Forumul Vehiculelor Forum Index Forumul Vehiculelor
Forumul pasionatilor de trenuri, de masini si de alte vehicule!
 
FAQFAQ  SearchSearch   MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Join! (free) Join! (free)  
ProfileProfile  Log in to check your private messagesLog in to check your private messages  Log inLog in 

M500&502:Plimbare FeRoviaRa in Garile din Suceava [2008]

 
Post new topic   Reply to topic    Forumul Vehiculelor Forum Index -> Calatorii si Reportaje
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Please Register and Login to this forum to stop seeing this advertising.


Posted:     Post subject:

Back to top
mishu88
FV Moderator


Joined: 17 Mar 2008
Posts: 1585


Location: Falticeni, jud. Suceava

PostPosted: Wed May 12, 2010 11:29 pm    Post subject: M500&502:Plimbare FeRoviaRa in Garile din Suceava [2008]  Reply with quote

8 iunie 2008 -=- Activitate FeRoviaRă în Gările Burdujeni şi Iţcani din Suceava

Într-o preafrumoasă duminică de vară, după o săptămână în care am strâns alt mănunchi de emoţii pentru Examenul de Bacalaureat, am ales să vin în Suceava. Alex din Constanţa avea să treacă prin Burdujeni cu Trenul Accelerat Iaşi - Timişoara Nord, aşa că mi-am luat camera foto în "spinare" şi bateriile-n blugi şi am pornit dis-de-dimineaţă spre Suceava.

Dimineaţă am fost tentat să înregistrez imaginile motrice şi auditive din peisajul FeRoviaR sucevean, astfel că după ce musafirul dobrogean a plecat spre direcţia Vatra-Dornei, m-am plimbat câteva ore pe căile ferate din zonă pentru a face câteva fotografii pe Magistrala 500, Bucureşti Nord - Vicşani (între kilometrul 447 şi kilometrul 450) şi pe linia secundară 502, Suceava – Ilva Mică (până la kilometrul 3). Natura avea să mă ajute cu verdele ei lacom, iar SNCFR-ul cu trenurile care mişunau de colo-colo.


Gara Iţcani, simbol al Magistralei 500


08:00

În Gara Suceava Burdujeni aveau să gareze sau să plece trenuri spre Iaşi, spre Bucureşti, spre Timişoara sau spre Cacica. Câteva dintre aceste trenuri aveau să fie tractate de locomotive electrice performante 060-EA sau 040-EC, în timp ce garniturile spre Cacica, respectiv Câmpulung Moldovenesc, erau rame electrice aduse din Franţa, Z6100.

Ajuns la timp în Gara Burdujeni pentru a mă întâlni cu colegul meu pasionat de trenuri, Alex (Tttggvv), am surprins într-o scurtă filmare plecarea Trenului Rapid 652, Suceava Nord – Bucureşti Nord. Venit de la Timişoara Nord, Acceleratul 1838 era sosit în Gara Suceava încă de la 07:57. După un drum de 678 de kilometri, de exemplu acceleratul amintit mai sus, (unele) trenuri româneşti se pot mândri cu eficienţă ridicată şi siguranţă ireproşabilă în transport.

Primul contact cu liniile ferate din Suceava


Vedere spre direcţia Bucureşti de pe linia de manevră


Trenuri care urmau să plece spre Bucureşti Nord şi Iaşi în Gara Burdujeni08:10

Recunoscut în întreaga regiune, dacă nu chiar şi în întreaga Românie, Bazarul din Suceava adună comercianţi din tot Nordul Moldovei. Aceştia oferă la vânzare toată gama de bunuri de care o persoană are nevoie: hrană (produsele aduse din Ucraina sunt excelente), îmbrăcăminte, electrocasnice, piese auto etc. De aici se explică şi densitatea periculos de mare a pasagerilor care mergeau de-a lungul căilor ferate din Gara Burdujeni.

Între timp, locomotiva electrică 40-0086-5, care tracta Trenul Accelerat Timişoara Nord – Iaşi, oferea un ecou FeRoviaR tuturor celor care îşi sorbeau cafeaua de dimineaţă din cartierul apropiat, acest semn însemnând plecarea convoiului de 8 vagoane spre Iaşi. După ce acest tren a părăsit linia 3, m-am deplasat pe peronul Gării pentru a-mi întâlni prietenul venit tocmai din Constanţa.

Lumea venită cu Trenul Accelerat Timişoara Nord – Iaşi se îndrepta spre Bazarul din Suceava


Trenul Accelerat Timişoara Nord – Iaşi


Alex din Constanţa, musafir în Gara Burdujeni08:20

În câteva clipe, Trenul Accelerat Iaşi – Timişoara Nord avea să plece spre direcţia Vatra Dornei pe linia 502. Despre „povestea” liniei 502 vă invit să citiţi peste câteva „zeci de minute”.

