În ciuda acestui fapt, la plecare, când locomotivele [i]CFR Marfă se plimbau de colo-colo, pasagerii gării aşteptând şi ei un tren… am prins un zâmbet pe buze, care a însemnat, aşa cum veţi vedea şi voi, multe, foarte multe călătorii FeRoviaRe pe care aveam să le fac în continuare.

Sper că v-a plăcut, şi vă mulţumesc, totodată, pentru atenţia acordată. Vă invit la următoarea aventură FeRoviaRă: 5 aprilie 2008 - Punte de legătură între Iţcani şi Burdujeni: pantografe, ploaie şi pasiune!* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Maşini văzute şi identificate pe 22 martie 2008:

40-0473-5 ce aparţine de CFR Marfă


58-0007-9  cu Personalul 5735 de Suceava - Cacica


60-1344-5 ce aparţine de CFR Marfă


60-1054-0 ce aparţine de CFR Marfă
sulzerul1175

Din nou un reportaj care m-a lasat cu gura cascata. Super pozele, si tot reportajul!
Felicitari Mishu!

P.S.: Asa cum ziceai si tu, 1344 era la noi. Acum la care depou este, nu stii cumva?
mishu88

pisti91 wrote:
Din nou un reportaj care m-a lasat cu gura cascata. Super pozele, si tot reportajul!
Felicitari Mishu!

P.S.: Asa cum ziceai si tu, 1344 era la noi. Acum la care depou este, nu stii cumva?


Mulţumesc mult, pisti91! Special pentru tine am pus acolo "fostă orădeancă", mă bucur că ai remarcat acest lucru. Conform atât de conversatului, dar şi utilul site cfr.stfp.net, DA 1344 e văzută în Suceava încă din 27 martie 2008... Probabil că şi din 2006, nu ştiu. Deci tind să cred că aparţine depoului Suceava Nord, ori Paşcani, cel mult!
mishu88

9 aprilie 2009 -=- Nu pozaţi trenurile!

9 aprilie 2008 -=- Nu pozaţi trenurile!

9 aprilie 2008, o zi ca oricare alta, o zi în care sute de elevi, studenţi, muncitori mergeau la şcoală, facultate, la muncă. Împreună cu Ionuţ Ipate, am poposit pe meleaguri sucevene, mai exact la Gara Burdujeni, Suceava. Era miercuri, aveam ore de fizică şi matematică şi... la 7.10 aşteptam la ocazie spre Suceava.

Ajunşi în capitala istorică a Bucovinei, am călătorit cu un Maxi-Taxi din Centru şi până la Gară. A costat 1 leu / călătoria, iar distanţa de 25 de km dintre Fălticeni şi Suceava – 4 lei.


Catenară a la Burdujeni7:40
Am trecut cu maşina de maxi-taxi pe lângă Carrefour-ul care se afla în construcţie (pe lângă Iulius Mall-ul care încă nu se construia), am ajuns pe podul care leagă cartierul Burdujeni de oraşul Suceava, pod care trece peste magistrala ferovară 500. Ţanţoşă, locomotiva electrică 758, stătea sub pod la marca dintre liniile 3 şi 4 şi era pregătită, alături de un mecanic de locomotivă în vârstă (cu care aveam să mă întâlnesc pe 17 aprilie în Iţcani), să tracteze Acceleratul Timişoara Nord – Iaşi spre destinaţia finală – oraşul de pe Bahlui.Locomotiva electrică 7587:50
Frumoasa gară a Burdujenilor, fotografiată de fiecare dată când am ajuns în tărâmul goarnelor şi fluierelor de locomotivă, a fost văzută pentru prima dată de Ionuţ şi... am sărbătorit evenimentul printr-o fotografie. Dar iată că între timp ajunge, de la Timişoara Nord, Acceleratul 1838 tras de EA 824. Acesta intră pe linia 3, noi aflându-ne exact în faţa locomotivei, care îşi coboară pantograful pentru a putea fi decuplată de la garnitura alcătuită din vagoane de dormit, bar-bistro şi vagoane de călători clasa I şi a II-a. În filmul încărcat pe Youtube veţi urmări un scurt rezumat a ceea ce s-a întâmplat, timp de 2 ore, în preajma căilor ferate ale gării Burdujeni.

Ionuţ Ipate şi Gara Burdujeni


Mihai Tudosă şi Gara Burdujeni


A1838 intră în Gara Burdujeni


EA 824 se pregăteşte să meargă la odihna
8:00
EA 758 a aşteptat ca sora ei mai mare, EA 824, să treacă pe linia 4, ca mai apoi să se apropie de garnitura  garată pe linia 3. Locomotiva electrică 758 a fost modernizată recent, având fiecare element constructiv vopsit în culori atrăgătoare. Imediat după ce mastodontul de 5.100 de kW a fost cuplat în siguranţă de vagoanele venite de la Timişoara (care, de fapt şi de drept, aveau ca staţie de domiciliu Bucureşti Griviţa), m-am depărtat la aproximativ 5 metri de acesta să realizez o fotografie. Apoi, un domn cu multe acte în mână, care probabil lucra la CFR Marfă, m-a luat din scurt, s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat: “De ce faci fotografii? Ai autorizaţie? Nu ai voie să pozezi pe aici!”

EA 758 intră în serviciu pe A1838, Timişoara Nord – Iaşi


Vagon de dormit pe accelerat


EA 758 se pregăteşte să ducă trenul la Iaşi


EA 824 pleacă la odihnă pe linia 4


EA 758 & EA 824


Îmi aduc aminte mai repede astfel de întâmplări neplăcute oridecâteori ajung printre şine şi macaze… iar aceşti oameni care s-au legat mai mereu, direct sau indirect, de pasiunea mea, mi-au creat numai neplăceri. Îmi venea să merg acasă, să las tot baltă şi să nu mai vin acolo niciodată.

Însă pe linia 2 venise R652, Suceava Nord – Bucureşti Nord, unul dintre cele mai eficiente şi mai confortabile trenuri care leagă nordul ţării de capitală. Acest a fost tractat, ca de obicei, de o locomotivă electrică Siemens, 45-0343-9. Zgomotul unic al ventilatoarelor, precum şi cifrele inscripţionate în dreapta părţii frontale a locomotivei îmi dau fiori de fiecare dată când mă aflu în Gara de Nord şi văd un tren tras 450 de km de aceeaşi locomotivă. Cât de mult poate rezista o locomotivă electrică pe traseu… 500, 600, 700 de km? După nici 2 minute de staţionare, Rapidul îşi ia călătorii în vagoane şi fuge spre sud, spre tărâmurile călduroase ale Bucureştilor.

EA Siemens 343 cu R652 pleacă spre Bucureşti


EA Siemens 343 cu R652 pleacă spre Bucureşti
8:10
După ce ne-am mai calmat, rama electrică Z6100, 56-0007-3, reprezentând trenul P5733, Suceava – Cacica, intră în gară pe linia 1 şi îşi ia primii călători spre Cacica. Între timp, la ora stabilită în Mersul Trenurilor (8:11), Acceleratul 1838, Timişoara Nord – Iaşi, pleacă din Suceava spre destinaţia finală.

Automotorul electric intră în Gara Burdujeni


56-0007-3, reprezentând trenul P5733, Suceava – Cacica
8:20
Undeva, departe… din triaj cred, o locomotivă diesel-electrică de 2.100 CP manevrează, sub atenta semnalizare a culorii alb-lunare a semnalului, 10 cisterne cu materiale explozibile (benzină, motorină, GPL). Din păcate, nu am ajuns până acolo să fotografiez locomotiva, pentru că se anunţase sosirea trenului accelerat A1851, Constanţa – Suceava Nord. Acesta a fost tras de electrica modernizată EA 855 şi avea să plece, tot atât de repede cum a venit, spre Iţcani, staţia de final a rutei trenului. Mulţi călători au vrut să urce în acesta, au crezut că este Acceleratul A1833 de Timişoara, acesta fiind în întârziere.

Un sulzer manevra vagoane de marfă din triajul Suceava


Acceleratul A1851 îşi lasă călătorii din Mangalia în Suceava
8:30
Două vagoane albastre, o electrică clasică de clasă 40 şi de culoare roşie, înregistrată cu numărul 663, soseşte în staţie pe linia 3 la ora 8:30. Trenul este P5601 Iaşi – Putna şi a ajuns cu aproape 30 de minute întârziere. Mecanicul locomotivei acestui tren „parchează” în dreptul locomotivei 824, electrica ce-a adus Timişoara mai aproape de… Suceava. Mulţi călători au fost enervaţi de faptul că Acceleratul de Iaşi – Timişoara Nord întârzie cu minutele, reuşind să-mi treacă urechilor multe lucruri urâte.

Personalul Iaşi - Putna ajunge în Burdujeni pe linia 3


Două mândre electrice, la o şuetă

8:40
Iată că EA 86 îşi dezmiardă roţile în bătaia saboţilor de frână, călătorii nervoşi urcând, în cele din urmă, în acceleratul ce-i va duce spre meleaguri bănăţene. Acceleratul A1833, care trebuia să ajungă la 8.11 în Suceava Burdujeni, a poposit aici abia după 30 de minute, la 8:41.

EA 86 trage acceleratul de Iasi spre Timisoara


Acceleratul de Timisoara se indreapta spre submagistrala 502

8:50
Alături de Ionuţ, ne uitam la tabelul Mersului de Trenuri şi am observat absenţa apariţiei Acceleratului de Braşov – Suceava Nord până la această oră, un alt tren vedetă care aducea aici diverse locomotive braşovene clasice. Însă, după plecarea rapidă a lui A1833, la 8:50, spre Timişoara Nord, soseşte întârziatul de la Braşov, tractat de EA 263. Această locomotivă a fost dotată cu proiectoare şi cu pantografe cu sanie dublă, iar din punct de vedere estetic arăta foarte bine. De îndată ce îşi lasă călătorii în Burdujeni, A1751 pleacă spre Iţcani însoţit de P 5601, imaginea putând fi observată în cele de mai jos.

EA 263 ajunge pe tărâmuri sucevene din Braşov


Întreceri de trenuri... accelerat vs. personal
9:00
Întrucât era ora 9 şi pe tabela Mersului de Tren nu se anunţa prea multă activitate FeRoviaRă până la ora 11, ne-am deplasat, încet-încetişor, spre podul rutier de peste magistrala 500.
Mergând pe strada paralelă cu liniile ferate, am dat de un vagon UWZ, care, din câte am înţeles eu de la nişte pasionaţi de trenuri de la railwayfan +++ link, a fost destinat alimentării cu apă pentru trenurile tractate de locomotive cu aburi. În mai puţin de 5 minute, eram de partea cealaltă a magistralei şi am zărit locomotiva diesel-hidraulică LDH45-254, iuţeala maximă a acesteia fiind de 60 km/h. Dintr-o dată, îmi imaginez cum astfel de locomotive tractau, pe timpuri, trenuri de marfă / de persoane pe porţiuni unde acum puterea miilor de cai putere electrici gonesc pe drumurile de fier.

Mersul Trenurilor din... 9 aprilie 2008


Vagon UWZ, ascuns printre liniile părăsite ale triajului Suceava


Vagon UWZ, detaliu


LDH45-254, cu treburi petroliere prin Suceava


Detaliu cu LDH45, Triaj Suceava

9:10
Poate că nu era treaba noastră, însă… suiţi pe pod, am zărit un mic mare incendiu la o ţeavă de gaz de peste 1 metru diametru lângă Carrefour. Am fost aproape de acel loc, iar între timp cei de la E-ON au pus sub control situaţia.

Mic incendiu la reteaua de gaz suceaveana

9:30
Ne aducem aminte că scopul venirii noastre la Suceava a fost acela de a ne mai clăti ochii şi încânta urechile cu imagini şi sunete de vehicule feroviare, astfel că ne întoarcem la pod. Spre Burdujeni, am remarcat că o cale ferată traversează strada şi ajunge la o benzinărie particulară. Locomotiva LDH45-254, văzută mai devreme, făcea manevre cu vagoane cu produse petroliere.

Vagoane container in triajul Suceava


Locomotiva diesel-hidraulica la datorie


Mama si... cei doi puisori... unul alb, celalalt negru
9:40
Se pare că sfârşitul incursiunii noastre FeRoviaRe a constat în vizionarea de trenuri de marfă. Situaţi pe pod, am remarcat o navetă lungă şi combinată cu tot felul de vagoane de marfă, pe care vă invit s-o vizionaţi aici, începând cu minutul 4:30. 60-1337-9, aşa scria pe plăcuţa locomotivei DA, care era dotată cu fluier şi manevra cu mândrie vagoane spre liniile de triaj ale staţiei CFR Marfă Suceava. La 9:42, voios, ca de obicei, automotorul electric de origine franceză, Z6100, intră în Burdujeni, trenul reprezentând Acceleratul A10857, Iaşi – Vatra Dornei Băi.

