Forumul Vehiculelor Forum Index Forumul Vehiculelor
Forumul pasionatilor de trenuri, de masini si de alte vehicule!
 
FAQFAQ  SearchSearch   MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Join! (free) Join! (free)  
ProfileProfile  Log in to check your private messagesLog in to check your private messages  Log inLog in 

O dimineata in Gara Suceava Burdujeni [2012]

 
Post new topic   Reply to topic    Forumul Vehiculelor Forum Index -> Calatorii si Reportaje
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Please Register and Login to this forum to stop seeing this advertising.


Posted:     Post subject:

Back to top
mishu88
FV Moderator


Joined: 17 Mar 2008
Posts: 1585


Location: Falticeni, jud. Suceava

PostPosted: Fri Jun 01, 2012 9:16 pm    Post subject: O dimineata in Gara Suceava Burdujeni [2012]  Reply with quote

31 mai 2012 – Activitate Feroviară Suceava Burdujeni

Sfârșitul facultății pe care abia am terminat-o mi-a permis să poposesc pentru câteva zile acasă, în localitatea natală. Și așa a vrut Dumnezeu și s-au așezat lucrurile, că acum 4 ani când am început facultatea, tatăl meu suporta consecințele crizei și rămânea fără loc de muncă, însă în prezent se străduiește să își îndeplinească sarcinile de zi cu zi ca și mecanic de locomotivă în Suceava.

07:20
Și uite așa, ora 7 dimineața, atunci când soarele are deja la activ câțiva zeci de centimetri deasupra orizontului, mă găseam și eu în Gara Suceava Burdujeni. Lipsit de perspicacitatea de a face poze cum făceam odinioară, totuși am cutezat din când în când să îndrept obiectivul către o locomotivă, către un tren…

Ce mai vorbe, ce mai înțelesuri, pe linia 5 a Gării staționa un tren al GFR cu containere puse pe vagoane Rgs. Locomotivele (căci erau 2, una de tracțiune propriu-zisă și una diesel-electrică aflată la capătul trenului, nelegată la acesta) erau 40-0469-3 și 60-1501-0. Aceasta din urmă avea un sticker amplasat fără a se încadra într-un vreun fel estetic pe laterala locomotivei cu mesajul: ”Made in Romania”.

Locomotiva de tracțiune a trenului GFR cu containere


O diesel-electrică de la GFR, stând la pânda trenului cu containerePe linia 1 dedicată trenurilor de călători staționa locomotiva electrică 40-0855-3. Lângă aceasta, un vagon de călători clasă, probabil care avea să ia drumul Dorneștiului.

Așteptând noi ordine, EA-855 aștepta tăcută lângă Gara BurdujeniNu mai trece mult și înainte de 7:30 sosește pe linia 3 Trenul Regio 5442, Suceava Nord – Bacău. Avea la tracțiune pe locomotiva 40-0546-8, trenul fiind compus din două vagoane etajate.

Un tren într-o gară… ce poate fi mai FeRoviaR de atât?!07:30

Părăsesc pentru puțin timp zona peroanelor Gării Suceava Burdujeni și ajung la capătul Y al stației Suceava. Aici mă întâlnesc cu două locomotive care aparțin de GFR: electrica 40-0640-5 și diesel-electrica 60-1501-0, pe care am amintit-o mai devreme.

Două locomotive ale GFR la o șuetă la marginea stației07:40

După ce le-am salutat cu câteva click-uri de declanșator, pașii mei se încăpățânau să-și găsească cărare către… ”mini-triajul” Suceava, mai exact liniile 13, 14, 15, 16, 17 și 18. Un semnal de ieșire trădează printr-o plăcuță că aici existau în total 20 de linii. În ultimii doi ani, această zonă a fost în construcție, din cele 8 linii existente aici, s-au construit de la 0 doar 6. Patru dintre ele au fir de contact, două dintre ele nu. De aceea vă redau în fotografiile ce urmează câteva cadre din zonă.

Cap Y linii de manevră Stația Suceava Burdujeni


Două locomotive diesel-hidraulice în curtea Remat Suceava


Boghiu Y25 al unui vagon de marfă tip platformă cu țepușe mari Rgs


Macara electrică dedicată transbordării containerelor de pe calea ferată pe autotrenuri


Vedere către cele șase linii proaspăt reconstruite din capul X al stației Suceava07:50

După ce am traversat de la Nord la Sud cele șase linii dedicate manevrelor trenurilor de marfă, auzeam o locomotivă diesel-electrică 060-DA care intra pe linia 4 din Gara Suceava. Avea în spate un tren cu 30-35 de vagoane Rgs încărcate cu scândură. Gabaritul măsurat de la coroana șinei și până la ultima scândură încărcată pe acele vagoane cu siguranță că nu depășea 4800 de metri, dar nu mai țin minte să fi văzut până acum asemenea încărcături. Pe lateralele acesteia erau inscripționate cu litere de-o șchioapă AL-AZZEH și MADE IN ROMANIA. Probabil că acest mărfar a fost încărcat la Dornești la fabrica Egger și adus până în Suceava de locomotiva diesel-electrică 60-1054-0. De aici, locomotiva a lăsat garnitura și s-a retras în Triajul Suceava.