Deocamdată, frontispiciul central al gării din Burdujeni îndeamnă la respect şi mândrie, totodată. În Suceava există aceste două gări – clădiri maiestuoase cu rol de dirijare şi locaţie pentru aşteptarea trenurilor României şi nu numai: Iţcani şi Burdujeni. Cea din urmă a fost construită ca un „răspuns” la apariţia mai timpurie a Gării din Iţcani. Şi aceasta, la fel de frumoasă, dar cu o culoare şi construcţie diferită faţă de Gara Burdujeni, reprezintă punct de plecare sau de sosire pentru toţi călătorii suceveni. Nu cred că există fiinţă de pe teritoriul Bucovinei care să nu fi treacut măcar o dată prin aceste gări…

Burdujeni. O gară de o însemnătate istorică deosebită


Alex, bucuros ca are în mână o părticică din rama electrică franţuzească, Z6100


Pasionaţi de FeRoviaRe, amândoiPlecarea trenului în care călătorea Alex a fost înregistrată aici, iar o filmare din tren, din acelaşi moment, o puteţi urmări aici.

http://www.youtube.com/watch?v=HspW4A6_KW8

http://www.youtube.com/watch?v=B3B336iu7-o


Iată că ora 08:30 încă nu era încă afişată la panourile electronice montate în Burdujeni, că Trenul Accelerat 1751, Braşov – Suceava Nord, sosea în staţie pe linia 3. Deşi a avut o oră întârziere, câţiva domni îşi aşteptau răbdători soţiile sau fiicele. Mecanicul de locomotivă, bucuros că a ajuns cu bine aproape de destinaţie, priveşte în oglindă, şuieră şi pleacă din Gara Burdujeni spre Gara Iţcani. Venită de la 457 de kilometri depărtare, locomotiva electrică 40-0014-7 arăta deosebit cu a sa stemă a osiei zburătoare montată în partea frontală.

EA 14, venită în Suceava tocmai din Braşov


Transformator franţuzesc vs. transformator românesc08:30

În Gara Burdujeni, pe linia 1 era gata de plecare spre Cacica Trenul Personal 5733, în timp ce pe linia 3 staţiona tot o ramă electrică – Trenul Personal 5721, Suceava – Câmpulung Moldovenesc. Pe fundalul acestor trenuri personale, care cândva erau reprezentate de locomotive cu aburi care pufăiau zgomotos, pe linia 6 staţiona un mărfar lung cu vagoane Ibbhs. Şi dacă tot am amintit despre acestea, vă cer atenţia câteva rânduri să vă spun câte ceva despre ele.

Construite la uzina din Dessau, Germania, aceste vagoane refrigerente pe 2 osii sunt izolate eficient de exterior, sunt răcite fie prin alimentarea cu gheaţă de apă, fie cu zăpadă carbonică. Oferă un volum de încărcare de 55 de metri cubi, în timp ce viteza maximă la care pot circula aceste vagoane este de 100 km/h. Convoaie, convoaie, convoaie de astfel de vagoane fac obiectul manevrei unui LDH verde în Gara Floreni pentru a asigura transportul de apă minerală. Odată ajunse în Suceava, ele iau drumul companiilor care se ocupă cu îmbutelierea şi distribuirea apei minerale adusă de la poalele munţilor Călimani.

Rama electrica nr. 6, gata de plecare pentru Cacica


Rame electrice în Gara Suceava Burdujeni


Ultimul vagon refrigerent al mărfarului de pe linia 6


Vedere spre Gara Burdujeni din capătul Y al staţiei08:40

Deşi era duminică, traficul de marfă se anunţa a fi unul activ. Pe linia 5 sosea EA 125 cu o navetă de vagoane Gbs venită pe linia 502. Deci tronsonul Suceava – Păltinoasa a fost ocupat, astfel se explică şi întârzierea plecării ramei electrice de pe linia 3 spre Câmpulung Moldovenesc.

Trenuri galbene văzute de pe peronul Gării Burdujeni


Activitate FeRoviaRă în Gara Burdujeni


EA 125 opreşte trenul marfar în Gara Burdujeni08:50

Cu o întârziere de 30 de minute, Acceleratul 1851, Constanţa – Suceava Nord, sosea în Gara Suceava Burdujeni. Trenul a fost remorcat pe distanţa de 527 de kilometri de locomotiva electrică de viteză cu schemă de vopsire clasică şi cu dungă longitudinală tricoloră,  41-0465-9.

EA1-465 cu Trenul Accelerat Constanţa – Suceava


Trenul Accelerat care leagă Dobrogea de Nordul Moldovei pleca spre Suceava NordTotodată, în Gara Burdujeni, ramele electrice care circulau pe regim de personal au întârziat plecarea lor către Cacica, respectiv Câmpulung Moldovenesc.

Rame electrice care aveau să plece întârziat către destinaţiile aferente


EA 125 CFR Marfă în Gara Suceava Burdujeni09:00

În Gara Burdujeni era linişte după plecarea (în final…) a automotoarelor electrice Z6100. M-am hotărât să fac o plimbare până la kilometrul 3 de pe linia 502, aproape de Gara Suceava Vest (Şcheia). Până a ajunge la racordul Magistralei 500 cu linia 502, Suceava – Ilva Mică, am mai surprins câteva cadre din infrastructura FeRoviaRă suceveană.