Sulzerul 1337 cu multe, multe, multe vagoane de marfa


Garnitura de marfă dă înapoi spre triaj


Detaliu cu locomotiva diesel-electrica DA 1337


Acceleratul A10857, Iaşi - Vatra Dornei Băi, se îndreaptă accelerat spre peronul Gării Suceava Burdujeni


Plecăm spre centrul Sucevei, mândri de ceea ce am surprins în Burdujeni, deja gândindu-ne la o viitoare ieşire în capitala Bucovinei.

O cifa
13:15

Ajunşi în Fălticeni, am fost la cabinetul medical al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” pentru a face un vaccin contra Hepatitei B. Aici am observat o mini-maşinuţă roşie, care pare că seamănă cu un Fiat 500 – generaţie veche.

Mini-maşinuţa din Fălticeni

15:10
Automotorul Desiro, 96-2040-2, avea să plece spre Dolhasca din Fălticeni în apropierea orei 15:15. M-am bucurat nespus să văd şi o locomotivă Sulzer de manevră printre liniile aproape părăsite ale gării din Fălticeni. Aceasta a fost 60-0723-1, numărul de înmatriculare fiind turnat cu cifre negre pe fond galben. Locomotiva a venit cu 4 vagoane cu cereale pentru a prelua nişte vagoane cu ulei cu tip de cuplă rusească şi vagoane Gbs încărcate cu îngrăşăminte.

Personalul Fălticeni-Dolhasca, înconjurat de verdeaţă şi vagoane cu îngrăşăminte şi cereale… goale


Desiro-ule... pe locuri... fii gata... PLEACA!


Sulzer-ul 723, mergând să adune vagoanele goale din staţia Fălticeni


LDE-ul gălbior, între doi stâlpi de iluminat moderni


Vagoane cu ulei ruseşti


Vagoane goale cu cereale, localizate în Gara FălticeniDin punct de vedere FeRoviaR, ziua de 9 aprilie 2008 s-a dovedit a fi răcoroasă, o zi aproape normală de primăvară, dar cu o încărcătură importantă în termeni FeRoviaRi. Am reuşit, alături de fostul coleg de liceu şi actualul coleg de facultate, Ionuţ Ipate, – să fim în mijlocul călătorilor, mecanicilor de locomotivă şi a impiegaţilor de mişcare laolaltă, să observăm şi să admirăm, cu deosebită consideraţie faţă de ceea ce fac, pe acei oameni cu suflet mare. Oameni care lucrează în calea ferată, oameni care, pe lângă familie şi prieteni, trebuie să-şi împartă timpul cu această meserie de aur! Oameni cărora vreau să mă alătur şi eu!
Dr2005

Re: 9 aprilie 2009 -=- Nu pozaţi trenurile!

mishu88 wrote:
9 aprilie 2008 -=- Nu pozaţi trenurile!


Nu le pozati ca oricum nu o sa mai aveti ce poza in curand

Observa ca pe tabela apar trenuri spre Nisipitu... eu stiam ca sectia aia e inchisa si ,,conservata" (adica s-a dat liber tiganilor la furat).
mishu88

Re: 9 aprilie 2009 -=- Nu pozaţi trenurile!

Dr2005 wrote:
mishu88 wrote:
9 aprilie 2008 -=- Nu pozaţi trenurile!


Nu le pozati ca oricum nu o sa mai aveti ce poza in curand

Observa ca pe tabela apar trenuri spre Nisipitu... eu stiam ca sectia aia e inchisa si ,,conservata" (adica s-a dat liber tiganilor la furat).


Acum văd că, din păcate, nu se mai circulă pe ruta Suceava - Nisipitu... Nu mai există trenul acela cu 2 LDH-uri albastre şi şase vagoane de călători, din care se formau 2 trenuri: unul o lua cu 3 vagoane spre Putna, celălalt mergea cu alte 3 vagoane spre Nisipitu. Am mers pe 2 mai 2008 pe această rută şi peisajele de acolo erau de-a dreptul, pur şi simplu foarte frumoase. Cât de curând sper să termin reportajul cu privire la acea rută.
tiberio

Foarte frumos reportajul, imi place. De la Burdujeni se poate ajunge pe jos in centrul Sucevei? Sau e cam departe?
dan tm

Ce tren e ala Ruse-Vadu Siretului cu numarul 1004?
382 inteleg ca e Bulgaria Expres dar 1004?
mishu88

tiberio wrote:
Foarte frumos reportajul, imi place. De la Burdujeni se poate ajunge pe jos in centrul Sucevei? Sau e cam departe?


Da, se poate ajunge foarte uşor! Timpul de mers dintre Centru şi Gara Burdujeni este de aproximativ 30 de minute în pas normal şi 20 de minute în pas vioi. Te invit să citeşti şi acest reportaj, pentru a vedea care este drumul dintre Centru şi Gara Burdujeni, între 13:50 şi 14:30.

Mulţumesc pentru apreciere!

PS: Se poate ajunge şi cu transportul în comun şi biletul costă 1,5 lei.
mishu88

dan tm wrote:
Ce tren e ala Ruse-Vadu Siretului cu numarul 1004?
382 inteleg ca e Bulgaria Expres dar 1004?


Salut, Dan!

Acest tren 1004 vine tras de o electrică cu vagoane ruseşti dinspre Ruse şi opreşte în Suceava Burdujeni. Apoi, electrica merge şi se odihneşte pe o linie secundară, după care un Sulzer preia trenul şi se duce cu el spre Vadu Siretului (ultima staţie de pe direcţia magistralei 500).

Voi reveni cu un reportaj despre acest tren cât de curând. Numai bine!
dan tm

Daca nu ma insel acest tren nu este trecut in mers.
tiberio

Un oras trebuie vazut mergand pe jos nu cu transportul in comun sau taxi si asta e motivul pentru care am intrebat. Multumesc pentru raspunsuri.
paall

mishu88 wrote:
dan tm wrote:
Ce tren e ala Ruse-Vadu Siretului cu numarul 1004?
382 inteleg ca e Bulgaria Expres dar 1004?


Salut, Dan!

Acest tren 1004 vine tras de o electrică cu vagoane ruseşti dinspre Ruse şi opreşte în Suceava Burdujeni. Apoi, electrica merge şi se odihneşte pe o linie secundară, după care un Sulzer preia trenul şi se duce cu el spre Vadu Siretului (ultima staţie de pe direcţia magistralei 500).

Voi reveni cu un reportaj despre acest tren cât de curând. Numai bine!


Sunt 2 trenuri care circula vara si fac legatura intre Rusia , Ucraina si Moldova cu litoralul romanesc si litoralul bulgaresc astfel :

- R 1004 Moscova/Minsk/Lvov -  Vadu.Siretului - Pascani - Buzau - Buc.Nord - Giurgiu - Russe - Varna/Burgas.

- R 1014 Chisinau - Ungheni - Nicolina - Iasi - ( RAM. Pascani ) - Bacau - Buzau - Buc.Nord - Giurgiu - Russe - Varna/Burgas.

Trenurile sunt compuse numai din vagoane de dormit rusesti, ucrainiene sau moldoevenesti si circula o zi sau 2 pe saptamana. Parca lunea trece Rusia-Bulgaria si la 3-4 zile adica pe joi trece Moldova-Bulgaria.

Aceste 2 trenuri lasa la statia Buzau 2-3 vagoane care merg singure fara alte vagoane CFR , trase de o electrica pana la Constanta pentru acei straini care prefera litoralul romanesc.

Ambele trenuri circula pe acelasi grafic orar intre Pascani - Russe - Varna/Burgas.

Am mai scris si pe Railwayfan in 2007 despre circulatia acestor 2 trenuri, ce mai tin minte este ca pe la Ploiesti.Sud ajunge undeva la 00:00 cand merge spre BULGARIA , si din Bucuresti.Nord spre Rusia pleaca pe la 03:30 - 03:45.

In mersul trenurilor 2008-2009 nu sunt trecute aceste trenuri dar pe tabela cu trenuri din gara Buzau apare ca tren Buzau-Constanta cu observatiile de circulatie.
mishu88

17 aprilie 2008 – Plimbare de primăvară suceveană între Burdujeni şi Iţcani

A fost o zi frumoasă de primăvară, cu nori pufoşi pe cer, în care am hotărât să fac o vizită Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” şi a Gării Suceava – Burdujeni. Scopul vizitei la acest liceu a fost acela de a mă informa cu privire la Concursul de web-design, la care aveam să particip ziua următoare, 18 aprilie. Prilej cu care am coborât şi în cartierul de jos al Sucevei, Burdujeni, pentru a mai răpi câteva momente din activitatea FeRoviaRă din gară.

Trenul de Putna pleacă din Gara Suceava Burdujeni14:05

Pasionat de natură şi de culorile ei, am surprins câteva cadre cu peisajele care te încântă atunci când întri în urbea suceveană. Îmi place că oraşele de podiş şi de munte (şi poate şi cele de câmpie) oferă o panoramă a bisericilor, blocurilor, copacilor care se cuprind în suprafaţa acelei aşezări.

Panorama nordică a Sucevei, văzută de pe E85


Norii veghează asupra Sucevei14:10

Coborât din maşina de ocazie la intrare în municipiul Suceava, am zărit maşina mea favorită, Honda Accord. Îmi place la nebunie aşezarea blocurilor optice ale maşinii, atât în faţă, cât şi în spate. Deocamdată conduc un Oltcit, însă… am voie să visez la o maşină japoneză, nu?

Honda Accord, parcată în benzinăria PetromÎn caz că vreţi să călătoriţi pe ruta Suceava – Piatra Neamţ, alegeţi, cu încredere, autocarele de la Transmoldavia. Ştiu că pleacă din autogara Suceava în jur de ora 14 şi am mers adeseori cu acestea. Aleg să circul cu ei deoarece oferă confort şi siguranţă sporite.

Autocarul Transmoldavia iese din Suceava şi duce pasagerii spre Piatra Neamţ
În continuare, am mers de-a lungul Bulevardului 1 Decembrie 1918 cu gândul să ajung la intersecţia dintre Bulevardul Ştefan cel Mare şi strada Mărăşeşti. Mi-a plăcut să văd copacii înverzind şi pământul tot mai negru, semn că e decis să ofere viaţă florilor… copacilor…

Primăvara suceveană pe Bulevardul 1 Decembrie 1918


Parcul verde din faţa Spitalului Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou”Deoarece cunosc câţiva colegi de-ai mei care sunt pasionaţi de autobuzele construite de dinainte de 1989, mă gândesc că următoarea fotografie o să le atragă atenţia. Vestitul SV 02 XPB încă îşi mai ducea veacul pe străzile din Suceava, însă nu ştiu pentru cât timp… Noile Irisbus-uri sunt net superioare în ceea ce priveşte confortul şi aspectul ecologic, însă… îmi place şi DAC-ul.

Vechiul autobuz DAC, prezent la datorie


Intersecţia dintre Strada Scurtă şi Bulevardul 1 Mai


Domnul şofer de pe TIR nu avea voie să circule pe aici14:20

În drum spre strada Mărăşeşti, am poposit câteva minute în Parcul Universităţii, unde am fotografiat fântâna arteziană cu apă de culoare albastră. Mi-a plăcut ideea celor care au făcut asta, mai ales că astfel de fântâni cu apă colorată aveam să mai văd în drum spre Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. În imaginile de mai jos, surprinse în parcul de lângă Primăria Suceava, se pot observa copacii care abia înfrunzesc.

Fântâna arteziană din Parcul Universităţii


Fântâna arteziană din Parcul Universităţii, vedere spre Universitate


Miracolul naturii, prezent fără întârziere şi în SuceavaIeşind din Parcul Universităţii, am trecut pe lângă Stadionul Areni şi Primăria Municipiului Suceava şi am ajuns într-un alt parc frumos, denumit „Parc Artist Sculptor Florea Vladimir”. Aici, culoarea apei din fântâna arteziană a fost verdele. Contrastul creat între apă şi frunzele de deasupra mi-au inspirat prospeţime şi voioşie.

Primăria Municipiului Suceava


Prospeţime în Parcul Artist Sculptor Florea Vladimir


Culoare în parcurile sucevene


Un parc nou în Suceava14:25

După o scurtă relaxare în parc, am pornit pe drumul în pantă de pe strada Mărăşeşti. Această stradă leagă cartierele Centru de George Enescu, are un grad de declivitate destul de mare şi prezintă un trafic mic de maşini.

