Archive for Forumul Vehiculelor Forumul pasionatilor de trenuri, de masini si de alte vehicule!
 


       Forumul Vehiculelor Forum Index -> Stiri si evenimente cu trenuri
mishu88

mai 2008-Scriitorii pe Calea Regala au oprit în Gara Suceava

“Scriitorii pe Calea Regală” au oprit în Gara Suceava Burdujeni


Un eveniment de mare amploare culturală şi FeRoviaRă s-a întâmplat pe 11 mai 2008 în Gara Suceava Burdujeni. „Scriitori pe Calea Regală” a fost un program iniţiat de Uniunea Scriitorilor din România, de Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti şi de Ministerul Transporturilor, cu binecuvântarea Majestăţii Sale, Regele şi Familia Regală. Prin organizarea acestui program s-a dorit promovarea lecturii în Gările României: Iaşi, Suceava, Alba-Iulia, Sibiu, Mediaş şi Bucureşti.

Trenul regal a poposit pe plaiuri bucovineneTrenul a pornit din Bucureşti pe 10 mai şi a ajuns în seara aceleaşi zile în Gara Nicolina. În după-amiaza duminicii de 11 mai, locomotiva trenului regal oferea claxoane subtile persoanelor de pe peronul Gării Suceava Burdujeni care aşteptau vagoanele trenului regal. Cu acest tren au călătorit aproximativ 45 de scriitori – iar numărul nu reprezintă neapărat o cantitate, ci mai degrabă multă calitate în faţa publicului sucevean şi nu numai. Spre seara zilei de 11 mai, trenul avea să plece spre Transilvania, scriitorii coborând la Alba Iulia, Sibiu, Mediaş în zilele de 12 de 13 mai. Excursia literar-FeRoviaRă s-a încheiat pe 14 mai 2008 în capitala României - Bucureşti.

Scriitorii pe Calea Regală au coborât la Burdujeni


În fiecare dintre municipiile amintite, Dan Mircea Cipariu, organizatorul evenimentului, ajutat de producătorul EURO CULTURART, au coborât din vagoane biblioteci cu zeci de antologii „Scriitori pe Calea Regală”. Aceste cărţi sunt dedicate cititorilor din gară, care îşi aşteaptă trenul cu care să călătorească spre destinaţie.

Biblioteca oferită gratuit Gării din Burdujeni“Vivat literatura!” spunea d-nul Cipariu... şi lumea a ascultat poeziile şi fragmentele de proză rostite de scriitorii veniţi cu Trenul regal. Era nevoie de un astfel de eveniment cultural, însă aceia care doresc să afle povestea FeRoviaRă a acestei zile, sunt rugaţi să acceseze acest link, pentru că în continuare voi spicui câteva dintre vorbele frumoase rostite de către Radu Bellu, Varujan Vosganian, Dan Mircea Cipariu, Ana Blandiana, Mihail Gălăţanu şi mulţi, mulţi alţii.

Publicul sucevean, în frunte cu impiegatul de mişcare, aştepta, nerăbdător, trenul regalTrenul regal a sosit în Gara Burdujeni la 14:05, având ca vehicul motor pe locomotiva 45-0311-6. Visele mele (şi nu numai ale mele) de a vedea o locomotivă cu aburi s-au spulberat la vederea celor 5.100 de kW împachetaţi în carcasa roş-albă a locomotivei moderne.

Locomotiva electrică Siemens 311 a trenului cu scriitoriCovorul roşu era întins la intrarea în Sala Ştefan cel Mare a Gării Burdujeni. Cu ocazia acestui eveniment, am putut intra în această încăpere şi am admirat cu mare nesaţ aspectul tavanului, al ferestrelor şi al pereţilor de jur-împrejur.

Scriitorii de pe Calea Regala, călcând pe covorul roşuAu fost prezenţi la inaugurarea bibliotecii prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, viceprimarul municipiului Suceava, Angela Zarojanu, ministrul de finanţe, Varujan Vosganian şi mulţi alţi oameni de seamă. Scriitorii care au dat viu grai poeziilor din antologia „Scriitori pe Calea Regală” au fost: Ana Blandiana, Varujan Vosganian, Adrian Popescu, Mihail Gălăţanu, Constantin Stan, Ion Tomescu şi actriţa Ioana Crăciunescu.

Nichita Danilov, unul dintre scriitorii care au călătorit cu trenul regalSpecialistul în istoria CFR, ing. Radu Bellu, a spus la deschiderea evenimentului cultural că această sală de aşteptare este cea mai înaltă din Europa. Tot domnia sa a mai spus că: „Am adus volume de cărţi oferite din partea Uniunii Scriitorilor, care vor rămâne sucevenilor ca atunci când întârzie trenul, ferească Dumnezeu, să nu se plictisească, ci să mai citească câte ceva.”