Mărfarele de pe liniile Gării din Burdujeni


Vedere către Suceava Nord şi Revizia de Vagoane Suceava


Spre direcţia Gării Burdujeni, Gării Paşcani, Gării Bucureşti Nord


Cocoaşa de triere


Racordul liniei 502 la Magistrala 50009:10

Ultima „ţipenie FeRoviaRă” pe care am văzut-o înainte de a începe călătoria pe linia 502, locomotiva diesel-hidraulică dotată cu grup electrogen de încălzire electrică pentru trenurile de călători, 89-0587-9, fugea spre Burdujeni cu cele 2 vagoane venite de la Nisipitu. Imaginea de mai jos este printre ultimele imprimări digitale ale Trenului Personal 5632, Nisipitu – Suceava. Linia Gura Putnei – Nisipitu a fost înecată de inundaţiile verii din 2008.

LDH 587 cu Trenul Personal Nisipitu – Suceava


Aproape de destinaţieEi bine, aşa cum am spus şi la începutul reportajului, pe 8 iunie 2008 aveam de gând să fac o scurtă incursiune pe linia 502 (Suceava – Gura Humorului – Vatra Dornei – Ilva Mică). Prima cale ferată care a legat Transilvania de Moldova, Dărmăneşti – Cacica – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, a fost inaugurată, pe întregul tronson, la 29 octombrie 1902. Dar eu nu eram la Suceava Nord sau la Dărmăneşti, ci lângă Suceava Vest, Stroieşti şi linia ducea mai departe până la Păltinoasa.
Această variantă de cale ferată, Suceava – Păltinoasa, a fost inaugurată la 23 august 1964. Proiectul a fost propus pentru realizare cu scopul de a elimina traseul greu de pe Cacica, unde declivitatea maximă atinge 25 de mm/m, iar majoritatea curbelor au raza minimă de 220 sau chiar 200 de metri. Însă până a fi inaugurată, istoria construcţiei căii ferate pe cei aproape 43 de kilometri s-a întins pe o perioadă mai lungă de 15 ani. Lucrările au demarat la 1 septembrie 1951, au fost sistate din lipsă de fonduri între 1955 şi 1959, urmând ca la 23 august 1964, şinele să suporte greutatea primului tren care a circulat între Suceava şi Păltinoasa (acum Gara Gura Humorului Hm.). Tot în 1964 a fost dată în funcţiune şi instalaţia de siguranţa circulaţiei de tip Bloc de Linie Automat. Inaugurarea electrificării liniei a fost la 26 mai 1989.

Pe linia 502 am călătorit şi pe 30 aprilie, când am ajuns la Moldoviţa, însă pentru mai multe fotografii din zonă o să vă răpesc din răbdare până când voi realiza un reportaj mai amplu despre o călătorie FeRoviaRă din 12 septembrie 2008, Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Ilva Mică – Beclean pe Someş. Calea ferată care trece printre dealurile care separă afluenţii râului Suceava de cei ai râului Moldova surprinde un tunel lung de 426 de metri de la Lucăceşti, precum şi 6 viaducte impunătoare.


În continuare vă invit să călătoriţi, odată cu fotografiile prezentate, spre Suceava Vest.

Spre Suceava Vest, pe linia 502


Vedere înapoi de unde am venit, spre Suceava Burdujeni


Tot înapoi...


Şi iată podul FeRoviaR peste Râul Suceava


Căi feratePodul de 126 de metri de peste râul Suceava, pe care l-am parcurs cu emoţii şi în 22 martie 2008, are 3 deschideri de 42 de metri, deţine o suprastructură metalică din grinzi cu zăbrele, cu calea jos. Fundaţiile podului au fost executate pe chesoane cu aer comprimat.

Podul FeRoviaR peste râul Suceava
Vedere spre Burdujeni
Râul Suceava
Spre Suceava Vest
Vedere spre Burdujeni/Iţcani


Staţia de transformare electrică în stânga, podul FeRoviaR de pe linia 502, în dreapta09:20

Am traversat podul peste apa curgătoare a Sucevei, pe a cărui linie un tren nu are voie să circule cu o viteză mai mare de 40 km/h. În continuare, vă prezint fotografiile care au ca subiect drumul de fier până la podul FeRoviaR de peste pârâul Şcheia.

Curbă la dreapta pe linia 502
În linie dreaptă spre Gara Suceava Vest
Pod FeRoviaR peste strada Traian Vuia


Linia urcă puţin


Pe aici se circulă cu 70 km/h09:30

Ajuns într-un punct unde calea ferată face o curbă spre stânga, iar terasamentul este sensibil mai ridicat decât nivelul reliefului din zonă (rambleu), am coborât pe o potecă şi am continuat să merg paralel cu calea ferată. Posibilitatea sosirii unui tren din direcţia opusă era destul de mare şi nu voiam să risc vreo sperietură.

Urmează o curbă la stânga


Ce vă spuneam...