Pantă pe Strada Mărăşeşti


Şcoala Generală nr. 3, Suceava14:30

Ajungând la intersecţia dintre Bulevardul George Enescu şi strada pe care am urcat, am văzut Catedrala Ortodoxă încă în stadiu de execuţie. La intrarea de pe E85 dinspre Fălticeni, această construcţie se vede lesne şi atunci când va fi gata, va reprezenta o atracţie turistică. Mergând în continuare către Colegiu, am trecut şi printr-un parc mai mic, care avea o fântână arteziană cu o apă… albastră. Mă gândeam că au uitat să aplice efectul aici, însă m-am înşelat.

Catedrala Ortodoxă din Zamca


Fântâna arteziană cu apă albastră14:35

La mai puţin de 200 de metri de parcul unde m-am oprit, se află Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Aici mai veneam cu luni în urmă la cursurile de excelenţă la Limba şi literatura română. Credeam că voi găsi aici informaţii despre concursul de web-design de a doua zi, însă… nu am aflat nimic.

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Suceava


Prim-plan cu intrarea în colegiu14:50

Mi-am îndreptat pasul către strada Mărăşti, strada Mihai Eminescu până ce am ajuns într-un loc unde am mai fost şi pe 12 ianuarie // http://my.opera.com/mishu88/blog/...rd-suceava-burdujeni-40-de-minute // , şi pe 22 martie // http://my.opera.com/mishu88/blog/...e-printre-liniile-magistralei-500 // şi mai tot timpul când trec prin zonă.

Strada Mihai Eminescu, către Sensul Giratoriu


Flori de primăvară, pe strada Veronica Micle14:55

Ajungând într-o zonă pe care eu aş numi-o „Belvedere”, din cauza unei panorame interesante asupra cartierului Burdujeni. Printre industrie, blocuri, biserici, sere şi supermarket-uri se observă semeaţa clădire a Gării din Burdujeni. Pe timpul verii, flora din zonă nu permite o imagine clară asupra Sucevei, însă în anotimpul renaşterii naturii, Valea Sucevei poate fi uşor remarcată.

Panorama Burdujeniului, văzută de pe strada Ştefan Ştefureac
Gara Suceava, un simbol al Burdujeniului15:05

Am ieşit din zona Belvedere, am mers pe lângă Piaţa Mare, de-a lungul străzii Petru Rareş, spre a mă îndrepta către Calea Unirii. Uitându-mă la orizont, am văzut cum statuia lui Ştefan cel Mare din Parcul Şipote tronează asupra codrului abia înverzit. Apoi am trecut pe lângă Colegiul Naţional „Ciprian Porumbescu”, şcoală unde au învăţat doi colegi de tabără din Muncel 2007. Vreau să spun că erau foarte bine pregătiţi şi dădeau dovadă de importante calităţi artistice: desen, arhitectură. Ca o concluzie, dacă sunteţi pasionaţi de artă şi dacă nu ştiţi ce liceu să alegeţi, ar fi bine să puneţi şi acest colegiu în lista de documentare.

Statuia lui Ştefan cel Mare, văzută primăvara de pe Strada Petru Rareş


Colegiul Naţional -Ciprian Porumbescu- Suceava15:15

Pe timp însorit, Suceava îmi pare un oraş colorat, plin de viaţă. Cu excepţia zilelor când este sărbătoare şi este foarte aglomerat, oraşul Bucovinei este plăcut şi plin de atracţii de vizitat. În acea zi am mers de-a lungul străzii Calea Unirii, stradă care leagă cartierul Burdujeni de restul oraşului.

Coborând pe Calea Unirii, spre Gara Burdujeni15:20

Burdujeniul reprezintă cartierul industrial al oraşului Suceava, aici veţi întâlni fabrici, gara Burdujeni, mall-uri. Până a ajunge acolo, traversezi două poduri, unul peste râul Suceava şi unul peste Magistrala feroviară 500. Uitându-ne puţin înapoi, vom vedea că am lăsat un deal plin de copaci şi case. Aici este o zonă rezidenţială foarte liniştită, însă şi preţurile pentru locuinţe sunt pe măsură.

Trafic de autoturisme pe podul de peste râul Suceava


Apa învolburată a râului Suceava


Zona rezidenţiala de pe un deal al Sucevei15:30

În imaginile de mai jos vă voi prezenta clădirile industriale care acum nu mai funcţionează, dar au reprezentat locul de muncă a mii de suceveni. Vis-a-vis de aceste clădiri, s-a amenajat Suceava Shopping City, un loc în care găseşti Carrefour, Media Galaxy, locuri din astea unde, dacă intri, rămâi fără bani, aşa cum se pretează a fi într-o economie de piaţă…

Zona industrială a Sucevei
Shopping City SuceavaNe apropiem, tot mai tare, de locul unde se află calea ferată. Aşa cum aminteam mai sus despre podul rutier peste calea ferată, îl avem într-una din imaginile de mai jos. Am luat-o la stânga faţă de direcţia înainte, pe o stradă mai mică ce facilitează accesul la companiile de construcţii şi de colectare a fierului vechi. Tot aici se află şi acei copaci cu flori deosebit de frumoase şi de culoare mov.

Podul rutier care trece peste Magistala 500


Ne apropiem de Gara Burdujeni


Copacii cu flori frumoase de lângă Magistrala 50015:35

Prima locomotivă surprinsă în această zi FeRoviaRă a fost un LDH modernizat cu instalaţie electrică de încălzire, 89-0587-9. A adus de la Putna trenul personal P5602 Putna-Iaşi. Acesta este unul dintre cele mai lungi personale din ţară şi leagă Centrul Bucovinei de Estul Moldovei. Străbate 222 de km, schimbă două locomotive şi circulă în regim de 2-3 vagoane de clasa a II-a şi unul de clasa I. De aici, din Suceava, trenul va fi preluat de o locomotivă electrică (de această dată a fost EA1-646).

Locomotiva diesel-hidraulica 89-0587-9


EA 646 se cuplează la Trenul Putna – Iaşi15:40

Ajuns pe liniile Burdujeniului, zăresc un mărfar lung de 500 de metri şi peste 20 de vagoane Gbs, Tals, Eacs, Zas, Zaes. Locomotivele clasice care vor fi tras trenul spre Paşcani erau: electrica cu vopseaua decojită 40-0662-3 şi Sulzerul 60-1307-2. M-am îndreptat spre gară, unde trenul P5602 Putna-Iaşi se pregătea să plece la 15:46.

Mersul de Tren pentru cele 3 ore petrecute în Gara Suceava Burdujeni


Mărfarul de seară, pregătit să plece spre Paşcani


Locomotiva trenului de Iaşi


Trenul P5602 pleacă spre PaşcaniDupă ce a stat 18 minute în Burdujeni, personalul de Iaşi pleacă de pe linia 2. Tot în acelaşi timp soseşte în gară, pe linia 3, Acceleratul 1932 Cluj-Napoca – Galaţi. Avea în componenţa sa 6 vagoane roşii (5 clasa a II-a şi 1 clasa I) şi a fost tras de electrica EA 442.

Acceleratul Cluj-Napoca - Galaţi soseşte în Suceava Burdujeni


EA 442 trage trenul de Cluj-Napoca – Galaţi


Garnitura trenului Accelerat 193215:50

Ajungând cu doar 15 minute întârziere, trenul care leagă două regiuni ale ţării, Nordul Transilvaniei de Sudul Moldovei, pleacă din Burdujeni la 15:51. Parcurgea aproximativ 734 de km şi trecea, în drumul său, prin Vatra Dornei şi Iaşi. Obişnuia să plece pe la 9 dimineaţa din Cluj-Napoca şi să ajungă la 23 în Galaţi.

Trenul transcarpatic pleacă din Suceava cu 15 minute întârziereDupă plecarea trenului, moment înregistrat şi pe care îl puteţi urmări aici http://www.youtube.com/watch?v=ocaNTdeab_s&feature=channel , m-am îndreptat către Suceava Nord – Iţcani. Traseul Burdujeni – Iţcani este unul dintre cele mai frumoase cărări de cale ferată care leagă două staţii importante din acelaşi oraş. Pe acest traseu sunt două curbe, o revizie tehnică de vagoane, două podeţe şi multe, multe traverse ce suportă viteze de până la 50 km/h.

Coada trenului mărfar de seară


Bordurile frumos vopsite ale Burdujeniului îşi aşteaptă călătorii


Liniile de fier ale gării Burdujeni


Infrastructură FeRoviaRă 2008
Garnitura mărfarului de seară16:00

După 10 minute de linişte în care nu s-a auzit nici un scârţâit de roată de tren, pe când eram aproape de intrarea în Revizia de Vagoane Suceava, m-am întâlnit cu trenul Personal P5570 Suceava Nord – Botoşani. Parcurge 62 de km şi în aprilie 2008 avea două vagoane albastre. Trenul era tras de LDH 80-0516-7.

Trenul Personal Suceava Nord - BotoşaniÎmi continui, cu emoţii, drumul către Iţcani, traversând liniile şi apropiindu-mă de ramificaţia Suceava – Suceava Vest, unde se circulă cu viteză limitată de 40 km/h. Aveam în dreapta mea un rând lung de vagoane albastre, de clasa I sau de clasa a II-a, Dimitroave şi multe altele, pe care aveam să le fotografiez peste o lună, peste un an…

Tot înainte = Suceava Nord, iar la stânga = Suceava Vest


Ramificaţia de Suceava - Suceava Vest


Tot înainte, spre Iţcani

16:10

Tot mergând şi ajungând la prima curbă, am zărit un trenuleţ de marfă. Locomotiva acestuia era 60-1344-5 şi transporta două vagoane platformă Rils şi un Eacs obişnuit. A se observa, în prim plan, cum oamenii şi-au pregătit pământurile pentru însămânţat.

Un trenuleţ de marfă venind dinspre Suceava Vest


Semnale de intrare în garăNu departe de semnalele luminoase, este o trecere la nivel cu calea ferată. Pe aici, pe strada Plaiului, semnalele luminoase şi acustice sunt mereu aprinse, astfel că dacă ar fi să fii corect şi să stai la stop, ai sta mult şi bine. Nu ştiu cât este de bine sau de rău, însă cred că la trecerile la nivel cu calea ferată dintre două staţii de tren care aparţin aceluiaşi oraş ar trebui să fie dotate cu instalaţii de atenţionare inteligente, care să simtă trenul la maxim 400-500 de metri. De multe ori am trecut pe aici şi, deşi nu treceau trenuri, semnalele atenţionau încontinuu.

Şi trec de prima trecere dublă cu calea ferată


Trecere dublă la nivel cu calea feratăPrimăvara îşi intrase în drepturi, astfel că aproape toţi pomii s-au înzăpezit cu flori frumos mirositoare, iar colţurile firave ale ierbii şi-au făcut loc până şi printre pietrele de pe terasamentul căii ferate.

Tot înainte, spre Iţcani

16:20

Un Sulzer grăbit tranzita drumul dintre Iţcani şi Burdujeni. Era 60-1318-9 şi nu ştiu care era scopul şi durata vizitei prin zonă.

DA 1318 plimbându-se de la Iţcani la Burdujeni


La revedere, domnule Sulzer!


Tot înainte, spre Iţcani16:30

Deşi în ultima jumătate de oră a fost cam pustiu prin această zonă, iată că am ajuns la intrarea în Gara Iţcani, de unde se vede, în prim plan, drezina 4622 cu viteza maximă de 60 km/h, iar în plan secund, gara Iţcani şi locomotiva trenului Intercity 554 cu plecare la 16.35 de la linia 3.

Vedere de intrare în Gara Suceava Nord – Iţcani


Drezina 4622 aştepta la intrare în Iţcani


Detaliu cu drezina muncitoare


Aşezarea liniilor în Gara IţcaniDupă câţiva paşi pe peronul gării, am auzit şuierul de plecare al locomotivei Bo-Bo electrice modernizate 46-0113-4 trăgând după ea 3 vagoane de lux, două dintre ele clasa a II-a, 21-76 şi unul de clasa I, 10-91. Plecarea trenului „Mihai Eminescu” o puteţi viziona şi aici http://www.youtube.com/watch?v=ocaNTdeab_s .

Trenul IC 554, pregătit de plecare


Plecarea trenului Intercity Mihai EminescuPe linia 4 se afla trenul personal P5506. Avea să plece la 16:53 cu locomotiva electrică 40-0799-3 şi cu 5 vagoane albastre în spate.