Radu Bellu, părintele istoriei CFR, vorbeşte despre Gara BurdujenilorDe altfel, prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a afirmat că „Astăzi, Suceava a devenit pentru o zi centrul cultural al României. Personal am scris 7 cărţi, dar îmi doream să văd cum arată într-adevăr un scriitor adevărat.” De asemenea, primarul Ion Lungu a întâmpinat oaspeţii cu un călduros „Bun venit!”

Primarul Ion Lungu aştepta trenul regal la poarta de intrare în Bucovina„Vă aflaţi într-un adevărat muzeu, monument de artă, cu o vechime de aproape 110 ani, creat prin grija şi stăruinţa conducătorilor şi stăpânilor noştri de atunci şi în primul rând a Maiestăţii Sale, Carol I. Trecând prin ţinutul nostru, Carol I a recomandat şefilor căii ferate de atunci să zidească aici, la poarta ţării, care era în acea perioadă graniţa cu Austro-Ungaria, o gară pe măsură vremurilor şi timpurilor ce-au fost şi ce urmau să fie.” a precizat reprezentantul Regionalei de Cale Ferată de la Iaşi, Liviu Moroşan.

Sala de aşteptare Ştefan cel Mare a Gării Suceava BurdujeniDan Mircea Cipariu, sufletul a tot ce s-a întâmplat în cadrul evenimentelor „Scriitori pe Calea Regală”, a spus: „O zi fastuoasă! Avem o şansă teribilă, într-o zi regală, într-un spaţiu care este plin de istorie să creăm şi să exportăm un standard de civilizaţie, anume ca în România să existe biblioteci cu cărţi care să fie citite.”

Sosirea trenului cu scriitori în Gara Suceava BurdujeniPoeta Ana Blandiana a recitat în stilu-i propriu poezia „Linia”, după care ministrul Varujan Vosganian a demonstrat că economia face casă bună cu poezia, recitând şi domnia sa două poezii din volumul propriu de versuri.

Poeta Ana Blandiana, arătând publicului antologia „Scriitori pe Calea Regala”Mihail Gălăţanu, un om necunoscut de mine până în acea zi, a recitat poezia „Nu voi muri din cauza morţii mele”, cu o ardoare aşa cum nu am mai întâlnit. În clipul prezentat pe YouTube, am lăsat ca viaţa d-nului poet să curgă şi prin vinele voastre, înregistrând în totalitate superba poezie. Domnia sa a vorbit cel mai tare dintre toate persoanele care au cuvântat la microfon în acea zi, iar datorită acestui fapt poezia s-a înţeles perfect. Să ne trăieşti, domnule Mihail Gălăţanu!

Un poet plin de viata, Mihail GălăţanuDupă acest moment, ministrul de finanţe a luat din nou cuvântul şi ne-a demonstrat cum economia şi poezia sunt două îndeletniciri care, totuşi, îşi pot avea locul într-un singur om. Tot dumnealui a mai spus că diferenţa dintre finanţe şi poezie este aceea că poezia are resurse infinite şi nu are unitate de măsură. A denumit antologia „Scriitori de pe Calea Regală” o carte a tămăduirii poporului român.

Ministrul Varujan Vosganian, vorbind frumos despre literaturăCe am învăţat eu de la acest eveniment? Nu am învăţat ceva anume, ci mi-am reconfirmat faptul că orice om din această lume contribuie cu talentul său în frumosul mers al lumii, iar odată cu participarea împreună cu fratele meu la „Scriitori pe Calea Regală”, am aflat multe-multe frumuseţi pe care nu le-am cunoscut până în acel moment.

Poeta Ana Blandiana, primind un buchet de flori de liliac din partea publicului suceveanTrenul regal a fost o garnitură originală comandată de regele Ferdinand I şi care a fost realizată în 1928, la Milano. Aceasta conţine 5 vagoane, dintre care un vagon tip sufragerie, un dormitor regal cu o baie complet utilată şi trei vagoane de dormit pentru slujitorii demnitarilor. Finisajele ce se regăsesc în interiorul vagonului sunt de înaltă calitate, mobilierul fiind realizat din lemn de trandafir, de mahon şi de nuc. De asemenea, scaunele şi fotoliile au fost tapisate cu piele tip Cordoba. Mai multe informaţii despre acest tren regal puteţi afla aici.

Vagoanele Trenului regalS-au scris multe, foarte multe articole despre acest eveniment. Am selectat, pentru voi, câteva reportaje sau ştiri apărute în presa vremii despre „Scriitori pe Calea Regală”.