Iată debleul de care aminteam


Pădurea Şcheia, codrul vecin cu calea ferata Suceava Burdujeni - Suceava Vest


A se observa înclinarea stâlpilor susţinători ai catenarei
Nu mai aveam mult până la podul peste pârâul Şcheia


În zare se observau duşmanii căilor ferate, care circulau pe centura ocolitoare a Sucevei


Exemplu de transport poluant


Natura... sală de aşteptare pentru călătorii necuvântători09:40

Ştiind că Trenul Rapid 857, Iaşi – Vatra Dornei Băi, avea să treacă prin această zonă după 09:40, m-am oprit pe acest dâmb să-l aştept şi să-l „taxez” cu o fotografie. În aşteptarea trenului, am ascultat dialogurile păsărilor din zăvoi şi din codru; domnii discutau despre o vânătoare de ţânţari care urmau să o organizeze seara, în timp ce soţiile domnilor prelucrau normele de protecţia muncii pentru copilaşii care erau la cea de-a treia lecţie de zbor.

Rama electrică nr. 1003 accelera spre Vatra Dornei Băi


Design franţuzesc pe pământ latin


Să aveţi un drum bun, domnule mecanic!09:50

După momentul întâlnirii cu Trenul Rapid 857, mi-am luat gândurile în minte şi energia în papuci şi am pornit spre Gara Suceava Nord (Iţcani). Drumul FeRoviaRo-rutier pe care l-am parcurs vă invit să-l parcurgeţi, şi dumneavoastră, în cele ce urmează…

Semnal luminos de parcurs pe linia 502


Spre Suceava Burdujeni sau Iţcani, depinde unde doreşte fiecare


Pe valea aceasta motoarele de tracţiune ale locomotivelor se odihnesc niţel


Varianta rutieră spre Centrul Sucevei


Spre Gara Suceava Iţcani


Către Suceava

10:00

Coborât de pe terasamentul căii ferate, am ajuns pe strada Traian Vuia. Apoi am mers pe ruta Fabrica de pâine Mopan – Pod rutier Suceava – strada Aurel Vlaicu – Gara Iţcani.

Rambleul căii ferate Suceava Vest – Suceava
Papaver Rhoeas10:10

Tot mergând, ajung şi pe podul rutier al şoselei E85 peste râul Suceava. Apa mi se părea mare, învolburată, dat fiind ploile care s-au năpăstuit peste judeţ la începutul lunii iunie 2008.

Râul Suceava
Un ”BMW ursuleţ” drăguţ şi cu număr interesant de înmatriculare10:20

Considerată cândva „inima cartierului”, Gara Iţcani nu mai joacă rolul pe care îl reprezenta înainte. Ultimul segment al magistralei 500, Suceava Nord (Iţcani) – Vicşani, a fost construit între 1867 şi 1869 de Societatea Anonimă a Căilor Ferate Lemberg – Cernăuţi – Iaşi. Inaugurarea liniei Cernăuţi – Iţcani şi a gării, totodată, a avut loc la 27 octombrie 1869.

Datorită faptului că în acea perioadă Bucovina aparţinea Imperiului Habsburgic, Gara Iţcani a reprezentat până în 1891 staţie de frontieră cu Ţările Române şi capăt de linie de pe teritoriul stăpânit de austrieci până la 1 iulie 1898. Din cauză că se înregistrau mai multe pagube şi neajunsuri rezultate din exploatarea unei gări comune în Iţcani, Regele Carol I al Ţărilor Române a deschis un credit de 1.200.000 de lei „pentru construirea unei gări de frontieră pe teritoriul român la Burdujeni”.


Dar noi nu eram la Burdujeni, ci eram în faţa Gării Iţcani, moment care poate fi observat şi în fotografia de mai jos.

Gara Iţcani, simbol al Magistralei 500Am ajuns pe peroanele gării, unde am observat o activitate FeRoviaRă intensă. Revizorii de cale se plimbau de la un vagon la altul, mecanicii de locomotivă îşi cumpărau câte un sandviş pentru drumurile care aveau să le parcurgă, iar impiegatul de mişcare discuta diverse cu şefii de tren. În materie de vehicule pentru transport FeRoviaR, vă prezint câteva locomotive care aveau să plece la o promenadă judeţeană sau interjudeţeană într-o foarte frumoasă duminică de vară.

EC 101 iese din depoul de locomotive Suceava Nord


Rebrusează...


Şi se cuplează la Trenul de Persoane 5504, Suceava Nord – Iaşi10:30

Ce frumoase erau vremurile când mă aducea tata cu Oltcitul peste-tot-umblător şi oricând-disponibil (datorită iscusinţei sale de mecanic auto) în Gara de la Iţcani pentru a porni spre munte sau spre mare, dis-de-dimineaţă sau noaptea târziu…

Gara şi liniile IţcaniuluiTrenul Personal 5704, Ilva Mică – Suceava Nord, intra în staţie pe linia 2 cu locomotiva electrică 40-0871-0. La capătul trenului era LDH 383, care venea, probabil, de la Câmpulung Moldovenesc. În fine, o altă locomotivă diesel-hidraulică, de această dată 80-0141-2, care era „omul zilei”, avea de gând să preia cele 2 vagoane de la Ilva Mică pentru a le manevra spre Revizia de Vagoane Suceava. Nu singure, ci împreună cu cele venite de la Constanţa.