EA 799 cu P5506


Gara Iţcani, văzută din direcţia Nord-Vest16:40

Însă până atunci am zis să ajung şi în dreptul depoului CFR Suceava Nord. Deşi ştiam că o să văd câteva locomotive dormind, mi-am zis că trebuie să arate bine şi în somn, nu numai în mişcare. Astfel, aveam să găsesc aici pe: EA 86, EA 139, EA 588, EA 666 şi EA1-717. Bineînţeles că erau mult mai multe exemplare cu motoare capabile de 5.100 kW, însă nu le-am văzut eu. În prima imagine, avem rama electrică Z6100 cu 2 vagoane, seria 58-0013-1, un Sulzer albastru şi o electrică roşie.

[b]O ramă electrică, un Sulzer şi o Electrică
Tocmai după ce am făcut poza anterioară, apare şi EA 86 din depou să îşi îndeplinească propria comandă de seară. Vom vedea că la bordul ei era un mecanic care nu mai avea mult până la pensie, astfel că şi-a adus soţia cred să-i facă nişte fotografii. Frumos moment.

EA 86 apare în scenă


O locomotivă electrică impecabilă la exterior


Electrica se grăbea spre marca de siguranţă de la intrarea în Iţcani16:50

Odată cu venirea orei 17, lucrurile din gara Iţcani încep să se aglomereze puţin, astfel că amintim sosirea trenului 1555. Pe orice Tabelă de Mers al trenurilor, apare scris Botoşani – Timişoara Nord, iar acest lucru m-a pus puţin în dilemă. Mi-a trebuit multe zeci de minute ca să-mi dau seama ce se întâmplă în intervalul de timp 16:50 – 17:30 în Gara Suceava Nord – Iţcani. Am să vă prezint şi vouă în cele ce urmează cum se formează trenul Accelerat 1765 Iaşi – Timişoara Nord, cu ramura A1555, venită de la Botoşani.


După ce am văzut la faţă depoul Suceava Nord, m-am întors spre gară, auzind un Sulzer cu fluier şuierând de trei ori. Soarele mă bătea din spate şi eram bucuros că voi captura câteva momente interesante din viaţa Iţcaniului. În drum spre peron, m-am apropiat de hala depoului şi am fotografiat câteva locomotive: EA 139, EA 666 şi EA1-717. Locomotiva electrică 40-0139-2 este cred că singura din ţară care are dunga frontală vopsită în albastru-galben-roşu pe părţile frontale, iar pe laterale doar culoarea roşie. Despre EA 666 ştiu că acum, în 2009, este modernizată şi am văzut-o în Dolhasca. EA1-717 cred că a fost folosită pe un tren cu ruta Bucureşti Nord – Suceava Nord, pentru că am văzut-o prin Bucureşti în 2009.


Mă întorc înapoi în Gara Iţcani


Peisaj FeRoviaR


EA 139, o locomotivă tricolor-hibridă


EA 666 & EA 139


Bucureşteanca EA1-717Între timp, la 16:48 a sosit trenul 1555, ramură pentru trenul Accelerat 1765, iar la 16:53 a plecat trenul personal P5506 Suceava Nord – Paşcani. Pe 6 aprilie 2006 a apărut, în Obiectiv de Suceava, un articol care menţiona că s-au anulat o serie de personale, iar în locul acestora circulând ramure ale trenurilor Iaşi – Timişoara Nord şi retur. De asemenea, în comunicat se mai preciza că se oferă bilete cu tarif de tren de personal pentru cei care călătoresc doar între staţiile Botoşani şi Suceava Nord.


Trenul 1555, Botoşani-Suceava Nord


DA 965, la sfârşit de tură după 62 de km parcurşi17:00

La 17:07, soseşte trenul care merge către Timişoara Nord, Acceleratul 1765. Supranumit şi trenul „foamea”, acesta este compus din 9 vagoane, dintre care 7 clasa a II-a cu seria 20-59 şi 20-57 şi 2 vagoane clasa I cu seria 19-57. Primele 6 vagoane sunt de la Iaşi, iar ultimele 3 vin de la Botoşani. De data aceasta, au venit cu DA 965. Procedura de ataşare o vedem în imaginile de mai jos. După aceasta, trenul va pleca la 17:27 spre Timişoara Nord, pe ramificaţia Iţcani – Suceava Vest.

În Iţcani soseşte trenul cu 6 vagoane, Iaşi - Timişoara Nord


Locomotiva care a tractat Acceleratul Iaşi - Timişoara Nord până în Suceava Nord se retrage la depou


Vagoanele de Botoşani se ataşează Acceleratului transcarpatic


Trenul Accelerat este compus, el urmează să plece la 17:2717:10

Aşa cum spuneam şi mai sus, mecanicul de locomotivă, fiind ceva mai în vârstă, a profitat de vremea frumoasă şi a realizat câteva fotografii cu maşina EA 86, care abia a ieşit din modernizare.

Şi mecanicii de locomotivă fac poze la trenuri


Soţia mecanicului de locomotivă veteran îi face o poză cu electrica EA 8617:20

Din depou au ieşit două locomotive diesel-hidraulice care se îndreptau către direcţia Burdujeni.

Un LDH proaspăt ieşit din aşternut


Un LDH 141 pleacă în misiuneÎn timp ce m-am apropiat de podul rutier de peste Magistrala 500, semnalul de ieşire din staţia indica liber cu viteză redusă, iar după câteva clipe, s-a auzit goarna locomotivei EA 86. Plecarea trenului o puteţi urmări şi pe youtube aici http://www.youtube.com/watch?v=ocaNTdeab_s . Acest tren parcurge, de la Iaşi până la Timişoara Nord, un număr de aproximativ 845 de km. Pleacă la 15:00 din Iaşi şi ajunge la 06:29 în Timişoara Nord.

Liber cu viteza redusă pentru A1765


Acceleratul 1765 pleacă spre Timişoara17:40

În drumul de întoarcere spre Suceava – Burdujeni, m-am întâlnit cu Rapidul 755 Bucureşti Nord – Suceava Nord, tras de locomotiva EA1-431. Pe părţile laterale prezintă vechea abreviere, S.N.C.F.R., fiind una dintre cele câteva locomotive din ţară care păstrează această nomenclatură.

Rapidul 755 ajunge la destinaţie fără întârziere


Spre Burdujeni, tot înainte!


Podeţ peste un pârâu în curba de pe M500


Cel de-al doilea pod dintre Burdujeni şi Iţcani


La stânga = Revizia de Vagoane, tot înainte = Suceava Burdujeni, la dreapta = Suceava Vest


Spre Burdujeni, tot înainte17:50

M-am abătut puţin de la linia principală ce duce spre Burdujeni şi am luat-o în direcţia indicatorului „Atenţie!”. Am trecut prin Revizia de Vagoane Suceava şi am fotografiat câteva vagoane care au fost pe traseu şi vor fi fost să fie cuplate la trenurile înscrise în mers.

Atenţie, urmează Revizia de Vagoane Suceava


Un vagon de dormit pregătit să circule pe timp de noapte


Un triaj special dedicat vagoanelor de pasageri


Vagoane, şine şi multă verdeaţă


Revizia de Vagoane Suceava


Atenţie, vagoanele sunt puse sub tensiune!
mishu88

18:10

Gara Burdujeni arată excepţional sub bătaia soarelui de seară, astfel încât m-am dus spre liniile pe care staţionează, de obicei, mărfarele. Pe linia 1 se pregătea să plece la ora 18:09 trenul Personal P5623. După ce mi-am dat seama pentru ce LDH-ul din Iţcani, proaspăt trezit din somn, a venit în Burdujeni, iată că am văzut ceva care m-a surprins plăcut: un tată explica şi îi arăta băiatului său despre trenuri, despre gară…

Personalul de Putna o ia din loc la ora stabilită


Trenul de seară care va rupe liniştea în Putna


Tatăl care i-a povestit copilului despre trenuri18:15

Ultimul tren personal din această seară, P5736, ajunge pe linia 1 şi îşi lasă călătorii veniţi din Cacica. Trenul era compus din rama electrică Z6100, seria 58-1005-6, având în componenţa sa 3 vagoane. Aceste automotoare electrice au fost aduse din Franţa şi au fost modernizate, ulterior, la Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca.

Trenul Personal Cacica - Suceava ajunge la destinaţie


O locomotivă diesel nu-şi uită niciodată funcţia de manevră18:30

Mi-am luat rămas bun de la Gara Burdujeni, promiţându-i o vizită chiar ziua următoare, când aveam să vin în Suceava pentru acel concurs de web-design de care vă spuneam la începutul reportajului. Am dorit să vă transmit prin pozele şi textul din această povestire FeRoviaRă că trenurile reprezintă mult mai mult decât o simplă înşiruire de vagoane, aşa cum frumos spunea colegul meu de facultate, Ionuţ . http://www.youtube.com/user/ionutipate

Lonely tracks


Închei reportajul despre căile ferate dintre Suceava Nord – Iţcani şi Suceava – Burdujeni printr-o scurtă incursiune istorică asupra acestei gări fascinante a Burdujenilor. Informaţiile le-am preluat din volumul 1 al „Istoricului Tracţiunii Feroviare din România”, editura ASAB.

Primele căi ferate în Bucovina au fost construite de societatea LCE pe relaţiile Lemberg – Napolecăuţi – Cernăuţi şi Cernăuţi – Suceava (Iţcani). Astfel, la 1 septembrie 1866, primele trenuri circulau deja de la şi spre Cernăuţi, iar trei ani mai târziu, la 28 octombrie 1869, ajungeau la Suceava, vechea cetate de scaun a lui Ştefan cel Mare. Compania LCE (Lemberg – Czernowitz - Eisenbahn) a construit gări în tot imperiul, iar una dintre trăsăturile specifice ale companiei au constituit-o clădirile somptuase ale gărilor, menite a impresiona prin dimensiunile şi frumuseţea arhitecturală.

Pe o plachetă comemorativă de pe cărămizele Gării Burdujeni scrie: "Această gară a fost construită şi dată în exploatare la 15 decembrie 1869, cu ocazia deschiderii liniei ferate Suceava - Roman, prima linie din Moldova" octombrie 1969.

Tot pe o plachetă din marmură este scris: "125 de ani de la inaugurarea liniei Suceava - Roman" 15 decembrie 1994

Gara a fost restaurată timp de mai mulţi ani, ea fiind dată în folosinţă în modul cum o vedem noi acum pe 17 noiembrie 2006.
shoppy

Aceea e o masina de burat, varianta romaneasca, nu o drezina.
mishu88

18 aprilie 2008 – Activitate FeRoviaRa Suceava Burdujeni


În această zi de aprilie a avut loc la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” concursul de web-design şi aplicaţii. Am participat ca reprezentant al Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”. Din păcate, nu am obţinut niciun premiu.

Am pornit de la 13 din Fălticeni, am terminat concursul în jur de ora 15:30, urmând să mă duc până la Gara Burdujeni. Am ieşit din liceul aflat pe strada Mărăşeşti, am cotit pe la strada Petru Rareş şi apoi am coborât pe Calea Unirii până când am ajuns în apropierea Gării Burdujeni.

Lalele multicolore pe strada Petru Rareş


Un autobuz de generaţie mai veche pe Calea Unirii16:30

Tocmai ce am ajuns la trecerea la nivel cu calea ferată a triajului Gării Suceava Burdujeni, că am văzut locomotiva DA 1344 urcând cocoaşa de triere şi îndreptându-se către triajul principal al Sucevei.

Trecere la nivel cu calea ferată a triajului Gării Suceava Burdujeni


DA 1344 se îndreaptă spre Triajul SuceavaDupă câteva clipe, luminile şi sunetele de avertizare pentru linia în cauză pornesc şi am staţionat câteva clipe pentru a vedea ce se întâmplă. Din sensul Vereşti, Acceleratul 1555 Botoşani – Timişoara Nord a intrat în gară cu o viteză ameţitoare şi cu semnale insistente. Trenul trebuie să ajungă în Iţcani la 16:48, pentru ca ulterior să se cupleze la trenul Accelerat 1765 Iaşi – Timişoara Nord. Pentru a vă lămuri, vă invit să vizionaţi clipul dedicat acestei zile aici http://www.youtube.com/watch?v=qgoqw41OJBY .

Acceleratul 1555 intră în grabă în Burdujeni


Trenul cu 4 vagoane care vor ajunge până în Timişoara Nord16:40

Iată că la un moment dat s-au auzit scârţâituri de roţi pe calea ferată, iar apoi am văzut un convoi de 7 vagoane Eacs încărcate cu fier vechi. Trenul era tras de LDH45 – 254, o locomotivă gri, frumoasă, pe care am mai văzut-o pe liniile de cale ferată ale Burdujenilor şi pe 9 aprilie 2008 http://my.opera.com/mishu88/blog/9-aprilie-nu-pozati-trenurile .