Trenul Regal al Literaturii, Ioan Es. Pop
http://www.zf.ro/ziarul-de-dumini...nul-regal-al-literaturii-3093698/

La 100 de ani ai societăţii / uniunii scriitorilor români – o cale (r)egală, Leo Butnaru
http://leo-butnaru.blogspot.com/2008/05/trenul-cu-scriitori.html

Asteptand Trenul Regal, Lucian Vasilescu, Ioan Es. Pop
http://www.descopera.ro/editorial/2629989-asteptand-trenul-regal

Fotograme dintr-o calatorie regala, Dana Ionescu
http://www.ziarulunu.ro/articol34...rame-dintr-o-calatorie-regala.htm

Cu MASINA TIMPULUI, pe sine, Ioan Es. Pop
http://www.descopera.ro/cultura/2685840-cu-masina-timpului-pe-sine

Scriitori pe calea regala, Simona Chitan
http://www.cinematograph.ro/ro/st...entare/scriitori-pe-calea-regala/

Scriitori pe calea regală. Fotograme & jurnal, Dan Mircea Cipariu
http://tamada.ro/article--scriito...C4%82-fotograme-jurnal--3159.html

Start pentru „Scriitori pe Calea Regală", Veronica Marinescu
http://www.curierulnational.ro/Ev...80%9EScriitori+pe+Calea+Regala%22

Scriitorii promovează lectura cu trenul regal, Alina Vătăman
http://www.evz.ro/articole/detali...omoveaza-lectura-cu-trenul-regal/


De asemenea, presa locală a fost cu ochii în patru atunci când trenul a poposit în gările din program. O listă cu articolele de atunci o puteţi consulta mai jos.

Iaşi: Trenul Regal ajunge la Iasi chiar de ziua Regelui
http://www.ziaruldeiasi.ro/mozaic...iasi-chiar-de-ziua-regelui~ni4oil

Suceava: Trenul Regal cu scriitori a sosit fără locomotiva cu abur
http://www.suceava-news.ro/evenim...-a-sosit-fara-locomotiva-cu-abur/

Trenul regal cu scriitori la Alba Iulia
http://proiectabr.wordpress.com/2...regal-cu-scriitori-la-alba-iulia/

Alba-Iulia: TRENUL CU LITERE
http://stiri.turismalba.ro/?p=885

Reportaj videoclip Alba Iulia
http://www.youtube.com/watch?v=mml5995D2uU /

Mediaş: Trenul regal se opreşte la Mediaş
http://www.primariamedias.ro/inde...renul-regal-se-opreste-la-medias/

Mediaş: Trenul regal ajunge la Medias
http://www.monitorulsb.ro/cms/sit...regal_ajunge_la_medias_39772.html

Mediaş: Trenul regal opreşte marţi la Mediaş
http://sibianul.gandul.info/ultim...l-opreste-marti-la-medias-2625693

Sibiu: Scriitorii din trenul regal au inaugurat biblioteca din gară
http://sibianul.gandul.info/ultim...gurat-biblioteca-din-gara-2632097

Sibiu: Trenul Regal gata să deraieze la bariera Klaus Johannis
http://nicpopa.blogspot.com/2009/...ul-regal-gata-sa-deraieze-la.html

Sibiu: Trenul Regal, la Sibiu, de Raluca Nicolae
http://www.monitorulsb.ro/cms/sit.../trenul_regal_la_sibiu_38581.html

Vosganian va inaugura Gara Sibiu cu trenul regal
http://stiri.itbox.ro/stiri-onlin...a-gara-sibiu-cu-trenul-regal.html


Pasionaţii FeRoviaRi nu au stat cuminţi la casele lor şi au fost prezenţi în gările din ţară: Iaşi, Alba-Iulia, Suceava, Sibiu şi Mediaş. În decursul a câtorva ore bune, am scormonit YouTube-ul şi vă ofer acum o listă cu clipurile cu Trenul cu scriitori, realizate de colegii mei FeRoviaRi.

TudorXcorbul a surprins intrarea trenului regal în Gara Nicolina, judeţul Iaşi.
http://www.youtube.com/watch?v=Tj_baRJO0ME

Rosshhu a fost la datorie şi a filmat intrarea şi ieşirea trenului regal în Alba-Iulia.
http://www.youtube.com/watch?v=cZ7fadHrw3M

http://www.youtube.com/watch?v=tVezxXhOzeE&NR=1


În Suceava, alături de subsemnatul au participat la eveniment Magnumaxor şi Marian Dascălu . Iată o filmare de-a lui Andrei (magnumaxor):

http://www.youtube.com/watch?v=QK9bH_8QZrY&NR=1


În speranţa că v-am readus în memorie acest magnific eveniment, cu ocazia căruia mulţi dintre noi au putut vizita Trenul regal al României, vă mulţumesc pentru atenţie şi vă invit şi la următoarele aventuri FeRoviaRe.

       Forumul Vehiculelor Forum Index -> Stiri si evenimente cu trenuri
Page 1 of 1
Create your own free forum | Buy a domain to use with your forum
SITE-UL FORUMULUI VEHICULELOR