EA 871 sosea în staţie după un drum de 191 de kilometri


LDH 383, în capătul Trenului Personal Ilva Mică – Suceava Nord


Locomotiva electrică venită de la Ilva Mică pleca la odihnă în depoul de locomotive Suceava Nord


LDH 141, în sarcină cu chestiuni administrative10:40

De dimineaţă, dacă ne amintim, Trenul Accelerat Braşov – Suceava Nord a sosit cu locomotiva electrică 41-0014-7. Ei bine, la linia 3 staţionau aceleaşi vagoane venite tocmai din Transilvania, din oraşul de sub Tâmpa. La 11:10, EA 14 avea să plece cu vagoanele sale până aproape de Biserica Neagră, până aproape de Vârful Cristianu Mare, până în Braşov…

Este incredibil cum omul a ştiut să construiască drumuri şi maşini care să parcurgă zeci sau sute de kilometri. Poate unii nu îşi dau seama sau nu au mers vreodată în viaţa lor „per pedes” 10 sau 20 de kilometri încontinuu să înţeleagă ce înseamnă să călătoreşti cu trenul în câteva ore sute de kilometri. Ar trebui, atunci când vedem ochii iubitei/iubitului sau chipul drag al părinţilor care ne aşteaptă în gară după ce-am parcurs sute sau mii de kilometri, să spunem un mare „MULŢUMESC!” tuturor FeRoviaRilor care ne-au adus, în siguranţă, în braţele celor apropiaţi!!

EA 14 se pregătea să cupleze la Trenul Accelerat Suceava Nord – Braşov


Presează, domnule mecanic!


Vivat Calea Ferata!10:50

Întrucât în acea duminică se organiza cursa de accelerare din cadrul evenimentului „Suceava Tuning&Audio Show”, iar ora 12 se apropia minut cu minut, am plecat de pe peroanele Gării Iţcani spre Gara Burdujeni. Drumul FeRoviaR de 3 kilometri poate fi parcurs şi pe o cărăruşă paralelă cu calea ferată. Pe aici am mers prin ploaie şi prin soare şi încă mai am de gând să merg de oridecâteori voi avea ocazia. Acum e simplu… nu te întreabă nimeni de sănătate dacă te vede tranzitând zona, însă… acum mulţi zeci de ani în urmă acest teritoriu era păzit şi trecerea nu era chiar atât de facilă. Dragii mei cititori, pe aici era graniţa Imperiului Austro-Ungar cu Ţările Române…

Vedere către Gara Iţcani, de la kilometrul numărul...


449


Plugul de zăpadă din Suceava Nord


Rama electrică nr. 1006


Trenul franţuzesc trecea pe sub Drumul European 85


Şi se îndrepta spre Gara Suceava Nord11:00

În anul 1965, între staţiile Suceava şi Suceava Nord, a fost dată în funcţiune instalaţia DISPECER DE NOD – în premieră naţională, odată cu BLA între staţiile Suceava Nord – Dărmăneşti. Totodată, electrificarea segmentului pe care am călătorit între Iţcani şi Burdujeni s-a inaugurat la 11 noiembrie 1982.

Vă spuneam cu puţin timp în urmă că LDH 141 avea să vină cu câteva vagoane de călători în Revizie. Iată şi dovada mai jos!

Vedere spre Suceava Burdujeni, spre Paşcani, spre Râmnicu Sărat... spre Bucureşti Nord


LDH 141 aducea de lucru la Revizia de Vagoane Suceava


Pierdută prin iarba înaltă, locomotiva nu se speria şi îşi făcea meseria cu dârzenieDupă ce motorul H-ului se auzea tot mai încet cum mândru producea lucru mecanic necesar fenomenului de tracţiune, pe cealaltă linie venea Trenul Personal 5624, Putna - Suceava. Acesta se îndrepta spre ultima staţie: Suceava.

Trenul Personal Putna – Suceava


H-uri care se întâlnesc printre liniile ocupate de o vegetaţie bogată cu iz FeRoviaR


Vedere spre Suceava Nord – Iţcani


Vedere spre Suceava - Burdujeni11:10

Pasul călătorului care circulă prin preajma căii ferate trebuie să fie păzit şi precaut. În timp ce eram atent cu paşii mei şi urechile mi-erau ciulite la vreo mişcare de factură FeRoviaRă, o goarnă superbă de locomotivă se auzea din depărtare. Era EA 14, braşoveanca datoare cu tracţiunea Acceleratului Suceava Nord – Braşov. Ca fapt divers, pe lângă maşinile venite de la Cluj-Napoca sau Bucureşti, un loc de cinste în cartea oaspeţilor de pe tărâmul sucevean o au şi locomotivele venite de la Braşov.