LDH45 - 254 manevrează 7 vagoane cu fier vechi în Triajul Suceava


Traversând liniile, am ajuns pe platforma de linii secundare 1S şi 2S, de unde auzeam compresorul lacom al locomotivei EA 883, ce se pregătea să plece spre Paşcani. Totodată, mai amintesc că mărfarele de pe liniile Burdujeniului erau compuse din vagoane ruseşti cu cuplă rusească.

EA 883 se pregăteşte să plece spre Paşcani


Locomotiva electrică CFR Marfă, EA 883


Marfarele garate in Burdujeni la ora 16


Vagoane de marfă ruseştiÎn Mersul Trenurilor de Călători, la 16:42 este prevăzută plecarea trenului Intercity 554 Suceava Nord – Bucureşti Nord. Supranumit şi trenul „Mihai Eminescu”, acesta îşi ia avânt din Gara Suceava Burdujeni la ora stabilită, iar în dreptul podului rutier, locomotiva îşi oprise ventilaţiile...

IC 554 Mihai Eminescu pleacă din Burdujeni


Bobica modernizată + 3 vagoane de lux = destinaţia Bucureşti16:50

La 16:52, cu două minute mai devreme decât este prevăzut în mers, apare şi Acceleratul 1765 Iaşi – Timişoara Nord. Acest tren a fost tras de EA 820. Locomotiva avea să ajungă în Iţcani, urmând ca de acolo, după ce are loc ataşarea vagoanelor de Botoşani, pe care le-am văzut mai sus, să plece spre Timişoara Nord la 17.27.

A1765 soseşte în staţie pe linia 2


Trenul Accelerat Iaşi - Timişoara Nord parcurge 845 de km


Acceleratul pleacă spre IţcaniChiar în acelaşi moment în care A1765 pleacă spre Suceava Nord – Iţcani, în Burdujeni soseşte P5506, Suceava Nord – Paşcani. Trenul avea în compoziţia sa 5 vagoane.

Aglomeraţie mare pe trenul interjudetean P5506, Suceava Nord – Paşcani


Trenul porneşte spre Paşcani, la 17 ore trecute fix17:10

Odată cu plecare acestui tren, mi-am zis să plec şi eu spre casă, întrucât cerul se înnorase şi nu prea doream să mă prindă ploaia… Plecat de la 8 dimineaţa la cursuri, de la 13 la concurs şi de la 15 hai-hui prin Suceava, foamea m-a prins din urmă şi m-a grăbit spre casă.

Nu înainte de a părăsit liniile ferate, am realizat câteva fotografii din care să reiasă linia continuă de pe Magistrala 500.

Magistrala 500, spre Bucureşti


Magistrala 500, spre Vicşani
Înainte de a pleca, DA 1344 mi-a urat „Drum bun!” spre casă
mishu88

28 aprilie 2008 -=- Un Paşti FeRoviaR

28 aprilie 2008 -=- Un Paşti FeRoviaR

Dedicat tuturor FeRoviaRilor care îşi sacrifică Paştele, Crăciunul, Anul Nou şi conduc roata cu aripi spre destinaţie

Primăvara, se ştie, înverzeşte chiar şi iarba din preajma gărilor, apelor, pădurilor. Ei bine, aşa cum am mai văzut şi în zilele de 17 şi 18 aprilie, Gara Suceava Burdujeni îşi etalează din nou cărămiziul devenit celebru în peisajul burdujănean. S-a nimerit ca în această zi de Paşte să fiu în Suceava şi să mai surprind câteva momente alături de liniile ferate sucevene.

Rugat să însoţesc spre Fălticeni o cunoştinţă de la trenul Rapid 651, Bucureşti Nord – Suceava Nord, am ajuns (mult) mai devreme în peisajul FeRoviaR sucevean decât ora sosirii trenului bucureştean. După ce am servit masa copioasă cu familia şi am fost în vizită la Manolea la… bunicii mei, m-am pornit după-amiază spre capitala Bucovinei.


Gara Burdujeni17:20

A fost cam pustiu pe drumul European 85 (Fălticeni - Suceava), mi-era şi teamă că nu voi găsi maşină de întors (deoarece Trenul Rapid 651 ajunge abia pe la 20:30 în Suceava). În cele din urmă, am prins pe cineva care a mers exact până în Burdujeni, ajungând astfel la o oră tocmai bună pentru niscaiva mişcări de roţi grăbite.

Ajuns la podul rutier ce traversează Magistrala 500, am zărit o locomotivă diesel-hidraulică pe cocoaşa de triere. Nu cunosc motivul pentru care ea se afla acolo. Fiind zi festivă (aceste zile festive sunt bine plătite şi mi se pare corect, având în vedere că răpesc membrii din familiile care celebrează diferite sărbători religioase), nu cred că era pregătită pentru a prelua un tren de marfă.


Pod rutier peste Magistrala 500


LDE pe cocoaşă de triereDupă ce am păşit peste peronul secundar al Gării Suceava Burdujeni, am făcut cunoştinţă cu un căţelandru care umbla cu limba scoasă, probabil bucuros pentru alimentele pe care le-ar fi gustat în timpul acestei sărbători frumoase.


Vedere spre nord de pe peronul secundar al Sucevei


Un câine drăguţ, pasionat, şi el, de FeRoviaRe17:30

Călcând cu grijă printre traverse şi cupoane de cale ferată, am ajuns la peronul Gării Burdujeni. În depărtare, văd că se apropie o garnitură de Personal pe linia 1. Era Trenul Personal P5623, Suceava – Putna. Acesta va pleca de pe linia 1 la 18:09, având la frunte pe locomotiva LDH 89-0068-0.

Trenul de Putna garează în Burdujeni pe linia 1


Locomotiva unui tren personal, dotată cu încălzire electrică17:40

Pe peronul liniei 2 avea să sosească Trenul Rapid 755 Bucureşti Nord – Suceava Nord, pe peron fiind deja o familie care îşi aştepta neamurile venite din sudul ţării. Acest tren a fost tras de locomotiva electrică 41-0769-4. Printre pasagerii acestui tren se afla şi un străin care a cerut explicaţii domnului conductor de tren. Plăcut surprins, am observat că domnul cu caschetă a reuşit să lămurească englezeşte problema de orientare străinului.

Mami, vine trenul!


Locomotiva Trenului Rapid Bucureşti – Suceava


Străin cerând explicaţii şefului de trenTrenul Rapid a ajuns în gară la 17:38 şi a plecat spre Suceava Nord la 17:41. Acesta a fost compus din 5 vagoane, având o compunere după cum urmează: Locomotivă --- B (20-76) --- B (20-76) --- A (19-76) --- B (20-76) --- B (20-76) --- B (20-76). Unul dintre momentele „cheie” ale excursiei FeRoviaRe a fost atunci când am surprins cele câteva zeci de secunde în care mecanicul de pe EA1-769 stătea de vorbă cu „train engineer”-ul de pe LDH 68. Mecanicii, şi nu numai ei, sunt oameni care pleacă de acasă, de la familiile lor să tragă trenuri de-a lungul şi de-a latul ţării. Unii spun că le convine munca în zilele festive, pentru că eşti plătit bine. În trecut, desigur, însă acum lucrurile stau cu totul şi cu totul diferit. Realitatea – o vedeţi şi voi în media, în realitate, pe forumuri…


Mecanici discutând despre una şi alta


17:50

Pe linia 4, dincolo de bunătăţile aduse de bucureşteni, staţiona LDE 60-1236-3. Din nou, motivul staţionării acestei locomotive nu îl cunoşteam. Aşa că am încadrat-o în umila diafragmă a obiectivului şi am aşteptat sosirea următorului tren.

6 osii cu 6 motoare si 2100 cai putere = LDE 1236La 17:58 soseşte în staţie pe linia 2 Trenul Personal 5507, Paşcani – Suceava Nord. Sunt rare locomotivele care mai ţin pe bot stema osiei zburătoare, iar una dintre ele a sosit cu trenul P5507: 41-0755-3. Cealaltă locomotivă a fost 40-0824-9, ea fiind şefă de trib la acest tren interjudeţean. Compunerea vagoanelor a arătat cam aşa: EA 824 --- EA1-755 --- B(20-47) --- B(20-57) --- B(26-26) --- B(20-57) --- B(20-57). Ambele locomotive au sosit cu pantografele ridicate, iar ştergătorul primei locomotive se balansa grăbit să înlăture ploaia binecuvântată de Paşti. Trenul pleacă spre destinaţia finală – Suceava Iţcani - la 18:02, când pe linia 1 motorul locomotivei începea să producă lucru mecanic… neconsumat.


EA 824 cu Personalul Paşcani - Suceava Iţcani


EA1-755, locomotiva electrică cu roata zburătoare în frunte


Două doamne electrice, una cu gene şi cealaltă fără18:00

Puţine gări din România se ridică la înălţimea, grandiozitatea şi la aşezarea strategică pe care gara din Suceava Burdujeni se poate lăuda. Ploaia spală murdăria din aer şi de pe suprafaţa gării, astfel că fotografia cu „Capra cu trei iezi”, sau, mai bine-zis, Trenul Personal P5623, Suceava – Putna, a ieşit cam neclară.. Acesta avea să plece la 18:09 spre localitatea unde se află Mănăstirea unde a fost îngropat Ştefan cel Mare. Cele 3 vagoane albastre trec prin Dorneşti, Rădăuţi, Gura Putnei şi se opresc, în cele din urmă, la Putna.


Capra cu cei trei iezi pleacă spre locul de baştină


LDH-uri, una albastră care pleacă, alta portocalie care îngheaţă sub trecerea timpului18:10

După ce am stat printre liniile 5, 6 sau 7 să urmăresc plecarea trenului de Putna, am revenit pe peronul gării pentru a ura bun-venit călătorilor din Cacica, respectiv Vatra Dornei Băi, care urmau să vină cu trenurile în Suceava. Rama electrică 58-1005-6, reprezentând Trenul Personal 5736, soseşte la 18:13 pe linia 1 şi îşi lasă copiii, părinţii şi bunicii veniţi din localitatea vestită cu mina de sare.


Un colos maiestuos cu pretenţie de monument istoric


Fotografie FeRoviaRă de pe peronul gării


Rama electrică traversează linii şi va ajunge pe linia 1


Trenul Personal Cacica – Suceava intră în gară18:20

Pentru a nu perturba traficul sau călătorii care au de tranzitat prin gară spre / de la trenurile româneşti, rama electrică 1005 înaintează pe linia 1 şi ajunge în poziţia prezentată în fotografia de mai jos. De asemenea, aşa cum v-am rugat în povestirile precedente (Vă mulţumesc pentru răspunsuri!), sunt curios ce vrea să însemne sau, mai bine zis, ce lucrări a suferit calea ferată în imaginea de mai jos.


Rama electrică înfruntă frica de ploaie şi merge spre capătul peronului


Natura îmbibată în creozotul ferat18:30

Trenul Rapid 858, Vatra Dornei Băi – Iaşi soseşte în Burdujeni cu 5 minute mai devreme (18:29) şi pleacă la 18:36 spre capitala Moldovei. Am surprins automotorul 1003 în filmul de aici http://www.youtube.com/watch?v=YXZiJR5UUtE , însă am fost şi eu surprins mai apoi de o goarnă care m-a speriat serios. În gară, pasagerii aşteptau trenul rapid către Iaşi, în timp ce stopurile roşii ale ramelor electrice luminau pe o distanţă de sute de metri prezenţa acestora în Burdujeni.


Rama electrică 1003, în serviciu între Vatra Dornei şi Iaşi


Vehicule FeRoviaRe franceze, surclasate de un Sulzer clasic românesc18:40

După ce am lăsat clădirea portocalie să primească şi să aştepte călători într-o zi de Paşti, am luat-o pe submagistrala M502, pentru a ajunge la Gara Suceava Vest - Şcheia. În drum spre acest obiectiv, am trecut de podul peste râul Suceava. Dar nu înainte de a ajunge acolo, am auzit treacătul unui tren de seară, şi anume Personalul 5508, Suceava Nord – Iaşi, care avea să ajungă în Burdujeni la linia 2 la 18:48. A plecat spre Iaşi la 18:50 cu o garnitură de 5 vagoane, aceeaşi cu care a venit şi Trenul Personal 5507.


Trenul Personal interjudeţean, Suceava Nord - PaşcaniDupă ce am salutat, în gând, Trenul Personal 5507, am continuat să merg pe M502, având în stânga o fabrică cu multe turnuri de înălţimi mici, iar în dreapta cartierul Iţcani. Tot pe aici se află intersecţia de bretele (Iţcani şi Burdujeni) cu unica linie care duce din Suceava spre Vatra Dornei, Cluj-Napoca, Timişoara. Imediat după intersecţie, începe podul peste râul învolburat al Sucevei.