CFR Marfă cu un tren de cherestea ”Made in Romania”

08:00

Prima oră deja a trecut, iar Trenul InterRegio 1838, Timișoara Nord – Iași, pleca din Gara Suceava Burdujeni. Acesta avea în compunerea sa un vagon cușetă, un vagon de dormit, 4 vagoane de clasa a II-a și un vagon de clasa I. Gara Burdujeni, maiestuoasă de mai mult de o sută de ani, oferea ocrotire și loc de popas pentru călătorii care veneau dinspre Ardeal sau pentru călătorii care doreau să ajungă la Iași.

Trenul IR 1838, Timișoara Nord – IașiDin direcția Verești sosea în Suceava trenul de zi, Iași – Timișoara Nord. Așadar, InterRegio 1833, compus din cinci vagoane (din care patru de clasa a II-a și unul de clasa I), se prezenta cu o compunere omogenă.

Trenul IR 1833, Iași – Timișoara NordFacem pauză cu repriza de ”documentare” despre trenurile de călători, mi-au mai rămas câteva referiri de făcut la trenul de marfă de pe linia 4. Locomotiva electrică 40-0779-5 avea să se cupleze la trenul de Rgs-uri încărcate cu cherestea ”Made in Romania”. Timp de o oră i se face proba frânei și apoi pleca în direcția Adjud și mai departe către Portul Constanța (probabil).
08:20

Trenul InterRegio 1652, Suceava Nord – București Nord încheie scurta relatare despre dimineața zilei de 31 mai 2012 din Gara Suceava Burdujeni. Cu obișnuita compunere de vagoane 21-76, 89-87 și 10-76, trenul era tractat de locomotiva 41-0001-2.11:30

La finalul ”dimineții”, apare de după vegetația specifică de la calea ferată românească, locomotiva diesel-hidraulică 86-0082-7. Aceasta tracta câteva cisterne dedicate descărcării în cadrul stației Petrom Suceava.
Și uite așa, îmi iau rămas bun de la Gara Suceava Burdujeni, un loc în care mereu este câte ceva de văzut, de auzit, de simțit. Chiar și odată cu trecerea timpului, sentimentul de apartenență a unui pasionat feroviar față de un loc drag din copilărie/adolescență/tinerețe este același. Până la data viitoare, toate cele bune vă doresc și vă mulțumesc pentru atenția acordată!
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
stakee
FV V.I.P.


Joined: 04 Jan 2008
Posts: 1716


Location: Constanta si Romania SE

PostPosted: Sat Jun 02, 2012 8:35 am    Post subject: Reply with quoteAm mai vazut o astfel de retea in Constanta marfuri dar dezafectat. acea "catenara" cu conselele alea mici ce cara cele 3 fire este de comunicatii/telefonie sau in ce consta?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
mishu88
FV Moderator


Joined: 17 Mar 2008
Posts: 1585


Location: Falticeni, jud. Suceava

PostPosted: Sat Jun 02, 2012 8:57 am    Post subject: Reply with quote

stakee wrote:
acea "catenara" cu conselele alea mici ce cara cele 3 fire este de comunicatii/telefonie sau in ce consta?


Gabi, nu știu despre ce este vorba... E posibil să fie și cabluri electrice. Uite, am o poză în care acele fire se termină la un moment dat, însă stâlpii sunt încă în picioare vreo 3-400 de metri.Cum arăta locul în 2008.


Ceea ce mi se pare foarte trist este că nu mai există racordare la această macara. Poate nu am văzut-o eu (cazul fericit), că altfel nu văd rostul macaralei acolo...
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
shoppyJoined: 18 Nov 2007
Posts: 3019


Location: Bucuresti, s. 1

PostPosted: Sat Jun 02, 2012 10:37 am    Post subject: Reply with quote

Aia este alimentarea trifazata a macaralei.


_________________
So high, so low, so many things to know...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forumul Vehiculelor Forum Index -> Calatorii si Reportaje All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Card File  Gallery  Forum Archive
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Style created by Mirzanet
Create your own free forum | Buy a domain to use with your forum
SITE-UL FORUMULUI VEHICULELOR