Haide, trenule, căci te aşteaptă călători în Suceava Nord


Una dintre cele mai frumoase şi mai îngrijite locomotive din România


Călătorii trenului aveau să ajungă peste 8 ore în Braşov11:20

Pe aceeaşi parte cu Gara Burdujeni, între Revizie şi clădirea gării, se află o hală de mari dimensiuni în interiorul căreia se repară vagoane de marfă. Tot în curtea acestei întreprinderi se găseşte şi locomotiva LDH45-239.

Liniile de manevră ale Societăţii de Întreţinere şi Reparaţii Vagoane Suceava11:30

Odată cu Trenul Personal 5504, Suceava Nord – Iaşi, am ajuns şi eu în Gara Suceava Burdujeni. Cu 3 vagoane etajate de călători în spate, locomotiva electrică Bo Bo 040-EC 101, avea să ducă spre Iaşi sute de călători care, după cum vedeţi şi voi, se întorceau acasă după cumpărăturile făcute de dimineaţă în târgul Sucevei.

Trenul Personal Suceava Nord – Iaşi, asaltat de călători


Mărfare şi liniştea Gării Burdujeni

_________________


Last edited by mishu88 on Mon Aug 06, 2012 6:39 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
mishu88
FV Moderator


Joined: 17 Mar 2008
Posts: 1585


Location: Falticeni, jud. Suceava

PostPosted: Mon Aug 06, 2012 6:39 pm    Post subject: Reply with quote

La ora amintită mai sus, pe tabela Mersului Trenurilor era menţionată sosirea Trenului Personal 5565, Botoşani – Suceava Nord. Neîntârziat, Sulzer-ul 589 intra pe linia 2 din Gara Burdujeni cu 3 vagoane albastre de călători legate la cupla-i rezistentă.

Trenul Personal Botoşani – Suceava


O ultimă imagine cu liniile Gării Burdujeni11:40

În drum spre localitatea Salcea, de unde se poate merge spre Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava, am zărit cu privirea nişte vagoane cisternă încărcate cu produse petroliere. Acestea erau manevrate de operatorul privat feroviar Electrocomp cu ale sale locomotive diesel-hidraulice.

Se pare că Petrom susţine transportul mărfurilor pe calea ferată


Boghiu de vagon de marfă tip HDragi cititori, în încheierea relatării FeRoviaRe unde v-am povestit despre linia 502 şi despre gările Burdujeni şi Iţcani vă mulţumesc pentru atenţie. Vă invit, totodată, la următorul foto/videoreportaj despre o zi de manevră din viaţa FeRoviaRă fălticeneană, care va apărea în curând pe blogul personal.


Bibliografie:
1. ing. Radu Bellu, „Mica Monografie a Căilor Ferate Române – Regionala Iaşi”, Bucureşti, 2001;
2. Dumitru Iordănescu, Constantin Georgescu, „Construcţii pentru Transporturi în România – Monografie”, CCCF Bucureşti, Bucureşti, 1986;
3. arh. Maria Mănescu, ing. Elena Birşan, arh. Dan Andrian, ing. Radu Bellu, „Enciclopedia Gărilor din România”, CDCAS, 2003;
4. Florea Berceanu, „Compendiu de vagoane de marfă”, Editura ASAB, Bucureşti, 2002;
5. Instrucţia de remorcare şi frânare
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
mishu88
FV Moderator


Joined: 17 Mar 2008
Posts: 1585


Location: Falticeni, jud. Suceava

PostPosted: Mon Aug 06, 2012 6:47 pm    Post subject: Prima locomotivă diesel-hidraulică moderni Reply with quote

23 septembrie 2008 – La Șcheia și Suceava Nord – Ițcani

Toamna se instala pe tărâmul Sucevei, astfel că am propus o așa-zisă ”ultimă” plimbare pe căile ferate din Suceava. Însoțit de colegul meu de facultate, Ionuț, am parcurs la pas un traseu presărat cu elemente naturale, feroviare și urbane. De la Muzeul ”Ion Irimescu” din Fălticeni și până la Gara Ițcani – Suceava Nord, pe o vreme puțin înnorată, am fotografiat locuri și spații deschise din județul natal.

Din punct de vedere ”FeRoviaR”, merită să amintesc aici despre prima întâlnire cu o locomotivă diesel-hidraulică modernizată la Remarul 16 Februarie. Aspectul ei exterior este fără de cusur, capotele sunt construite de la 0, motorul este nou – Caterpillar 3508C - și furnizează 1360 CP, este dotată cu grup electrogen de 300 kVA dedicat serviciilor auxiliare. Multe alte modernizări și avantaje pe care le aduce noua locomotivă le puteți citi de aici.

Așadar, de la Fălticeni la Ițcani și mai departe către Burdujeni, vă invit să urmăriți reportajul tomnatic, feroviar, melancolic, natural.11:00

Nu înainte de a pleca din Fălticeni, am trecut prin fața câtorva edificii importante din municipiu. Îmi amintesc cu drag de momentele când făceam audiții de muzică clasică sau contemporană pe scările vechiului muzeu și din când în când mai trecea și Maestrul ”Ion Irimescu” și își făcea timp să ne povățuiască lucruri frumoase.