Tot înainte, spre… Timişoara Nord


În stânga, o fabrică, iar în dreapta, o fabrică… de energie


Intersecţie de bretele18:50

Pe aici am trecut şi pe 22 martie 2008 http://my.opera.com/mishu88/blog/...e-printre-liniile-magistralei-500 , astfel că puteţi face diferenţa dintre cum era în martie, şi cum a fost în aprilie. Explozia naturii afectează puternic culorile prezente în lume, astfel că verdele devine rege în peisaj. După ce am trecut de macazul care decide Nord (Iţcani) sau Sud (Burdujeni), am ajuns pe podul feroviar cu cele două pile de susţinere montate în adâncimea râului. Învăţ la facultate despre Rezistenţa Materialelor şi abia aştept ca la vară să mă întorc acasă să îi calculez capacitatea maximă de încărcare.

Podul puternic peste râul învolburat al Sucevei


Pile de susţinere ale podului19:00

Depăşind podul, am ajuns la prima curbă la dreapta de pe M502. Aici viteza maximă între Suceava/Suceava Nord şi Suceava Vest este de 70 km/h. Terenul era ud, ploaia era în toi, însă tot mergeam şi mergeam, dorind să ajung, iniţial, la Suceava Vest. Până la ora 20:30, când avea să sosească trenul din Bucureşti, timpul era de partea mea în călătoria ce voiam s-o fac.

Curbă la dreapta pe M502 şi 40 km/h limitare de viteză


Înclinare necesară pentru rezistenţa la forţa centrifugă19:10

Pe la 19:16 trece prin dreptul meu Trenul Accelerat 1834, Timişoara Nord – Iaşi. El va fi ajuns în Burdujeni la 19:19 şi va ajunge pe seară în Iaşi. Trenul era tras de locomotiva 40-0855-3, vagoanele-i din urmă fiind în număr de 8, având următoarea compunere: L --- B(20-54) --- B(20-54) --- B(20-54) --- A(19-55) --- B(20-54) --- B(20-54) --- B(20-54) --- A (pus suplimentar). Având grijă să nu mă intersectez cu pala uriaşa de vânt care avea de gând să aplice legile fizicii pe mine, m-am dat la o parte şi am primit cu drag claxoanele domnului mecanic.

Linie dreaptă spre Suceava Vest


EA 855 cu Acceleratul Timişoara Nord – Iaşi


Trenul inter-regional, Timişoara Nord – Iaşi19:20

Înaintând şi ceasul, înaintând şi eu, am ajuns la podul feroviar de peste şoseaua de centură a Sucevei. În dreapta aveam o zonă în care companii care mai de care şi-au făcut depozite şi centre comerciale. Deşi colorate, siglele firmelor pur şi simplu nu pot să facă faţă schimbărilor de nuanţă survenite asupra ierbii.

Podul FeRoviaR peste şoseaua de centură a Sucevei


Zona Iţcani


Albastru care încearcă să facă faţă vestitului verde de primăvară19:30

După ce am întâlnit o potecuţă care mergea paralel cu calea ferată, am adoptat oferta ei în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei. Spun asta deoarece urma să fie o curbă la stânga care nu îmi oferea o vizibilitate foarte primitoare. Deşi m-am făcut verde de ud pe papuci, ciorapi şi blugi (iar site-urile tabloide gen click.ro îmi iau pozele şi le publică la articole gen: „accident pe calea ferată” sau „trenurile CFR întârzie x ore”), eram bucuros că mă aflu în mijlocul naturii. Oricând putea veni un tren, oricând puteam să tresalt la vreun semnal acustic precaut.

O casă primitoare numită codru, o culoare voioasă numita primăvară


Semnal în curbă, cheia vizibilităţii eficiente la CFR19:40

Apropiindu-se ora 20, m-am oprit în curba prezentată mai jos (kilometrul 2) şi am ascultat plângerile şinei ferate. La nici câteva minute de la popas, cu al său motor silenţios, trece Trenul Personal 5723, Suceava Nord – Câmpulung Moldovenesc. Aceasta a fost momentul pe care l-am aşteptat, astfel că după ce becurile roşii ale ramei Z6100 şi-au semnat dispariţia după orizont, am făcut cale întoarsă spre Burdujeni. Voi lăsa imaginile să vorbească în continuare.

O zonă rustică ce se traduce a fi comuna Şcheia


Rama electrică pentru Câmpulung, în trecere pe lângă Şcheia


Coborâm pentru 600 de metri19:50

Seara de Paşti se aşterne fără probleme peste traverse


Blitzul încurajează calitatea, întunericul încurajează întoarcerea acasă


Limitare de 40 km/h pentru podul sucevean


Curbă la stânga, liber cu viteză redusă


Zeci de megapascali, datori să susţină structuri gigantice


Semnal repetitor de intrare în gară


Linie rar folosită contra unui semnal galben


Intersecţie dintre fluier, limitare de 40km/h şi Magistrala 50020:10

Drumul de întoarcere, puţin cam anevoios după câteva ore de umblat prin natură, ajunge aproape de sfârşit. După ce am făcut cruce cu Magistrala 500, am mers de-a lungul liniei 1 pentru a ajunge la gară. Mi-a atras atenţia macazul de intrare în Revizia de Vagoane Suceava, din care lucea o luminiţă ce indica direcţia de acces în revizie.

Lumina arde, semn că Suceava aşteaptă şi trimite trenuri în ţară


Melc, melc codobelc20:20

Trenul Personal 5737, Suceava – Cacica se află garat în staţie la linia 1 şi va fi plecat spre Cacica la 20:40. Până a mă apropia de gară, soseşte neîntârziat Rapidul 651, Bucureşti Nord – Suceava Nord, acesta fiind şi termenul meu de staţionare pe tărâmuri bucovinene.

There’s no ghost train in our railstation


Trenuri grăbite, de finalAcestea fiind spuse, îmi exprim respectul pentru toţi acei oameni care lucrează „la trenuri”, ştiu ei câţi şi care sunt şi ce sacrificii depun pentru ca un copil să ajungă acasă la părinţii lui, pentru ca un soţ să se întoarcă de sărbători la familie, pentru ca o soţie de la ţară să vină acasă cu cumpărăturile din oraş, pentru ca un îndrăgostit să-şi aştepte îndrăgostita pe aceleaşi linii ferate care i-au şi despărţit, pentru ca un pasionat FeRoviaR să se hrănească cu niscaiva sunete, cu niscaiva imagini, cu niscaiva sentimente curate şi legate - cu şurub şi piuliţă, cu eclise şi tirfoane - de calea ferată românească!

Momentele dinamice surprinse atunci le puteţi viziona aici: http://www.youtube.com/watch?v=YXZiJR5UUtE . Vă mulţumesc pentru atenţie!
mishu88

30 aprilie 2008 -=- Excursie FeRoviaRă Suceava-Mold

30 aprilie 2008 -=- Un automotor Malaxa ajunge în Gara Moldoviţa

După Paşte, elevii iau vacanţă şi merg la bunici, acasă la părinţi sau la rudele cele mai dragi. Şcolar fiind în clasa a XII-a, am beneficiat de vacanţă şi am plecat cu aparatul foto în buzunar spre Moldoviţa. Traseul pe care l-am urmat a fost Suceava (Burdujeni) – Suceava Vest – Gura Humorului – Vama – Moldoviţa şi a durat 2 ore şi 20 de minute. Am traversat dealurile Sucevei, dealul Ciungilor, am trecut prin depresiunea Gura Humorului, peste râul Suha şi am ajuns în Moldoviţa, localitate situată între Obcina Mare şi Obcina Feredeului.

Submagistrala 514, Vama – Moldoviţa, a făcut parte din Căile Ferate Bucovinene. A fost construita de firma
austriacă Louis-Ortlieb&Co din Munchen. Linia porneşte de la Vama (situată la o altitudine de 533 m) şi urcă de-a lungul Văii Moldoviţei pe o distanţă de 20 de km, ajungând la Moldoviţa (645 m altitudine).

Calea ferată a fost folosită începând cu 1 august 1889 pe traseul Vama - Dragoşa, iar mai apoi pe traseul Vama - Dragoşa - Vatra Moldoviţei - Moldoviţa, după 15 august 1889. Iniţial, scopul construirii a fost transportul de masă lemnoasă din pădurile bogate ale Bucovinei, ulterior obţinându-se permisiunea traficului de călători. Astfel, în 1904 se înfiinţează haltele de călători de la Dragoşa, Vatra Moldoviţei şi Moldoviţa. Până în 1908 vor fi înfiinţate şi haltele de la Frumoasa şi Valea Stânei. Dintre caracteristicile tehnice ale liniei amintim declivitatea maximă de 25 mm/m, raza de curbură minimă fiind de 150 de m.


Automotor diesel în Gara Moldoviţa


12 km depărtare de Vama în direcţia Vatra Dornei se află staţia Câmpulung Est, care a fost înfiinţat pe 1 mai 1888. Acest punct va fi oferit staţionarea, alimentarea, întreţinerea şi repararea locomotivelor folosite pentru tractarea trenurilor dintre Dărmăneşti şi Câmpulung Est. Apariţia primei locomotive diesel la Câmpulung a avut loc în 1973, până în acest an folosindu-se, exclusiv, tracţiune cu locomotive cu abur.

În 1999 s-a sărbătorit, cu mare pompă, 110 ani de la înfiinţarea liniei Vama – Moldoviţa. Pentru mai multe informaţii despre acest eveniment, vă invit să citiţi un articol din presa vremii.

Revenind la ziua de 30 aprilie 2008, pot spune că a fost o zi frumoasă, cu mult, foarte mult iz de cale ferată şi am avut parte de peisaje specifice Bucovinei: munţi, văi, râuri şi pârâiaşe, oameni calzi şi… trenuri!


8:20

Am plecat de acasă destul de târziu şi în grabă, astfel că am ajuns la trenul meu la limita bunului simţ (10 minute înainte de plecarea sa). Mi-am luat bilet la Trenul Personal 5721, Suceava – Câmpulung Moldovenesc, urmând ca la Vama să schimb cu Personalul 12.269, Vama – Moldoviţa. Cel mai mare ghinion al acestei zile a fost acela că am pornit doar cu 2 baterii, perechea cealaltă uitând-o, naiv, acasă.

În acelaşi timp cu trecerea cu maxi-taxi pe podul rutier peste Magistrala Feroviară 500, soseşte şi Trenul Accelerat 1851, Mangalia – Suceava Nord. După ce mi-am cumpărat bilet la tren, în gară am prins plecarea spre Suceava Nord (Iţcani) a trenului venit de la Mangalia.

Sosirea Trenului Accelerat, Mangalia - Suceava Nord


Plecarea trenului accelerat spre Iţcani8:30

În gară, la această oră, staţionează două trenuri: o ramă electrică Z6100 care pleacă de la linia 1 spre Cacica şi altă ramă care pleacă de pe linia 3 spre Câmpulung Moldovenesc. Zăpăcit, ca şi mulţi alţi turişti care nu ştiau ce destinaţie are fiecare tren, am urcat în rama de pe linia 3. Aş fi propus ca trenurile să fie mai distanţate unul faţă de celălalt, în sensul că trenul de Cacica să fie „parcat” mai aproape de capătul din dreapta a peronului, iar cel spre Câmpulung să fie spre stânga. Ar fi bine, de asemenea, ca cei de la CFR Călători să monteze pancarte unde să scrie destinaţia pe parbrizul ramelor electrice.


Rama electrica Z6100 nr. 7 se pregăteşte de plecare spre Câmpulung Moldovenesc


Design francez pe pământ... latin


Rama nr. 1005 pentru trenul personal de CacicaÎnainte de plecare, am observat, în spatele ramei de Câmpulung Moldovenesc, o maşină ciudată, dar care este foarte scumpă şi este deosebit de necesară infrastructurii FeRoviaRe. Utilajul se numeşte COLMAR T4300FS şi vă voi împărtăşi câteva dintre caracteristicile sale. Maşinăria cântăreşte 20 de tone şi are o forţă de ridicare de 5.000 daN la o înălţime de 7 m. Motorul este de tip Diesel Deutz cu o putere de 79 de kW / 2.300 rpm şi atinge o viteză maximă de 25 km/h. Pentru mai multe detalii despre acest utilaj, accesaţi aici.