Muzeul de Artă ”Ion Irimescu”, așa cum arăta el în 2008


Lucrări de reparații la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”11:10

Mulți colegi de-ai mei au absolvit la acest prestigios liceu, așadar pe această cale îi salut și le doresc succes în viață! Sper ca această fotografie să le aducă aminte de diminețile care începeau cu imaginea Colegiului Național ”Nicu Gane”.

Fațada renovată a Colegiului National ”Nicu Gane”11:30

Pe aceste linii aparent părăsite făcea manevră tatăl meu cu locomotiva LDH45-389 pentru mai bine de 10 ani. În prezent (2012), aceste linii sunt parcurse de locomotive 060-DA ale CFR Marfă sau GFR care manevrează vagoane încărcate cu masă lemnoasă pentru combinatul de la Sebeș.

Liniile ferate industriale ale fostului Combinatul de Lemn Fălticeni


Vedere către remiza locomotivei12:40

Plecat-am din Fălticeni cu obișnuita ”ocazie” către Suceava. Mașina ne-a lăsat în zona centrului și apoi am urcat per-pedes până în zona Zamca.

Opel Calibra roșu tunat și atrăgător, în Suceava


Hotel Zamca, loc de relaxare și odihnă12:50

Mănăstirea Zamca are o istorie aparte, aceasta fiind construită încă din secolul XVII de către armenii refugiați în Moldova. În prezent (2012), zona din jurul complexului medieval fortificat este locul unui cartier rezidențial, deși la data realizării fotografiilor nu era nici urmă de construcții.

Mănăstirea Zamca13:00

Pe lângă o încărcătură spirituală, această zonă oferă o foarte frumoasă priveliște către cartierul Burdujeni, Ițcani și Șcheia. Ne-am plimbat câteva zeci de minute pe potecile pădurii Șcheia, ca mai apoi să ajungem pe flancul vestic al dealurilor de la Zamca.

Panorama cartierului Burdujeni și a complexului Iulius Mall Suceava


Oare mă primește la revizie cu ea?13:10

Comuna Șcheia, parte a zonei urbane Suceava, este separată de orașul – reședință de județ de pârăul Șcheia și calea ferată Suceava – Ilva Mică (502). Tot din același loc se poate observa în zare linia apelor Sucevei.

Panorama comunei Șcheia și calea ferată 502


Panorama Văii Sucevei13:20

Ei bine, după ce am admirat panorama nord-vestică a văii Sucevei oferită de piscul dealului Șeptilici (384 metri altitudine), am coborât către linia ferată care leagă Ardealul de Moldova în speranța că vom fotografia câteva trenuri. Despre podul feroviar Șcheia pot spune că este situat la kilometrul 3 și este format din 3 deschideri a câte 15 metri, are suprastructură metalică alcătuită din grinzi cu inimă plină.

Viaductul peste pârâul Șcheia


Calea ferată 502, Ilva Mică - Suceava, la podul peste pârâul Șcheia


Pârâul și pădurea Șcheia13:30

După ce am traversat apa Șcheii, ne-am cățărat pe alt delușor de unde am obținut o imagine frumoasă cu linia 502, Suceava Vest – Suceava Nord (sau Burdujeni). Tot de aici am observat și viaductul în curbă despre care am menționat anterior, viaduct construit până în 1955. Traseul Ițcani – Păltinoasa a fost inaugurat la 23 august 1964 ca fiind o variantă mult mai eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil decât Ițcani – Dărmănești – Cacica – Gura Humorului.

Toamna in Pădurea Șcheia14:40

După ce am petrecut timpul fotografiind plantele câmpului și ascunzându-ne de liniorii care supravegheau linia, văzând că trenurile nu aveau de gând să ne facă deliciul vreunui cadru feroviar, ne-am îndreptat către stația Suceava Nord (Ițcani)

Borna hectometrică ce indica distanța până în stația Suceava15:00

Încet-încet am traversat podul rutier peste râul Suceava, încet-încet am trecut pe lângă pădurea cu arbori plantați simetric din Ițcani. Deja se auzeau goarne de locomotive, nu mai era mult și ajungeam în Ițcani.

Pescari pe râul Suceava


Arborii simetrici de pe malul râului Suceava15:10

În gară erau mai multe trenuri, dintre care Personalul de Ilva Mică, Intercity de București sau Personalul de Iași.

Trenul Personal 5703, Suceava Nord - Ilva Mică


Diverse trenuri și vagoane (etajate 26-26) în Gara Suceava Nord – Ițcani


Vagon Express de Intercity aproape gata de plecare către București Nord15:20

89-0587-9, o locomotivă capabilă de manevră grea, dar deloc fricoasă de tractarea trenurilor de călători pe distanțe scurte, ieșea din Depoul Suceava Nord și se îndrepta către Suceava Burdujeni.

O locomotivă diesel-hidraulică ieșea din Depou pentru efectuarea de manevre15:30

Ei bine, la ora sus-menționată se întâmplă și o mică mare premieră. Am văzut pentru prima dată o locomotivă diesel-hidraulică modernizată la Remarul 16 Februarie, vopsită într-o schemă interesantă alb-portocaliu, cu capote noi, cu cabină de conducere nouă, cu motor nou. Era la tracțiunea Personalului de Putna, iar mecanicul care o conducea părea că e mândru că, în sfârșit, s-a gândit cineva și la condițiile lui de muncă. Dacă ne referim la condițiile de muncă de pe un H vechi sau la un LDE vechi, sunt pur și simplu ucigătoare la căldurile și la gerurile din zilele de astăzi.

Trenul Personal 5602, Putna – Iași, sosit în Ițcani cu o locomotivă proaspăt modernizată la Remarul 16 Februarie


LDH 82-0452-1 cu motor Caterpillar de 1360 CP


Locomotiva electrică 060-EA de la CFR Marfă 40-0744-915:40

Ne-am minunat, am admirat și… cum călătorului îi stă bine cu drumul, am plecat din Gara Ițcani către Burdujeni. Dar, după cum v-am obișnuit, nu înainte de a realiza o fotografie cu gara și cu ansamblul liniilor.

Impresie de final din Stația Suceava Nord – Ițcani


Drezine și un plug de zăpadă aflate în stația Suceava Nord


I se mai spune ”portocală hidraulică”, consumă puțin și e aproape nou-nouță15:50

În imaginile următoare vă prezint câteva modele de vagoane de călători ”trase la gard”. Priveliștea generală este tristă, însă în aceste imagini apar vagoane care acum (2012) nu mai există în Revizia de Vagoane Suceava. De la clasa I cu 19-57 și până la dimitroave 29-22, aceste vehicule remorcate aveau revizia expirată și așteptau ori autogenul, ori mutarea lor într-un centru de reparație/recondiționare.

Vagon de călători clasa I seria 19-57


Vagon de călători clasa a II-a seria 20-47
Un vagon clasa I 19-57 și borna kilometrica 448


Vagoane de călători aflate în stare de conservare în încinta Reviziei de  Vagoane Suceava


Număr de identificare UIC de pe un vagon de călători 20-4716:00

Aceste vagoane verzi și cu o schemă de vopsire deloc urâtă au fost retrase toate din circulație din cauza lipsei de piese, tehnologiei foarte depășite a sistemului de rulare, precum și din cauza confortului foarte scăzut (scaunele erau confecționate din material plastic). Acum transportul feroviar de călători a intrat în concurență acerbă cu autocarul sau cu avionul, așadar confortul trebuie să reprezinte un factor de primă importanță în proiectarea unui vagon de călători.

Vagon Dimitrov seria 29-22


Numar UIC de identificare al unui vagon Dimitrov seria 29-22


Vagon de călători cu reviziile RTI expirate


Un alt vagon Dimitrov, seria 29-22 031


Cândva, vagon de primă clasă. În prezent, primul pe lista de casare


Vagon 26-16 din curtea Reviziei de Vagoane Suceava


Vagon cu care au călătorit bunicii noștri, bun de fier vechi pentru vagoanele cu care vor circula copiii noștri


Locomotiva diesel 60-1236-3 pe o cocoașă de triere din Suceava


Coada Trenului Personal 5570, Suceava Nord – Botoșani16:10

Și în fine, după ce ne-am întâlnit cu o locomotivă diesel-electrică aflată în zona cocoașei de triere din capătul Y al stației Suceava Burdujeni, am ajuns și în gară. Aici era un mărfar mixt de la CFR Marfă care urma să plece în direcția Pașcani. Componența lui era diversă, de la  Habis-uri, Zaes-uri și până la Res sau Rmms.

Vagon Rmms cu materiale feroase de construcție


Vagon Res cu cărămidă în stația Burdujeni


Vagon Habis în componența unui mărfar mixt din Suceava Burdujeni


Și s-a dus... mărfarul mixtNu înainte de a pune punct acestei relatări, vă invit să urmăriți și un scurt clip FeRoviaR dedicat zilei de 23 septembrie 2008, o zi în care deși am plănuit să fotografiez trenuri în zona Șcheia și nu am reușit acest lucru, m-am întâlnit alături de Ionuț cu locomotiva modernizată de la Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca. Interiorul acesteia aveam să-l cunosc mai îndeaproape în octombrie când urma să aibă loc Zilele FeRoviaRe 2008, însă impresia făcută de exteriorul acesteia a fost una foarte plăcută!


_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
mishu88
FV Moderator


Joined: 17 Mar 2008
Posts: 1585


Location: Falticeni, jud. Suceava

PostPosted: Fri Oct 12, 2012 1:22 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Gara Burdujeni, una din perlele feroviare ale Bucovinei

Gara C.F.R. Burdujeni din Suceava, pe care o ştim cu toţii, a devenit o necesitate odată cu pătrunderea reţelei de căi ferate în Moldova, fiindcă gara veche, construită din bârne, nu mai corespundea.

http://www.crainou.ro/?module=dis...mp;story_id=52543&format=html_________________
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forumul Vehiculelor Forum Index -> Calatorii si Reportaje All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Card File  Gallery  Forum Archive
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Style created by Mirzanet
Create your own free forum | Buy a domain to use with your forum
SITE-UL FORUMULUI VEHICULELOR