Utilaj de întreţinere a căii ferate


Plecare din Gara Burdujeni8:40

Am parcurs câteva minute pe submagistrala 502, Suceava – Ilva Mică şi am ajuns în staţia Suceava Vest. Îmi aminteam că pe aici am trecut de multe ori, însă la nivelul unui pedestraş. Peisajul era în predominanţă verde, dar îmi părea rău că nu puteam să respir aerul curat de afară, deocamdată. Şi spun deocamdată deoarece mai târziu aveam să-mi dau seama că geamurile ramei electrice se pot culisa pentru deschiderea geamului. Astfel, ajungând aici, am prins un mărfar scurt şi mixt (cisterne, vagoane acoperite şi platforme). Era tras de EA 610 şi avea să se îndrepte spre Triajul Suceava.


Gara din Suceava Vest


Locomotiva electrică CFR Marfă 40-0610-28:50

La 8:54, trenul ajunge la Stroieşti. Pe durata călătoriei, am stat foarte confortabil, întrucât scaunele erau confecţionate din materiale de calitate. La închiderea uşilor, aşa cum veţi observa şi în clip, o voce feminină spune vestita atenţionare de închidere a uşilor. Apoi, după ce trenul o ia din loc, muzica Angelei Similea încântă urechile călătorilor. Din loc în loc, sunt amplasate afişe care au ca temă trenul „Orient Express”.


Plecare din Stroieşti
Gara din Stroieşti


Un afiş cu Orient Express


Vagon părăsit în Stroieşti


Confort specific unui tren personal09:00

La 09:02, Trenul Personal, Suceava – Câmpulung Moldovenesc, intră în Gara Ciprian Porumbescu. Tot aici se află şi un vagon uitat în timp care stă răsturnat pe o linie lăturalnică. Imediat după plecarea din această gară, am zărit un viaduct interesant cu peste 5 pile de susţinere, sub a cărui structură trece Şomuzu Mare. Acest râu formează o salbă impresionantă de iazuri de-a lungul văii Şomuzului. Aceste iazuri au avut ca ţintă o activitate prosperă de agrement, însă în zilele noastre lacul deserveşte activităţii piscicole în Fălticeni.


Oprire în staţia Ciprian Porumbescu


Vagon răsturnat şi uitat de soartă


Viaductul Drăgoieşti peste râul Şomuzu Mare


Ieşire din Ciprian Porumbescu, via calea ferată09:10

La 09:10, P5721 soseşte în staţia Lucăceşti, unde m-a întâmpinat un buchet mare de flori de culoare roz.


Gara din Lucăceşti


Un buchet de flori de primăvară


Vedere spre direcţia Suceava VestÎnaintăm şi ajungem în Berchişeşti la 09:17. Începând cu această staţie, se observă Valea Moldovei, Obcina Voroneţu şi Munţii Stânişoarei. De reţinut este că pe această rută am întâlnit multe viaducte.


Impiegatul de mişcare observă plecarea trenului din Berchişeşti


Undeva la margine, un alt vagon îşi duce bătrâneţile09:20

Se pare că aerul nepoluat şi rece de dimineaţă s-a strecurat în tren şi mi-a venit ideea de a cerceta modalităţile de a realiza câteva fotografii din exteriorul trenului francez. În continuare, vă prezint câteva fotografii care vor face intrarea în staţia Gura Humorului


Aer curat, verde proaspăt şi ceaţă în munţi - peisaj bucovinean


Tot înainte, spre Gura HumoruluiAşa cum se vede şi în imagini, linia care vine dinspre Cacica – Dărmăneşti – Suceava Nord se intersectează cu submagistrala 502. În gară, pe linia 3, ne aştepta Trenul Personal 5704, Ilva Mică – Suceava Nord, compus din vagoane 20-57 şi tras de locomotiva 40-0871-0. Impiegaţii de mişcare pe care i-am lăsat în urmă în staţiile Berchişeşti, Ciprian Porumbescu, Stroieşti, Suceava Vest aveau să ridice şi acestui tren, din nou, celebra pancartă care indică LIBER.

Linia Păltinoasa - Cacica - Dărmăneşti - Suceava Nord


Intrare în Gara Gura Humorului


Locomotiva 871, gata de plecare spre Suceava Nord


Trenul Personal, Suceava – Câmpulung Moldovenesc, staţionează la Gura Humorului

9:30

După ce o echipă de operatori de linie încarcă în tren nişte echipamente necesare verificării şi întreţinerii căii ferate, impiegatul anunţă plecarea trenului care avea să ajungă în Vama. Pe partea stângă în direcţia de mers am întâlnit un vagon Faaaps şi o staţie de transformare a curentului electric.

Turn


Gara Gura Humorului


Cruce de trenuri moldoveneşti într-o gară moldovenească


Staţie de transformare a curentului electric


Atenţie, deconectează disjunctorul


Intrare în municipiul Gura Humorului

Nu au trecut nici 5 minute de când am plecat din staţia precedentă, că am şi ajuns în staţia Gura Humorului Oraş. Linia ferată intră în municipiu odată cu calea rutieră, mărginind oraşul în partea sudică. În drum spre gară, trenul trece peste podul de peste pârâul Humor. După ce în tren au urcat mai mulţi călători, impiegatul de mişcare îi dă permisiune mecanicului de a pleca. În drum spre următoarea staţie, calea ferată trece peste râul învolburat al Moldovei.

Gara Gura Humorului Oraş


O gară cu deschidere la aer curat


Limită de viteza pe pod


Moldova învolburată9:40

După 7 km de Gura Humorului, urmează staţia Frasin, localitate situată la poale de munte şi de-a lungul râului Moldova. Înainte de intrarea în gară, calea ferată întâlneşte râul Suha, care de multe ori a provocat probleme la traficul feroviar de pe submagistrala 502. Totodată, linia urmează drumul rutier E576. Tot aici, în 2004, am participat în cadrul unei tabere dedicată aniversării a 500 de ani de la moartea lui Ştefan cel Mare. Fiind pasionat de trenuri de când mă ştiu, mergeam în fiecare zi în Gara Frasin şi admiram trenurile.


Intrare in Tabăra Bucşoaia


Fotografie 2004Vă prezint, mai jos, două fotografii realizate tot în 2004. Prima dintre ele arată ultimele vagoane ale unei garnituri încărcate cu piatră, iar cealaltă surprinde Acceleratul 1932, Cluj-Napoca – Galaţi, în gara Frasin. Îmi pare rău că pe atunci nu aveam decât o memorie de 16 MB (circa 100 de fotografii la rezoluţie 640x480) şi nu am putut s-o dedic 100% FeRoviaRelor.


Locomotiva electrică fotografiată în 2004


Acceleratul 1932, Cluj-Napoca – Galaţi, garat în staţia Frasin, 2004După ce am trecut podul peste Suha, am ajuns în staţia Frasin. În câteva minute, la semnalul domnului impiegat de mişcare, trenul a pornit spre Molid.


Semnal de intrare în gara Frasin
Vedere spre Suceava Vest, din Gara Frasin


Impiegatul indică verde pentru direcţia Molid


Gara din Frasin9:50

În drum spre Molid am călătorit de-a lungul râului Moldova. Această propoziţie se leagă cu puzderia de copaci înfloriţi. Casele oamenilor sunt răsfirate, iar gardurile care înconjoară terenurile abia mai stau în picioare. Acest peisaj corespunde, întrucâtva, cu sătucurile elveţiene unde vacile ne transmit, indirect, laptele pentru o ciocolată delicioasă Milka.


Spre MolidÎntre timp, am ajuns în Gara Molid la 09:54, clădire care seamănă din punct de vedere al formei construcţiei cu Gara Frasin. Aici coboară şi urcă un număr mic de oameni (în jur de 10).


Podul peste Moldova înainte de intrarea în Molid


Râul Moldova


Gara Molid


Vedere spre direcţia Vatra Dornei10:00

După aproape 90 de minute de mers pe roţile ramei electrice, am ajuns în staţia Vama, unde aveam să mă urc în Trenul Personal 12.269, Vama – Moldoviţa. Dar până atunci, a mai fost timp pentru câteva fotografii şi impresii de exprimat.

Calea ferată sălăşluieşte în preajma ei diferite locuri care rămân trainice de-a lungul vremii. Spre exemplu, mă gândesc la câte locaşuri de cult ortodoxe am văzut şi fotografiat în drum spre Moldoviţa. Intrarea în Vama semnalează existenţa unei biserici albe foarte frumoase în dreapta sensului de mers. Din păcate sau din fericire, Vama a fost punctul terminus pentru linia 502. Peste 9 minute, aveam să mă urc în automotor şi să călătoresc, pentru prima dată, pe linia secundară 514, despre care am vorbit în prologul blogului.


Intrare în Gara Vama


Automotorul 905 în Gara Vama


Vedeta traseului Vama – Moldoviţa, automotorul diesel 77-0905-8


Automotorul electric se pregăteşte să iasă din staţia Vama


Peisaj FeRoviaR a la VamaDupă plecarea automotorului electric francez spre Câmpulung Moldovenesc, aveam să încep o şedinţă foto privată cu un automotor arhaic, dar care încă mai scoate fum şi plimbă lume. Seria lui de identificare este 77-0905-8 şi are o istorie însemnată pentru transportul călătorilor pe acest traseu. Construcţia acestui tip de vehicul FeRoviaR a început în 1935, ultimul exemplar din serie ieşind de pe porţile uzinei Malaxa în 1942. Motorul este diesel MG 120, are 6 cilindri şi este în 4 timpi. El dezvoltă 120 de CP şi atinge 70 km/h. Masa totală (fără călători) a automotorului este de 30 de tone, iar sistemul de frânare este de tip Hildebrand Knorr, cu frână directă şi frână automată cu robinetul mecanicului tip ST 60.

Tren în Vama


Detaliu la bateria automotorului


Detaliu la cutia de osiePe o linie părăsită, dar la vedere, şedeau vreo 10 vagoane, dintre care 3 erau destinate transportului de persoane. Un vagon avea seria 80-53 98-64 - 028-6, iar imaginile cu aceste relicve sunt prezentate mai jos.

Vagoane părăsite în Gara Vama


Vagon 98-6410:10

Am urcat în automotor alături de echipa de mecanici, de şeful de tren şi de alţi câţiva călători. Am lăsat Gara Vama în spate şi am urcat spre Moldoviţa. Din păcate, bateriile aparatului foto îmi făceau figuri şi m-am enervat la culme. Nu mi-a rămas decât să admir peisajele care mi se perindau în faţa ochilor. Aveam să ajung la 10.55 în Gara Moldoviţa. Trenul de întoarcere spre Vama va fi să fi plecat pe la ora 14.

Fotografie din spatele automotorului


Trecere la nivel cu calea ferată10:20

4 km mai sus de Vama se află Halta Deia, unde am ajuns cu 10 minute mai târziu (10:20). Am traversat podul peste Moldoviţa, sub un cer care devenea din ce în ce mai primitor cu soarele. În stânga şi în dreapta căii ferate se desfăşurau în faţa ochilor calea rutieră, care va traversa de multe ori calea ferată până în Moldoviţa.


Pod peste Moldoviţa


Contraşină care asigură un grad ridicat de siguranţă (în cazul unei deraieri)


Copaci tăiaţi care urmează să fie prelucraţi la vreun gater local


Un firicel de peron al haltei Deia


Halta DeiaNu îmi vine să cred că la sfârşitul lui aprilie am călcat pe traversele de pe această linie, iar după 3 luni urma să văd la televizor poduri rupte şi cale ferată înecată într-un mâl necruţător. La 10:26 am staţionat 1 minut în Halta Frumosu, m-am enervat din nou cu al meu Canon şi am mers mai departe, înghiţind în sec.

Şcoala generală din Frumosu10:30

Haltele de pe submagistrala 514, Vama – Moldoviţa, sunt aşezate la o distanţă de 2 până la 6 km una faţă de cealaltă. Viteza de parcurs a secţiei nu cred că depăşea 30-40 km/h. Opririle automotorului erau atât de depărtate una de alta, încât aveam impresia că haltele erau situate la o distanţă mult mai mare. Farmecul zonei şi zdruncinăturile autentice ale automotorului 905 mi-au rămas imprimate undeva adânc în suflet.

Halta Dragoşa


Un bunic îşi ajuta consoarta la urcarea în trenDrumul spre următoarea staţie, Valea Stânei, a întâmpinat mai multe curbe, podeţe şi treceri la nivel cu calea ferată. Ar fi păcat dacă trenul ar circula mai repede de 50 de km/h prin aceste zone. Dar la fel de păcat este că microbuzele aleargă pline ochi cu suflete pe scaune care pot fi curmate oricând, având în vedere vitezele practicate de unii dintre şoferii autovehiculelor de călători.

Dacă s-ar fi vrut, s-ar fi putut pune de luni până vineri un tren care să ajungă rapid şi eficient din Vama în Moldoviţa şi viceversa, iar în week-end să circule un tren cu aburi de senzaţie sau un automotor ca acesta din clasa 77. O aburoasă şi câţiva zeci de metri de platforme de lux pe 4 osii şi englezul s-ar plimba şi cu trenul în timp ce vizitează Mănăstirea Moldoviţa. Dar nu se vrea şi pace.


Bornă kilometrică indicând 10 km


Succesiune de curbe, prima la dreapta, a doua la stânga


Podeţ vestit în limitarea vitezei


Linia ferată, drumul, apa şi codrul


Un semn de respect pentru CFR - trecerea la nivel


Tot înainte, spre Moldoviţa


Vă prezint pasajul de cale ferată specific moldoviţeanÎncă puţin până la Valea Stânei


Un localnic deplasându-se cu bicicleta, cel mai ecologic mijloc de transport


Rugina de pe calea ferată spune multe


Înscrierea în curbă a automotorului acaparează, uneori, drumul pentru căruţe


Cerul se înseninează cu cât mă apropii de destinaţia finală10:40

La ora stabilită în Mersul Trenurilor, Personalul Vama-Moldoviţa opreşte în staţia Valea Stânei, unde aşteptau câţiva călători. Însă ei nu aşteptau trenul, ci microbuzul, mecanicul strângând din nas şi accelerând pentru destinaţia următoare.


Călători care NU aşteaptau trenul, ci maxi-taxi


Am ajuns şi în Valea Stanei


Plecând spre Vatra MoldoviţeiPrimăria Vatra Moldoviţei
La 2 km de Halta Valea Stânei se afla Haltă Vatra Moldoviţei. În imaginile de mai sus puteţi observa şi Primăria acestei localităţi. Aici coboară un pasager, după care bolidul cu 3 faruri porneşte, din nou, spre ultima staţie – Moldoviţa.


Tren Personal arhaic in Halta Vatra Moldovitei


A se observa fumul care iese din automotor10:50

După 20 de kilometri pe care i-am parcurs în 45 de minute, am coborât la capăt de linie. Gara Moldoviţa este o clădire cochetă, dominată de copaci înalţi şi de un semnal mecanic de ieşire din gară. Densitatea instalaţiilor mecanice în zona gării este destul de mare, aici putând fi observate un semnal mecanic de intrare, pârghiile necesare transmiterii cablurilor la semnalul de intrare în gară şi la semnalul prevestitor, precum şi manetele cu care se comandă semnalele amintite.


Semnal prevestitor pentru semnalul mecanic de intrare in gara Moldoviţa


Liber pe linie abătută cu viteză redusă


Automotor in Gara Moldoviţa11:00

Având 3 ore la dispoziţie, am mers în continuarea liniei din gară şi am ajuns în mijlocul a unui mini-triaj. După cum poate aţi auzit, fabrica de cherestea a aparţinut omului de afaceri Omar Hayssam, care a dus această fabrică în faliment. Aceasta a ars pe 13 aprilie 2008, rămânând aici doar un gard înalt şi hale părăsite. Totuşi, am zărit o locomotivă diesel-mecanică înmatriculată cu seria B-DM-027. Pe plăcuţa plasată lateral scria că viteza maximă admisă este de 55 km/oră. Din păcate, nu vă pot oferi decât două fotografii realizate cu telefonul, deoarece bateriile aparatului foto s-au consumat.

O locomotivă părăsită într-o fabrică pustie


Locomotiva B-DM-027


Detaliu la plăcuţele de identificare11:10

În imaginile de mai jos sunt prezentate liniile dedicate transportului de marfă. Din păcate, odată cu preluarea combinatului de către omul de afaceri sirian, fabrica de cherestea a funcţionat pe minus. În perimetrul companiei se pot vedea 2 căi ferate care nu ştiu dacă acum (2009) mai există.


Macaz din triajul Gării Moldoviţa


Rumeguş şi păduri defrişate în zare


Păpădiile cresc în voie printre traverse şi rumeguş
Capătul unei linii a triajului


Si totuşi, două linii cutează să înainteze


Până aici...

11:20

Calea ferată cu ecartament normal se termină la aproximativ 1 km la nord de Gara Moldoviţa. Neştiind prea multe informaţii despre această rută, am vrut să mă întorc să mă plimb prin oraş. Am căutat un magazin de unde să pot cumpăra un set de baterii pentru camera foto, însă nu am găsit decât anticele pile electrice primare 777. Sperând să mai pot face câteva fotografii, nu mare mi-a fost mirarea când bateriile n-au reuşit nici măcar să aprindă aparatul. În drum spre acel magazin, am văzut mai multe linii de ecartament îngust, care se adunau toate într-una singură.

Despre această cale ferată s-a scris mult timp şi încă se va scrie atât timp cât va mai continua să existe. În continuare, vă propun o mică povestire despre această cale ferată.

Linia îngustă cu ecartament de 760 mm începe de la fabrica de prelucrare a lemnului din Moldoviţa şi ajunge în Argel de-a lungul văii Râşca. Prima parte a căii ferate este de 8 km şi se întinde pe un plan drept, în timp ce până la 20 de km, terenul devine din ce în ce mai abrupt.

În trecut, linia avea 70 de km, însă în ultimul timp distanţa în exploatare a scăzut la 20 de km. Materialul rulant disponibil se compunea din două locomotive cu aburi: 763.193 (o locomotivă 0-6-0 construită în 1906 de Krauss-Linz) şi 764.449 (construită la Reşiţa în 1955), pe care am surprins-o în decembrie 2008 în centrul Sucevei.

Căile ferate înguste au fost construite in Bucovina, pe timpul dominaţiei habsburgice, pentru a servi la transportul materialului lemnos, din anul 1889 şi până în anul 1904. După această dată, mocăniţele au transportat şi călători. Astăzi însă, datorită costului ridicat de întreţinere a acestor cai ferate înguste, marea lor majoritate au fost dezafectate.

În anul 1902 această cale ferată în lungime de 23,9 km, care se întindea de la Moldoviţa la Roşoşa, a fost reasamblată la ecartamentul standard de 760 mm. În toţi anii ce au urmat, trenul cu aburi a uşurat foarte mult munca forestierilor din zonă.

Pentru documentare, am consultat următoarele surse: frank-engel.de, Evenimentul.ro şi cfr.ro.
[/i]


O salbă de linii cu ecartament îngust


Vehicule FeRoviaRe pentru cale ferată îngustă
11:30

În continuare, am mers între traversele căii ferate înguste. Deşi iarba şi noroiul au acaparat şinele de cale ferată, vehiculele FeRoviaRe pentru linie îngustă din cadrul depoului de la Moldoviţa însufleţeau zona. Înaintând, am dat ochii cu o turmă de oi mânate de un cioban spre spaţiul verde care coincidea cu calea ferată. În trecut, toate locomotivele erau dotate cu un plug amplasat în faţa locomotivei care era montat acolo special pentru a da la o parte animalele din faţa trenului.

Tot înainte, dar de această dată de-a lungul căii ferate de ecartament îngust


Exemplu de pod… „întreţinut”


Detaliu la sistemul de prindere al căii ferateVedere „backwards” spre Gara Moldoviţa
mishu88

Mergând spre unde vrea să mă ducă linia feratăApropierea dintre calea ferată şi calea rutieră


Calea ferată şi un ciobănaş cu trei sute de oi11:40

Liber să umblu teleleu-Tănase printre aceste dealuri pline de verde, am urmat liniile paralele până am ajuns la un pod, unde m-am oprit a-l fotografia. Nu sunt sigur dacă apa care trecea pe sub pod era râul Moldoviţa. Nu mi-am pus probleme că dacă aş păşi pe el aş face cunoştinţă cu apa curată şi rece de la munte, însă cei care se ocupă cu întreţinerea ei ar putea să mai lucreze niţel la acest aspect.


Un pod feroviar de linie îngustă


Vedere de ansamblu a podului


Detaliu la sistemul de prindere al căii ferate de traverse12:40

M-am despărţit de pod şi am pornit cale-ntoarsă spre Moldoviţa. Nu am mai avut răbdare să aştept plecarea trenului din gară, programată la ora 14. Am pornit într-o călătorie per-pedes până la Valea Stânei, unde am aşteptat automotorul.

Plimbarea de unul singur mi-a oferit prilejul să ascult liniştea copleşitoare a unei zile de primăvară târzie. Totuşi, din când în când, se auzea ecoul unui lătrat de câine suspicios. Mă uitam peste gardurile gospodarilor şi vedeam nişte găini foarte mari. Casele oamenilor erau acoperite, în mare parte, cu lemn. La un moment dat, culoarea galben provenită de la lemn contrasta cu verdele, care era peste tot în jur.

Un alt punct specific zonei era reprezentat de podeţele peste calea ferată foarte scurte (1-2 metri) şi foarte dese. Cucii, care se auzeau încontinuu, erau decorul auditiv permanent al gospodarilor care arau şi îngrijeau pământul. În zare, se înălţau dealuri golaşe cu copaci răsfiraţi ce semănau cu turme de oi care păşteau, liniştite, iarba proaspătă şi curată. Curţile localnicilor ajungeau până aproape de calea ferată, astfel că am întâlnit câini slobozi care mă urmăreau şi mă lătrau de ziceai că vreau să le prăduiesc proprietatea.


Mănăstirea Moldoviţa


O plimbare per-pedes până la Valea Stânei


Straight forward


Curbă la stânga pe traverse vechi din lemn


Sosire personală în Vatra Moldoviţei14:30

Urcând în automotor, am rămas în holul unde se află şi uşile de acces în acesta. Am respirat aerul curat care intra în tren. Cu ultime sforţări, am extras încă vreo două fotografii de la bateriile purtate 80 de km depărtare de casă. Am rămas plăcut surprins că în Halta Frumosu există şi o linie de rezervă, ba chiar şi o platformă de încărcare/descărcare pentru trenurile de marfă. Însă, după ce am plecat din această gară, am zărit un TIR care, probabil, avea să se înfrupte de un tip de marfă care ar fi putut transportată, în siguranţă, pe calea ferată.

În Halta Frumosu există linie pentru încărcarea lemnului


Duşmanul permanent al transportului FeRoviaR – TIR-ul


Intâlnire diesel cu electricitate la Vama15:00

După plecarea din Vama, automotorul se deplasează vioi spre Câmpulung Moldovenesc. Trece prin Prisaca Dornei, traversează pasaje şi poduri peste râul Moldova şi peste pârâiaşele aferente. Peisajul a fost de vis, îmi plângeam de milă că graba cu care am părăsit Fălticeniul m-a taxat cu neputinţa imortalizării decorurilor ce mi se derulau prin faţa ochilor cu 40-50 km/h. Se vedeau munţii albi, care în bătaia razelor soarelui străluceau precum o oglindă îndreptată spre toţi oamenii de pe pământ.

După câteva minute, am ajuns în Câmpulung Est. Aici mi-am luat bilet de întoarcere pentru un Tren Personal (rama electrică Z6100 1001) care să mă ducă înapoi în Suceava Nord. În Gară am remarcat LDH-ul 350 plus vagonul Dimitrov 50 53 29-22 066-7. Combinaţia de tren este folosită în cazul defectării automotorului 905.

Impresiile finale despre această călătorie FeRoviaRă, la sfârşit de aprilie şi început de vacanţă de Paşti, sunt dintre cele mai plăcute. Mi-au plăcut foarte mult peisajele văzute, aerul curat respirat şi plimbarea zdruncinătoare cu automotorul Malaxa. Îmi pare rău că a trebuit să aştept atâta vreme să pornesc spre aceste locuri de vis, uitate de urban şi de păcatele modernismului. Zeci de stupi văzuţi din gospodărie în gospodărie, oameni gospodari care arau pământul, un verde original de zici că voiai să-l pui într-o cutiuţă de acuarele să-l aduci cu tine şi să-l arăţi şi altora plus multe alte motive mi-au făcut frumoasă această zi. Cu o singură problemă, şi aceea că de atunci verific de două ori dacă am bateriile la mine. Mă voi revanşa faţă de voi cu fotografii despre linia 502 într-o povestire FeRoviaRă următoare.

Vă mulţumesc pentru atenţie şi vă invit să urmăriţi clipul dedicat acestei călătorii FeRoviaRe!

       Forumul Vehiculelor Forum Index -> Calatorii si Reportaje
Page 1 of 1
Create your own free forum | Buy a domain to use with your forum
SITE-UL FORUMULUI VEHICULELOR